16.2 C
Craiova
joi, 9 iulie, 2020
Știri de ultima oră Bani & Afaceri CEO anunță că nu are bani pentru a achita tarife majorate la apa uzinată

CEO anunță că nu are bani pentru a achita tarife majorate la apa uzinată

Administrația Complexului Energetic Oltenia (CEO) anunță că nu va putea suporta o creștere a tarifului la apa uzinată. Acest lucru este propus în cadrul unui proiect de hotărâre de guvern.

Potrivit Complexului Energetic Oltenia, este vorba de apa folosită în procesul de producție pentru răcirea agregatelor utilizate pentru producerea de energie electrică. Apa este folosită de termocentralele companiei. Conform administrației societății, tarifele pentru apa folosită în procesul de producție ar fi stabilite unilateral de către Administrația Națională Apele Române – ANAR, fiind majorate periodic.

Preţul mare, să fie şi mai mare

Cu toate că, la momentul actual, valoarea taxei pe apa uzinată este printre cele mai mari din Europa, un proiect de hotărâre de guvern propune o nouă creștere a acesteia. Operatorii economici producători de energie electrică și termică prin termocentrale vor plăti un tarif la mia de metri cubi de apă de 29,52 lei, în loc de 24 de lei. De asemenea, proiectul propune ca operatorii economici producători de energie electrică prin hidrocentrale, indiferent de puterea instalată, în regim de uzinare, să achite mia de metri cubi de apă 1,35 lei, în loc de 1,10 lei.

CEO plătește de patru ori apa

Potrivit legii, utilizatorii au obligația să adopte tehnologii de producție cu cerințe de apă reduse și cât mai puțin poluante, să economisească apa prin recirculare sau folosire repetată. Deşi termocentralele ce apațin CE Oltenia respectă această obligativitate, având o funcționare cu un grad de recirculare maxim posibil (prin turnurile de răcire), în contractele impuse de ANAR nu se ține seama că apa este reutilizată în Turceni, Ișalnița și Craiova II, după ce a fost utilizată la Rovinari, potrivit CEO.

„Nu se face diferența între apa efectiv consumată în procesul tehnologic și cea utilizată ca apă de răcire în instalațiile centralelor electrice. Impunerea la plată a serviciului de asigurare a apei brute la același tarif pentru întreaga cantitate de apă prelevată nu corespunde realității, deoarece termocentralele sunt practic utilizatoare și nu consumatoare de apă, întrucât aproximativ 95% din apa brută captată este apă de răcire și este integral returnată în emisar, curățată și tratată, cu indici de calitate îmbunătățiți prin Stațiile de Tratare Apă pentru a ajunge la parametrii optimi funcționării grupurilor energetice, restul de 5% fiind apă consumată efectiv în procesul tehnologic. CE Oltenia plătește de patru ori aceeași apă folosită pentru răcirea agregatelor, la preţuri mai mari de 24 de ori decât alți producători de energie, generând o creștere nejustificată a costurilor cu apa și, implicit, creșterea prețului de cost/MWh. Politica de suprataxare are un efect negativ, afectând competitivitatea companiilor româneşti, în contextul în care, conform Directivei nr. 60/2000 a Parlamentului și Consiliului European, apa folosită în scop energetic și pentru irigații nu poate fi taxată“, conform unui comunicat de presă al Complexului Energetic Oltenia.

Compania mai are de plătit și taxe importante pentru certificatele de CO2. Numai pentru anul 2019 suma care trebuie plătită pentru certificatele de CO2 depășește 1,6 miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Case construite în mijlocul unei străzi din Craiova

Casă construită pe mijlocul străzii Maria Zaharia

ȘTIRI GdS

Case construite în mijlocul unei străzi din Craiova

Casă construită pe mijlocul străzii Maria Zaharia

Prefectul Rujan vrea să intre în politică după ce...

Prefectul demisionar de Gorj, Cristinel Rujan, vrea să intre în politică, după ce a renuțat la statutul de înalt funcționar public. Acesta...

Spitalul Motru, propus ca unitate medicală pentru suspecți COVID

Autoritățile județene vor să transforme Spitalul din Motru în unitate medicală suport pentru suspecții de coronavirus. Este vorba de persoanele care sunt...

„Baronesele“ de la ISJ Dolj

Ce averi au inspectorii de la ISJ Dolj

Horoscop

BerbecAlegerile făcute astăzi s-ar putea să aibă un impact emoțional puternic pentru tine. Chiar dacă va fi vorba de mici schimbări, pentru...

Bancul zilei

Un bărbat abordează o femeie foarte frumoasă într-un hipermarket: Nu vă supăraţi, mi-am pierdut soţia prin magazin. V-ar deranja...