8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAu crescut subit restanţele la creditele în lei, în Oltenia

Au crescut subit restanţele la creditele în lei, în Oltenia

Datele de la BNR, analizate de GdS de la o lună la alta, arată o creştere a creditelor neperformante în moneda naţională şi o scădere a restanţelor la creditele în valută, în regiunea Oltenia. Care ar fi explicaţia?

Cele mai recente statistici publicate de Banca Naţională a României (BNR) privind creditele şi depozitele în profil teritorial arată o schimbare în comportamentul populaţiei din Oltenia în materie de credite. Mai exact, în materie de restanţe la împrumuturi. 


În condiţiile în care guvernanţii se laudă că au crescut veniturile populaţiei, nivelul restanţelor la credite în regiune a urcat de la o lună la alta. 


GdS a analizat datele publicate de BNR pentru lunile iunie şi iulie 2019, din perspectiva creditelor în lei şi valută. Din analizarea datelor reiese că în iulie faţă de iunie au crescut restanţele la creditele în lei, în majoritatea judeţelor Olteniei.

Pe perioada analizată se observă că au scăzut restanţele la creditele în valută. De asemenea, volumul împrumuturilor s-a majorat de la o lună la alta, atât în cazul creditelor în lei, cât şi în cazul creditelor în valută. Sumele neachitate la termen intră în categoria „restanţe“ în luna următoare celei în care titularii creditelor aveau obligaţia să achite ratele. 

Nu s-au putut ţine de plata ratelor curente

Situaţia pe fiecare judeţ arată o creştere a volumului creditelor în lei în iulie faţă de iunie, în toate judeţele Olteniei. Explicaţia ar fi aceea că s-au contractat mai multe credite în lei pe „Prima Casă“, în ciuda faptului că iulie a fost lună de concedii. În partea a doua a anului, fondurile alocate pe „Prima Casă“ se diminuează.

Astfel că persoanele care aveau dosarele de credit aprobate pe „Prima casă“ au contractat împrumuturi în lei, pentru că doar în moneda naţională se pot acorda creditele pe acest program.


Analizăm datele de la BNR pe judeţe, din punct de vedere al restanţelor la creditele în lei. În Dolj, creditele neperformante erau în iunie de 92,3 milioane de lei. În iulie au crescut cu 4,3 milioane de lei, la 96,6 milioane de lei. 


În Gorj au fost restanţe la creditele în lei de 37,4 milioane de lei în luna iunie. În iulie au crescut cu 600.000 de lei, la 38 de milioane de lei. În Mehedinţi, restanţele la creditele în moneda naţională erau de 29 de milioane de lei, în luna iunie. Este singurul judeţ din Oltenia în care populaţia şi firmele şi-au mai achitat din restanţele la credite. În iulie, acestea scăzuseră cu 300.000 de lei, la 28,7 milioane de lei. 


În Olt, restanţele la creditul neguvernamental atingeau 34 de milioane de lei în iunie. În iulie, acestea au crescut cu circa 500.000 de lei, la 34,5 milioane de lei.

Restanţe mari în Vâlcea, la creditele în lei

În Vâlcea s-a înregistrat cea mai mare creştere a creditelor neperformante în lei din regiune, în interval de o singură lună. În iunie, restanţele din Vâlcea la împrumuturile în lei erau de 85,9 milioane de lei. În iulie, acestea crescuseră cu 5,8 milioane de lei, la 91,7 milioane de lei. 


Pe ansamblu, deşi volumul creditelor a crescut, au crescut şi creditele neperformante. Care ar fi explicaţia? Un specialist de pe piaţa bancară spune că ar putea fi o chestiune „de conjunctură“. În sensul că populaţia şi-ar fi folosit veniturile pentru a merge în concedii, lăsând rata bancară pe ultimul plan. Vom observa lunile viitoare dacă această explicaţie este plauzibilă. Adică, ar trebui să scadă creditele neperformante lunile următoare.

Restanţe mai mici la creditele în valută

Din analiza datelor de la BNR se observă o scădere restanţelor la creditele în valută (exprimate în lei). Volumul total al împrumuturilor a crescut în regiune, dar pe judeţe sunt variaţii şi la cest indicator. Luna trecută, GDS scria că au crescut depozitele în valută. Acum analizăm diminuarea creditelor neperformante în valută.

Scăderile creditelor neperformante sunt mici de la o lună la alta. 
În Dolj a fost o situaţie atipică. A scăzut volumul creditelor în valută cu 7,5 milioane de lei, însă a crescut volumul restanţelor cu 300.000 de lei. În iunie erau restanţe de 55,2 milioane de lei la creditele în valută. În iulie au crescut la 55,5 milioane de lei.


În restul judeţelor Olteniei au scăzut restanţele la creditele în valută. În Gorj, erau restanţe de 6,3 milioane de lei în iunie. În iulie au scăzut la 6,1 milioane de lei. În Mehedinţi, restanţele au scăzut de la 14,8 milioane de lei în iunie, la 14,1 milioane de lei în iulie. 

Credite neperformante în valută, la Olt

În Olt au fost cele mai mari scăderi ale restanţelor la creditele în valută. Dacă în iulie erau credite neperformante în valută de 27,7 milioane de lei, în iulie au scăzut la 6,6 milioane de lei. Diferenţa este de 21,1 milioane de lei. Locuitorii judeţului Olt şi-au achitat din restanţele la creditele în valută. Scăderea creditelor neperformante vine în aceeaşi lună în care volumul creditelor în valută a crescut spectaculos în Olt. Creşterea a fost de la 840 de milioane de lei în iunie, la 874 de milioane de lei, în iulie. 


Şi în Vâlcea au scăzut restanţele la creditele în valută. De la 24,2 milioane de lei, în iunie, restanţele s-au diminuat la 23,1 milioane de lei în iulie. 


O explicaţie dată de specialişti în domeniul bancar ar putea fi aceea că unii au primit bani de la rudele care lucrează în străinătate şi şi-au mai achitat în ţară creditele în valută. Altă explicaţie a scăderii uşoare a creditelor în valută este aceea că au fost restructurate creditele în franci elveţieni şi transformate în credite în lei. Astfel, ar apărea scăderi la restanţele la creditele în valută, coroborat cu faptul că la împrumuturile în lei s-au înregistrat creşteri, în aceeaşi perioadă analizată. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS