9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCât mai creşte euro în perioada următoare

Cât mai creşte euro în perioada următoare

Cel mai bun sfat de la un specialist contactat de GdS este acela ca, atunci când valuta europeană creşte în raport cu leul, populaţia să nu se panicheze. Nu cumpărăm masiv euro când cursul este sus. Şi nu vindem rezerva întreagă de valută, atunci când euro este „pe val“. Iată şi ce previziuni ale cursului de schimb există pentru începutul anului 2020.

Un specialist în piaţa valutară a spus că, în fiecare an, înainte de Sărbători, cursul de schimb creşte în favoarea euro, pentru că se cumpără mai multe produse din import. Astfel, în această perioadă, importatorii au nevoie de mai multă valută. Acesta ar fi motivul principal pentru care creşte euro, după cum a mai scris GdS recent.

„A existat o volatilitate a cursului de schimb, în special începând cu luna octombrie. În acea perioadă, importatorii se pregătesc să facă achiziţiile şi au nevoie de valută. Ne putem uita cu uşurinţă în statistici şi observăm că aşa se întâmplă în fiecare an, pe final. În acest an au fost şi evenimente politice. A căzut un guvern, s-a instalat un nou guvern. Şi, evident, la asemenea mesaje, într-o astfel de conjunctură, cursul variază“, a precizat Cristi Spulbăr, profesor la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA) din Craiova, invitat la emisiunea Economia Sudului, de la Radio Sud.


El a spus că deficitul bugetar mare poate fi factor de influenţă a cursului de schimb. Însă, cei mai mari factori care influenţează euro, sunt cei care ţin de evoluţia economiei.


„Avem deficite majore, care au crescut alarmant. Avem o rată a inflaţiei care a crescut suficient de mult, chiar dacă în ultima perioadă a înregistrat o evoluţie descendentă, dar comparativ cu anii trecuţi este destul de mare. Avem un deficit bugetar care, din informaţiile publice, va fi foarte mare. Şi, nu în ultimul rând, avem o economie bazată pe consum. Peste 72% din creşterea economică a României provine din consum. Şi, în aceste condiţii, este normal ca euro să crească în raport cu leul“, a mai precizat Cristi Spulbăr.

Cetăţenii trebuie să se informeze din surse sigure

Populaţia observă creşterea euro, în viaţa reală. Se observă la ratele de plată către bănci; la ratele la leasing; în facturile de telefonie mobilă; în facturile de internet; la preţurile apartamentelor, exprimate în euro.


Sfaturile specialistului de la FEAA, în perioada în care cursul de schimb creşte în favoarea euro, este acela ca populaţia să se informeze corect.

„Mulţi politicieni au panicat populaţia, dând date de la băncile comerciale, unde se ştie că sunt cotaţii mai mari şi unde euro depăşise 4,8 lei. Comunicarea trebuia făcută corect, în sensul că, trebuia prezentat publicului cursul oficial al BNR. În momentul în care un politician va spune că a ajuns cursul la 5 lei pentru un euro, iar noi observăm că nu este aşa, ar trebui să sancţionăm informaţiile care induc panică. Pentru că tot suntem în era fake-news. Cetăţenii ar trebui să ignore politicienii alarmişti“, a spus Cristi Spulbăr la emisiunea Economia Sudului, de la Radio Sud.

Cetăţenii trebuie să se informeze corect, din surse avizate.


Miercuri, cursul afişat de BNR a fost de 4,7794 lei pentru un euro. Acesta a fost în uşoară creştere faţă de ziua precedentă, când fusese cotat la 4,7787 lei pe un euro.

Cum ne comportăm când cresc valutele

Întrebat cum ar trebui să procedeze populaţia în momentul în care cresc valutele, în special euro, profesorul de la FEAA a precizat că, „în primul rând, important este să nu ne panicăm!“. Dacă se observă că euro creşte şi toată lumea va da buzna să cumpere euro, atunci cetăţenii vor contribui la creşterea cursului. Este o regulă a economiei de piaţă. Când cererea de valută este mare, atunci cursul creşte.


În altă ordine de idei, cetăţenii să acţioneze în funcţie de interesele lor. Şi nu pe fond de panică. Cristi Spulbăr a precizat că dacă sunt persoane care au de plătit rate la bancă în euro să nu meargă să cumpere acum euro pentru 10-12 rate. Să cumpere pentru maximum două rate, ca să aibă o siguranţă, dar să nu se panicheze să cumpere valuta când euro este sus.

Cât va mai creşte euro?

Este dificil ca cineva să estimeze cu exactitate cu cât va varia cursul de schimb în perioada viitoare. La nivel central, unele persoane menţionau că în 2020, euro va ajunge 5 lei. Specialistul contactat de GdS nu crede că se va ajunge la 5 lei pentru un euro.

El a precizat, la emisiunea Economia Sudului, de la Radio Sud, că în prima parte a anului 2020, euro „cred că va rămâne în aceeaşi bandă de variaţie care este acum. Adică, va fi de 4,75 – 4,80 lei pentru un euro. Dacă dezechilibrele macroeconomice pot să fie corectate de actualul guvern, şi eu cred că pot să fie corectate, automat se vor îmbunătăţi şi condiţiile macroeconomice. Climatul economic va fi favorabil. Pe un climat economic favorabil şi pe îmbunătăţirea perspectivelor economice, cred că euro ar putea rămâne pe acestă bandă de variaţie de 4,75-4,80 lei“, a precizat profesorul de la FEAA Craiova.

Emisiunea integrală poate fi ascultată mai jos:

Economia Sudului – 10 decembrie 2019

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS