5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAgriculturaLegea vânzării terenurilor agricole, aproape de schimbare

Legea vânzării terenurilor agricole, aproape de schimbare

Comisia de agricultură a Camerei Deputaților grăbește apariția noilor reglementări referitoare la vânzarea terenurilor, prin modificarea Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan, scrie hotnews.ro

Conform declarației președintelui comisiei de specialitate din Camera Deputaților, deputatul Alexandru Stănescu, modificările sunt pregătite de un an de zile, iar intenția comisiei este ca schimbările legislative să fie promovate în actuala sesiune parlamentară

Am propus câteva modificări în ceea ce privește preempțiunea asupra cumpărării terenurilor. În ceea ce privește persoanele juridice care au drept de cumpărare, ne propunem să excludem fondurile de investiții și vrem să introducem clauza ca orice cumpărător să aibă experiență în domeniul agricol. În același timp, propunerile vizează obligativitatea cumpărătorului de a avea un domiciliu în țară, a declarat deputatul Alexandru Stănescu, președintele Comisiei de agricultură a Camerei Deputaților.

Legea întră în dezbatere după un Raport final și aviz al Comisiei juridice

Ultimul lucru de pus la punct stă într-un raport final și de un aviz al Comisiei juridice, pentru ca modificările legislative să ajungă în dezbaterea plenului Parlamentului.

Emil Dumitru, fermier și fost președinte Pro Agro, este de părere că modificările trebuie completate cu un plafon maxim până la care se poate face vânzarea terenurilor.

Ferma optimă este dificil de definit, întrucât tehnologiile se schimbă. Fermele devin tot mai performante asta înseamnă că au nevoie de mai mult teren. A căuta ferma optimă este ca și cum ai trage într-o țintă mișcătoare, ne-au declarat surse din domeniul cercetării agricole.

Aurelian Marian Soare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS