6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriO firmă din Craiova concediază sute de persoane înainte de Crăciun

O firmă din Craiova concediază sute de persoane înainte de Crăciun

-

Concedierea colectivă este anunţată pentru data de 16 decembrie. Comdata Service SRL are sediul în Craiova şi a decis închiderea punctului de lucru din Piteşti şi disponibilizarea angajaţilor de acolo. Angajaţi ai Comdata au sesizat diverse nereguli, inclusiv la Craiova. Firma a fost verificată în repetate rânduri de către ITM Dolj, care a aplicat şi amenzi.

Tensiuni sindicale la unul dintre cei mai mari angajatori din Dolj. Firma Comdata Service SRL, care activează în domeniul comunicaţiilor, mai exact prestează activităţi de call-center, are sediul central la Craiova. Decizia societăţii de a închide Punctul de Lucru (PL) din Piteşti şi de a concedia colectiv cei 271 de angajaţi i-a nemulţumit pe aceştia. Într-un e-mail transmis ziariştilor cu titlul „STOP exploatării angajaților români de către firmele străine“, sindicaliştii de la Comdata susţineau că este o „concediere colectivă ilegală și abuzivă a tuturor celor 271 de angajaţi“.


Cum s-a ajuns la disponibilizare colectivă? În data de 14.10.2019, Comdata Service SRL, prin administratorul unic GTS Concept Consulting SRL, reprezentată de Alessandro Pinto, a transmis către ITM o „notificare privind intenţia de concediere colectivă la nivelul Comdata Service SRL, ca urmare a desfiinţării Punctului de Lucru Piteşti“. Firma comunica faptul că activitatea la PL Piteşti înceta definitiv de la data de 15.10.2019. Concedierea colectivă ar urma să aibă loc înainte de Crăciun, mai exact de pe 16 decembrie 2019.

Sindicaliştii acuză că firma ar intenţiona să relocheze activitatea în Albania sau Italia

O echipă formată din lideri de sindicat şi salariaţi ai Comdata Piteşti s-au aflat ieri la Craiova pentru a purta o ultimă rundă de discuţii, înainte de emiterea deciziilor de concediere.


„S-a desfiinţat punctul de lucru, angajatorul Comdata notificând că se va transfera activitatea către o altă ţară, Albania sau Italia. Aici nu mai intervine Codul Muncii pentru concedierea colectivă, intervine Legea TUPE (Legea 67/2006 – n.r.), pentru transfer de întreprindere; trebuie şi salariaţii să fie transferaţi în altă ţară, unde să muncească un an, păstrându-li-se drepturile din România. În cazul în care acolo drepturile le sunt favorabile, angajaţii vor lua drepturile din ţara de transfer. Nu li s-a propus angajaţilor de la Comdata transferul şi, din punctul nostru de vedere, acest lucru este ilegal. Se încalcă legislaţia din România. Pe scurt, 271 de salariaţi rămân fără un loc de muncă, cu tot cu familiile lor“, a declarat Cristiana Matei, de la Alianţa Sindicală Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor.

„271 de familii au fost aruncate în stradă, în pragul iernii“

„Problemele la Piteşti au început de la înfiinţarea sindicatului. Am devenit o presiune pentru angajator, în ideea de a ne cere drepturile, din cauza abuzurilor care s-au făcut la toate nivelurile şi a încălcărilor legislaţiei. Au fost abuzuri privind programul de lucru, abuzuri privind salariile, abuzuri privind concedierea mea. (…) De atunci, oamenilor nu li s-au mai acordat măriri salariale, nu li s-au mai plătit orele suplimentare. Gândiţi-vă că oamenii veneau la lucru sâmbăta şi duminica şi primeau un bonus de 10 lei pentru această activitate. E ridicol. E bătaie de joc la adresa angajaţilor. Sâmbăta şi duminica deveniseră zile obişnuite de muncă. Nu mai erau zile de repaus“, a declarat, la Craiova, Tiberiu Marian Pielmuş, preşedintele Sindicatului Comdata.


„Suntem la Craiova pentru că 271 de familii au fost aruncate în stradă, în pragul iernii. Sunt mame singure care trebuie să aibă grijă de unu-doi copii, mame care nu mai pot să îşi desfăşoare activitatea şi au fost aruncate în stradă. Noi am venit (la sediul Comdata din Craiova – n.r.) cu gândul de negociere şi conciliere a acestui eveniment. Vom încerca să obţinem salarii compensatorii pentru cei care au fost aruncaţi în stradă. Şi sperăm ca angajatorul să ajungă cu noi la un consens, la un acord, care să fie benefic şi pentru societate, şi pentru angajaţi“, a mai spus liderul de sindicat de la Comdata.


Liderii de sindicat susţin că au solicitat de la companie 20 de salarii compensatorii, având în vedere că disponibilizarea colectivă a fost destul de rapidă. Înainte de negocierile de ieri, sindicaliştii au precizat că societatea le oferise doar două salarii compensatorii. Salariul mediu net la PL Piteşti al Comdata Service ar fi de 1.500 de lei, conform spuselor liderului de sindicat.

Sindicaliştii acuză că ar fi vorba de o concediere abuzivă

Sindicaliştii susţin că disponibilizarea celor 271 de oameni de la Piteşti ar fi abuzivă. Ei spun că din moment ce firma a desfiinţat PL din Piteşti încă din octombrie, nu ar fi legal să fie disponibilizaţi oamenii în decembrie. Sindicaliştii mai spun că este un abuz din partea societăţii să dea afară oamenii de la Piteşti, în timp ce la alte puncte de lucru din ţară aceeaşi firmă efectuează angajări.


Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj susţine că 190 de angajaţi de la Piteşti au semnat că au luat cunoştinţă de propunerile societăţii. Comdata propunea acordarea de libere plătite începând cu 15.10.2019, alegerea reprezentanţilor salariaţilor în vederea participării la consultări. De asemenea, firma propunea „posibilitatea evitării concedierii prin încetarea Contractului individual de muncă cu acordul părţilor şi plata a două salarii compensatorii convenţionale“, se arată în documentul emis de Comdata.

ITM Dolj a efectuat 18 controale la Comdata. Au fost aplicate şi multe amenzi

La Comdata este un aflux mare de personal. În timp ce unii oameni sunt angajaţi, alţii pleacă din firmă, la scurt timp după ce au fost angajaţi. De-a lungul ultimilor ani au fost mai multe sesizări din partea angajaţilor de la Comdata, inclusiv pentru activitatea din Craiova. Salariaţii sesizau ore suplimentare neplătite corespunzător, obligarea unor angajaţi de a-şi lua concediu de odihnă atunci când firma nu avea de lucru. Au fost sesizări legate de concedierea unor persoane care nu îşi făceau norma de lucru. Deşi unii angajaţi susţineau că nimeni nu putea atinge o astfel de normă.


În contractele individuale de muncă, angajatorul avea o prevedere „timp inegal de lucru“. Pe baza acelei prevederi, asumată de angajaţi prin semnătură, angajatorul îi putea chema la lucru doar patru ore într-o zi sau nu îi chema deloc în altă zi. Uneori, angajaţii erau chemaţi la serviciu şi în weekend.


În ultimii ani, ITM Dolj a efectuat 18 controale la Comdata Service SRL, cu sediul în Craiova. Au fost aplicate 12 sancţiuni şi avertismente scrise. „În anul 2019 au fost înregistrate la ITM Dolj un număr de 23 de petiţii. Aspecte reclamate: neeliberarea adeverinţelor de vechime, nerespectarea dispoziţiilor referitoare la repausul săptămânal şi la munca în zile de sărbatoare legală“, a răspuns ITM Dolj la întrebările GdS.

În 2019, firma a fost amendată de două ori

Enumerăm alte deficienţe constatate de ITM Dolj la Comdata: neevidenţierea timpului de lucru al angajaţilor, nerespectarea măsurilor dispuse de ITM la controalele anterioare. Firma a fost amendată de două ori. „Angajatorului Comdata SRL Craiova i-au fost aplicate, în luna aprilie 2019, două sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea dispoziţiilor legale referitoare la orele suplimentare şi evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat“, informează ITM Dolj, la solicitarea GdS.


După notificarea de la Comdata privind concedierea colectivă de la Piteşti, ITM a efectuat alte verificări la firmă, pe această speţă. ITM Dolj susţine că procedura concedierii colective era legală, la data efectuării controalelor ITM. Deciziile de concediere nu au fost emise încă.

Foto: Claudiu Tudor

Reprezentanţii Comdata spun că disponibilizarea este legală

Reprezentanţii Comdata, prin vocea avocatului companiei, au precizat că este exclusă transferarea activităţii PL Piteşti într-o altă ţară şi că nu se pune problema aplicării Legii privind transferul întreprinderilor. Avocatul Cătălin Niţă a menţionat că un client din Italia al Punctului de Lucru al Comdata de la Piteşti s-a mutat în altă ţară. Clientul a renunţat la serviciile Comdata. De fapt, acesta a fost şi motivul închiderii PL Piteşti şi al concedierii colective. El a spus că procesul de disponibilizare este legal.

„Exclus să fie concediere abuzivă! Practic, Comdata Servvice a funcţionat cu mai multe puncte de lucru. La un moment dat, acţionariatul societăţii a decis să închidă unul din punctele de lucru. Practic, să radieze un punct de lucru care funcţiona în teritoriu. Măsura s-a luat cu respectarea dispoziţiilor legale. Din punct de vedere al raporturilor juridice de muncă, măsura concedierii colective este o consecinţă directă a dispariţiei locurilor de muncă“, a declarat Cătălin Niţă, avocat colaborator al Comdata.

Firma dă afară de la Piteşti, dar angajează în altă parte

El a confirmat că firma face angajări, dar în alte părţi, şi că locurile de muncă de la Piteşti sunt desfiinţate. Niţă a mai precizat că firma face angajări în mod legal la alte puncte de lucru, pentru că acelea sunt alte locuri de muncă.


Despre acordarea de salarii compensatorii, avocatul firmei susţine că, în lipsa unui contract colectiv de muncă în care să fie prevăzute salarii compensatorii, societatea nu este obligată să plătească astfel de salarii. Reprezentantul firmei a menţionat că este decizia companiei să acorde cele două salarii compensatorii, fără a avea vreo obligaţie legală în acest sens.
Firma urmează să le trimită angajaţilor notificările de preaviz, urmate de deciziile de disponibilizare, din 16 decembrie. Angajaţii de la Piteşti stau acasă din octombrie şi firma le plăteşte salariile pe această perioadă până la disponibilizare.

Firma recunoaşte că a încălcat legea în ceea ce priveşte concediile de odihnă

Comdata nu are încheiat Contract colectiv de muncă (CCM), deşi legea obligă firmele care au peste 21 de angajaţi să încheie CCM. Sindicaliştii acuză societatea că nu a făcut demersuri pentru încheierea CCM şi nici pentru alegerea reprezentanţilor societăţii (persoane care pot semna CCM, în numele angajaţilor). Firma se disculpă spunând că a trimis notificarea de desemnare a reprezentanţilor salariaţilor, dar ei nu şi-au ales reprezentanţi valizi, potrivit legii. Numai că notificarea respectivă a fost transmisă în octombrie 2019, când s-a notificat şi despre concedierea colectivă.


Avocatul colaborator al Comdata a recunoscut că s-au aplicat amenzi de la ITM, pentru „o eroare a societăţii“. „Au fost amenzi aplicate pentru că, printr-o eroare a unor persoane din Departamentul de Resurse Umane, s-au calculat zile de concediu sâmbăta, ceea ce nu este legal. A fost o eroare de evidenţă şi ITM, găsind că oamenii au luat concedii sâmbăta, au amendat societatea. Nu avem ce comenta. A fost o eroare, care a fost îndreptată“, a spus avocatul Cătălin Niţă.


Comdata a redus numărul de angajaţi cu 645 de persoane într-un an

Comdata Services s-a aflat pe locul şase pe Dolj după numărul de angajaţi în 2019. GdS a scris despre firma respectivă, aflată şi în 2019 în Top 10 angajatori din Dolj. Însă, Comdata avea, în septembrie 2019, cea mai importantă scădere de personal de la un an la altul din Top 10 angajatori. La vremea respectivă, informaţiile au fost furnizate de ITM Dolj.

În septembrie 2018, Comdata Services avusese 2.618 angajaţi înregistraţi cu contracte de muncă. În septembrie 2019, numărul de angajaţi ai Comdata Services a scăzut la 1.973. Scăderea bruscă cu 645 de persoane de la un an la altul ar fi cauzată de faptul că societatea nu ar mai avea aceleaşi contracte ca anul trecut, potrivit unor surse.

În octombrie 2019, Comdata mai avea 1.888 de angajaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Câţi bani a încasat Primăria Craiova din parcările ocazionale...

Ultimii ani au fost un dezastru pentru craioveni din...

ȘTIRI GdS