6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOltenia, „invadată“ de bugetari

Oltenia, „invadată“ de bugetari

Datele statistice parţiale arată că din totalul salariaţilor din Oltenia circa 59.000 sunt bugetari. Anii anteriori, în Gorj era ponderea cea mai mare a bugetarilor. Circa 44,9% dintre angajaţii din Gorj erau bugetari. În Dolj, 22% dintre salariaţi erau bugetari, anul trecut. Media pe ţară era de 15%.

Din 2000 încoace, schema de bugetari s-a încărcat destul de mult. Datele statistice arată că numărul bugetarilor a crescut constant. Din 2017 încoace, însă, numărul bugetarilor a fost făcut public cu dificultate de către autorităţile de la nivel central şi local. În ultimii ani, bugetarii au atras atenţia prin faptul că salariile din sectorul bugetar le-au depăşit cu mult pe cele din sectorul privat.


GdS a pus cap la cap datele despre bugetari, publicate în ultimii ani, inclusiv cele publicate de Eurostat – Institutul European de Statistică. Se observă trendul privind numărul bugetarilor în România, în toată Oltenia şi defalcat pe Dolj.

Oltenia, sufocată de bugetari încă din 2016

Statisticile privind ponderea numărului bugetarilor în totalul salariaților, calculate de Institutul Național de Statistică (INS), arătau că în câteva județe ale Olteniei erau mai mulți bugetari raportat la numărul total de angajați. Datele au fost calculate pentru anul 2016, despre care GdS a relatat anul trecut.


În Gorj exista cea mai mare pondere calculată de INS. Respectiv 44,9% din totalul salariaților lucrau în sectorul bugetar. Din 73.400 de angajați în total, circa 33.000 lucrau la stat. În Dolj, ponderea bugetarilor este de 31,6%, ceea ce înseamnă că dintr-un total de 129.500 de salariați în 2016, circa 40.900 lucrau la diverse instituții de stat. În Mehedinți, din 45.200 de salariați, 15.200 erau bugetari, ponderea lor în totalul salariaților fiind de 33,4%. Această pondere este de 28,9% în Olt și de 29% în Vâlcea.


Județele cele mai sărace aveau cel mai mare procent al bugetarilor. Comparând datele din Oltenia cu alte județe mai dezvoltate din punct de vedere economic, observăm că situaţia este invers. În zonele mai bogate sunt mai puţini bugetari. Potrivit datelor de la INS, în 2016, ponderea bugetarilor în totalul salariaților era de 17,9% în Timiș, 15,8% în Arad, 11,5% în Ilfov și 22,6% în Cluj.

În 2018, cei mai mulţi bugetari din Oltenia lucrau în sănătate, învăţământ şi administraţie

La nivel teritorial, Statistica nu calculează numărul total de salariaţi, ci doar punctează anumite domenii de activitate în care lucrează bugetari. Potrivit datelor de la Direcţia Judeţeană de Statistică (Dolj), în 2018 lucrau zeci de mii de bugetari, în câteva domenii pe care Statistica le „contabilizează“. Din indicatorul numit „Balanţa forţei de muncă“ reiese că, anul trecut, cei mai mulţi bugetari lucrau în Sănătate şi asistenţă socială. În cele două categorii figurau 38.100 de bugetari.

În învăţământ activau 35.300 de persoane. Mulţi bugetari figurau ca angajaţi şi în „administraţia publică şi apărare, asigurări sociale din sistemul public“. Potrivit Statisticii, în acest domeniu lucrau în Oltenia 20.600 de persoane.

În realitate, există mai mulţi bugetari decât în statisticile locale


Conform „Balanţei forţei de muncă“, în Oltenia existau 409.900 de salariaţi. Dintre aceştia, circa 59.000 figurau ca bugetari, respectiv în sănătate, învăţământ, administraţie, precum şi la firme de stat ce ţin de primării. Dar nu aceştia sunt toţi bugetarii existenţi în Oltenia. ci doar o parte dintre ei. Calculând ponderea bugetarilor evidenţiaţi (doar o parte) în totalul salariaţilor, în Oltenia a rezultat că 14% din salariaţi sunt bugetari. În realitate, bugetarii sunt mult mai mulţi, dar nu sunt evidenţiaţi în statisticile locale şi teritoriale.


În Dolj, bugetarii reprezentau anul trecut circa 22% din totalul salariaţilor. Mai mult de o cincime din numărul total de angajați din Dolj reprezintă personal bugetar și angajați. De asemenea, unii erau angajaţi ai unor firme de stat sau ale primăriilor. Conform datelor statistice, existau circa 36.600 de lucrători la stat în Dolj, din 166.100 de salariaţi.

Câţi bugetari sunt în România?

La nivel teritorial, Statistica nu calculează numărul bugetarilor. În 2017, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, în România existau 1.180.000 de bugetari.


În 2018, numărul acestora a crescut la 1.218.698 de persoane. Potrivit unei statistici publicate de Ministerul Finanţelor, cei mai mulţi dintre bugetari activau în administrația publică centrală (ministere și alte instituții publice), în număr de 792.602 persoane.
În acelaşi timp, în administrația publică locală lucrau 426.096 de persoane, în 2018, conform datelor de la Ministerul Finanţelor, publicate anul trecut de GdS. La ora actuală, nicio instituţie publică din cele enumerate mai sus (INS, Ministerul Finanţelor) nu a mai publicat separat numărul bugetarilor.


Anul 2019 s-ar putea încheia cu mai puţini funcţionari în administraţia centrală, prin dispariţia sau comasarea unor ministere.

Multe state membre UE au redus numărul bugetarilor. România l-a crescut

Majoritatea statelor membre UE şi-au redus numărul de bugetari din 2000 până în 2016. În România, numărul de bugetari a crescut exorbitant în intervalul analizat.
România, Ungaria și Slovenia sunt statele membre care au înregistrat cea mai mare creștere a ponderii bugetarilor în totalul slariaților, în perioada 2000-2016, potrivit datelor Eurostat.

Evoluţia numărului de bugetari. Sursa: Eurostat


La nivelul Uniunii Europene, procentul s-a menţinut între 15% şi 17%. În 2016 a fost de 16%, potrivit datelor prelucrate la nivelul acelui an, de www.cursdeguvernare.ro.
Potrivit regulilor Eurostat, în categoria angajaților din sectorul guvernamental intră atât funcţionarii publici şi alţi angajaţi guvernamentali (la nivel naţional, regional şi local), cât şi forţele armate.


În 2016, cel mai mare număr de bugetari era înregistrate în Suedia (29% din totalul angajaţilor), Danemarca (28%), Finlanda (25%), Estonia (23%), Lituania, Franţa şi Ungaria (toate cu 22%). Cea mai redusă pondere a bugetarilor există în Germania (10%), Luxemburg (12%), Olanda (13%), Italia (14%), Portugalia, Irlanda şi Spania (toate cu 15%) şi România (puţin peste 15%).


Datele de la Eurostat arătau că deşi în România erau mai puţini bugetari ca în alte ţări, costul cu salariile acestora aveau o pondere mult mai mare decât media europeană. În România se cheltuieşte cu salariile bugetarilor 61% din valoarea adăugată brută, potrivit Eurostat. Asta în timp ce media în UE este de 59%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS