17.6 C
Craiova
luni, 14 iunie, 2021
Știri de ultima oră Bani & Afaceri Uzinele Sodice Govora şi-au oprit azi noapte instalaţiile

Uzinele Sodice Govora şi-au oprit azi noapte instalaţiile

Uzinele Sodice Govora şi-au oprit azi noapte instalaţiile, iar cei 637 de salaraţii nu ştiu care le va fi soarta. Directorul general al Ciech Soda România a declarat acum câteva zile că, chiar dacă se va opri producția la fabrica din Râmnicu Vâlcea, grupul polonez nu va părăsi România.

Decizia de oprire a producţiei a fost luată din cauza preţului mare al agentului termic furnizat de CET Govora. Din acest motiv conducerea Ciech Soda a reziliat unilateral contractul cu CET Govora.
„Suntem blocați în a ne dezvolta, deși vedem potențialul pieței din României. Avem două proiecte, creșterea capacității de producție, plus diversificarea ei, să producem și bicarbonat de sodiu, dar la acest preț al aburului nu mai am ce să fac, am tăiat deja din costuri, am concediat și 25 de oameni, nu mai am de unde să tai”, a declarat, la o întâlnire cu presa, Witold Urbanowski, CEO Ciech Soda România.

Conducerea CEO Ciech Soda România îşi doreşte propria unitate de generare de energie termică

Compania nu va pleca din România. “Nu vom pleca și vom manageria cumva această perioadă de mentenanță prelungită”, a spus Urbanowski, care a avansat și o potențială soluție la care deja lucrează oficialii grupului polonez: propria unitate de generare de energie termică.

“Toate celelalte fabric ale noastre au și sursă de abur. Și aici vrem să o avem, să ne facem propriul nostru CET. Fie ne asociem cu mai mulți parteneri, cu actualul CET, cu Consiliul Județean și cu Chimcomplex (noul proprietar al Oltchim-n.red) pentru a construi o centrală nouă, fie vom construi propria noastră capacitate mai mică”, a spus Witold Urbanowski, care a mai afirmat că, dacă va fi obligat să recurgă la această ultimă soluție, ar putea fi construită o unitate de cogenerare.

Compania are 637 angajați și a oferit deja un pachet pentru plecarea voluntară. O parte dintre angajați vor fi păstrați, pentru a putea fi repornită fabrica.

Costul cu agentul termic a ajuns să reprezinte 44% din costurile totale ale producătorului de sodă, singura unitate de profil care a mai rămas funcțională în România. CET Govora (care este în insolvență) a justificat această creștere a prețurilor prin faptul că, printre altele, și ea are costuri mult mai mari din cauza creșterii costurilor cu certificatele de emisii și a faptului că a fost obligată să cumpere cărbune de la CE Oltenia ca urmare a unui accident în care un excavator imenes s-a prăbușit în propria sa carieră de lignit. În plus, CET Govora a susținut că a livrat mai mulți ani energie termică către Ciech sub costul de producție.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

EURO 2020 / Slovacia a produs surpriza și a...

Naționala Slovaciei a obținut, luni seară, una dintre cele...

ȘTIRI GdS

Record de contribuție la Pilonul II. Un doljean are...

Contribuțiile doljenilor care participă la Pilonul II au depășit, în 2021, un miliard de lei. În timp ce există persoane pentru care nu s-a virat niciun leu în cont, există și persoane cu salarii mari, care au acumulat la Pilonul II o contribuție uriașă.

Voltinvest Craiova caută un viitor agent de bursă

SSIF Voltinvest SA Craiova este în căutarea unei persoane în vederea autorizării ca AGENT DE BURSĂ. Societatea doreşte să îşi mărească, astfel, echipa, cu...

Complexul turistic Casa Creţa, locația de vis din Clisura...

În ultimul deceniu, zona Clisurii Dunării a cunoscut o dezvoltare accelerată, devenind unul dintre cele mai îndrăgite refugii ale turiştilor. Cu vederi spectaculoase către...

ClusterPower construiește cel mai mare centru de date din...

Compania ClusterPower, înființată și controlată de trei antreprenori români, va construi lângă Craiova cel mai mare centru de date din România și unul dintre...

Continental, furnizor german de componente auto, închide o fabrică...

Furnizorul german de componente pentru industria auto Continental va închide fabrica de sisteme de inducție din Nădab (Arad) și va transfera operațiunile spre fabrica...

CONBAC face angajări în domeniul construcțiilor pentru Germania, cu...

Societatea CONBAC din Bacău recrutează macaragii (grupa B), dulgheri, fierari și zidari pentru șantiere din Germania. Firma oferă un pachet de muncă motivant pentru...