10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriVrei să înveţi o meserie? Aplică pentru ucenicie!

Vrei să înveţi o meserie? Aplică pentru ucenicie!

Există o „portiţă“ legală prin care angajatorii îşi pot găsi forţa de muncă necesară primind bani de la stat, iar şomerii îşi pot găsi rapid de lucru şi învaţă şi o meserie. Se numeşte ucenicie. Aceasta funcţionează din ce în ce mai bine în Dolj. Iată ce condiţii trebuie îndeplinite pentru a primi de la stat 2.250 de lei pe lună pentru fiecare ucenic.

Există o prevedere legală care poate sprijini atât angajatorii aflaţi în căutarea unor specialişti pe piaţa muncii, cât şi persoanele care caută un serviciu. Angajatorii au posibilitatea să pregătească la locul de muncă specialişti şi mai primesc şi bani de la stat pentru această activitate.


„Este măsura pentru care s-a aplicat cel mai mult. Precizez faptul că ucenicia la locul de muncă reprezintă formarea profesională realizată la locul de muncă în baza unui contract de ucenicie. Formarea este organizată la iniţiativa angajatorilor, de către furnizorii de formare profesională autorizaţi.

Ucenicia se adresează, pe de o parte, persoanelor cu vârsta de peste 16 ani, care doresc să se concentreze pe învăţare, pornind de la situaţiile reale, concrete, de pe piaţa muncii, de practicare a unei meserii învăţate la locul de muncă. Iar pe de altă parte, măsura vine în sprijinul angajatorilor care nu găsesc pe piaţa forţei de muncă personalul calificat de care au nevoie”, a declarat, pentru GdS, Alina Ghercioiu, purtător de cuvânt al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj.

Ce prevede actul normativ despre ucenicie


Potrivit prevederilor Legii 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, angajatorul care încheie un contract de ucenicie beneficiază, la cerere, pe toată perioada de derulare a contractului, de o sumă de 2.250 de lei pe lună pentru fiecare ucenic. Această sumă nu se acordă pe perioada de probă dată de firma angajatoare ucenicului.


Procedura privind ucenicia a fost una de succes în Dolj. Pe primele nouă luni ale anului au fost încheiate 1.096 de contracte de ucenicie în judeţ, potrivit datelor de la AJOFM Dolj.

Firmele doljene au solicitat finanţare de la stat pentru 835 de ucenici. În sensul că au fost încheiate 839 de convenţii cu angajatorii, care vor primi banii de la stat pentru ucenici. Restul până la 1.096 de ucenici sunt în perioada de probă, informează AJOFM Dolj. Dacă, după ce ucenicii încheie perioada de probă, angajatorii decid să îi păstreze la lucru, atunci firma poate obţine bani de la stat.

Cum procedează cei care doresc să devină ucenici

Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, dar care nu ştiu nicio meserie sau vor să se recalifice, pot fi ucenici. Ei ar urma să fie angajaţi ca ucenici la diverse firme. Şi, în acelaşi timp, să înveţe o meserie la respectivul loc de muncă. Iată cum trebuie să procedeze cei care vor să devină ucenici.


„Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă şi care doresc să aplice pentru un program de ucenicie trebuie să se înregistreze în baza de date a AJOFM Dolj. Mai trebuie să depună o cerere prin care să solicite participarea la un program de ucenicie. Statutul de ucenic îi oferă acestuia toate drepturile şi obligaţiile prevăzute de legislaţia muncii, precum şi drepturile şi obligaţiile prevăzute de Legea uceniciei“, a precizat purtătoarea de cuvânt a AJOFM Dolj.

Ce paşi trebuie să urmeze angajatorul care vrea să angajeze ucenici

Firmele care acceptă să califice personal la locul de muncă sub forma uceniciei trebuie să parcurgă câţiva paşi. Primul pas este de a anunţa locurile de muncă vacante de la firma respectivă. Angajatorul trebuie să comunice la AJOFM Dolj care sunt locurile de muncă vacante pe care doreşte să le acopere prin ucenicie. Urmează apoi încheierea contractului de prestări de servicii de formare profesională cu un furnizor autorizat.

Aceasta în cazul în care angajatorul nu este chiar el autorizat să formeze profesional alte persoane. Urmează pasul al treilea. Se încheie contractul de ucenicie, cu precizarea perioadei de probă. Unii ucenici nu corespund, iar alţii nu vor să mai rămână la firmă după perioada de probă.

Contractul de ucenicie se poate încheia pe o perioadă de 6, 12, 24 sau 36 de luni. Perioada depinde de nivelul de calificare obligatoriu pentru care se organizează ucenicia la locul de muncă. Sunt niveluri de calificare pentru diverse meserii numerotate începând cu nivelul unu, până la nivelul patru.

Trebuie încheiată o convenţie pentru ucenicie


Pentru acordarea sumelor din bugetul asigurărilor pentru şomaj, angajatorul trebuie să încheie o convenţie cu AJOFM Dolj. Atenţie! Aceasta trebuie să fie încheiată în maximum 60 de zile de la data expirării perioadei de probă. Convenţia care se încheie cu AJOFM este valabilă pe durata contractului de ucenicie. Concret, angajatorul va primi lunar de la stat 2.250 de lei pentru fiecare ucenic şcolit, pe perioada cât îl instruieşte. Astfel, convenţia poate fi încheiată pe o perioadă între şase şi 36 de luni. Se încheie convenţii în funcţie de meseria pentru care a fost angajat ucenicul.

AJOFM anunţă că nu mai sunt probleme cu încheierea convenţiilor

Anul trecut, unii dintre angajatorii care au vrut să angajeze ucenici au întâmpinat probleme. Ei nu au mai putut încheia convenţiile cu AJOFM atunci. Din cauză că la nivel naţional nu mai erau fonduri suficiente pentru a subvenţiona ucenicia. Astfel că unii angajatori nu au mai primit bani pentru ucenici.
Reprezentanta AJOFM Dolj spune că anul acesta nu au mai fost sincope în încheierea convenţiilor cu angajatorii. Ea a precizat că aceste documente se încheie la cererea angajatorilor şi că există fonduri pentru programul de ucenicie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS