6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriParadox: 11.002 de firme din Dolj nu au niciun angajat

Paradox: 11.002 de firme din Dolj nu au niciun angajat

Doljul, la extreme. În interval de un an, numărul firmelor care nu au niciun angajat a crescut cu circa 1.900 de entităţi economice. În acelaşi interval, în judeţ a crescut şi numărul societăţilor cu peste 50, respectiv 100 de salariaţi.

În Dolj există un paradox pe piaţa muncii. Într-o perioadă în care tot mai multe firme din Dolj caută să angajeze personal, alte firme caută să renunţe la numărul de salariaţi. Este în creştere numărul de societăţi care figurează fără niciun salariat.


În interval de un an, în judeţul Dolj a crescut foarte mult numărul firmelor fără angajaţi. GdS a efectuat o analiză după numărul de salariaţi ai unităţilor economice din Dolj. Au fost utilizate datele furnizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, la solicitarea GdS.


Astfel, în august 2018, existau în Dolj 9.102 firme fără salariaţi, potrivit datelor de la ITM. În august 2019, numărul firmelor fără angajaţi a crescut cu 1.900, ajungând la 11.002 entităţi.

De ce a crescut numărul de firme fără angajaţi

Explicaţiile creşterii numărului de firme fără angajaţi pot fi două. Pe de o parte, este posibil să se fi înfiinţat mai multe firme noi, fără să aibă angajaţi. Pe de altă parte, firmele care aveau salariaţi cu contracte part-time sau cu contracte pe opt ore este posibil să fi renunţat la angajaţi.

Cel puţin, în acte nu mai au salariaţi. Cu alte cuvinte, 1.900 de firme în plus faţă de anul trecut nu figurează în REVISAL (Registrul Unic de Evidenţă Electronică a Salariaţilor) cu niciun salariat.


Din partea a doua a anului 2017, guvernul a introdus obligativitatea ca angajatorii să achite contribuţii la nivelul salariului minim pe economie pentru contractele part-time. Oricât de mic era salariul celor care lucrau două, patru sau șase ore pe zi, angajatorul trebuia să plătească la stat contribuţii mai mari decât cele eferente salariului. Acele contribuţii trebuia calculate la nivelul salariului minim pe economie.

Prevederea fiscală a fost uşor nuanţată ulterior. Pentru contractele de muncă part-time, angajatorii plătesc contribuții la Pensii și la Sănătate (CAS și CASS) la nivelul salariului minim pe economie, dacă persoana care are contracte de muncă part-time nu totalizează venituri egale cu salariul minim pe economie.


Introducerea acestei măsuri fiscale aberante a condus la dispariţia a mii de contracte de muncă cu timp parţial de lucru. Potrivit datelor de atunci de la ITM Dolj, de la adoptarea măsurii fiscale până la finele anului 2017 dispăruseră din Dolj peste 4.000 de contracte de muncă part-time.

Cum fentează unii plata taxelor la stat, în mod legal

Cel mai probabil, persoanele care avuseseră contracte part-time s-au reorganizat. Au găsit modalităţi prin care fentează statul şi nu plătesc nici contribuţii, nici impozit pe venit. Totul este legal.

Iată cum procedează. Potrivit unor surse avizate, în anumite domenii de activitate, mai multe persoane s-au asociat şi şi-au creat propriile firme. Cu precădere au apărut SRL-uri. Potrivit legii, asociaţii care desfăşoară activitate pe propria lor firmă nu sunt obligaţi să aibă contract de muncă. Dar nu pot avea salariu legal. Ei primesc doar dividende.

Potrivit surselor GdS, în domeniul frizeriilor şi coafurilor, mai multe frizeriţe s-au asociat în câte o firmă. Ele deţin 10-20% din părţile sociale ale SRL-ului. Deşi activează în frizerie, nu mai au contract individual de muncă. Legal, câştigă doar din dividende, la sfârşit de an.

Există cazuri când chiar proprietarii de frizerii şi-au făcut angajatele asociate în firmă, deţinând fiecare câte 1-2% din părţile sociale. Au procedat aşa pentru a nu le mai face contracte de muncă part-time. Deşi este legal, în cazul în care proprietarii care deţin majoritatea în firmă sunt depistaţi că le plătesc salarii angajatelor/asociatelor riscă să suporte rigorile legii privind munca „la negru“.


Astfel de practici s-au mai întâlnit şi în alte domenii de activitate, în special în servicii (service-uri auto) şi comerţ (mici magazine). Deşi proprietarii de drept nu mai plătesc taxe către stat, pentru persoanele angajate sub această formă mascată nu este totul în regulă. Ele nu sunt asigurate la sănătate. De asemenea, perioada lucrată fără contract de muncă nu li se consideră vechime în muncă.

A crescut numărul de firme din Dolj cu mulţi angajaţi

Potrivit datelor de la ITM Dolj, furnizate la solicitarea GdS, se observă că în perioada analizată a crescut numărul firmelor care au până la 50 de angajaţi. În august 2018 erau în Dolj 16.002 firme care aveau până la 50 de angajaţi fiecare. În august 2019, numărul entităţilor economice care au între 1 şi 50 de angajaţi a crescut la 16.454.


În perioada analizată din anul 2018 erau 219 firme în Dolj care aveau angajate cu contracte de muncă între 51 şi 100 de persoane. În 2019, numărul societăţilor care au între 51-100 de angajaţi a crescut la 220 de firme. Cu una mai mult decât anul trecut.


Şi numărul societăţilor care au peste 100 de angajaţi a crescut în perioada analizată. În 2018 existau 163 astfel de firme în Dolj. În 2019, numărul lor a crescut la 172. Deci, cu nouă mai mult ca anul trecut.


Explicaţia ar fi aceea că unele dintre firmele mari şi-au consolidat poziţia pe piaţă şi au făcut angajări în intervalul analizat. Câţiva angajatori care şi-au extins activitatea activează în domeniul auto, fiind furnizori de componente pentru producătorul auto din Bănie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS