19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAi uitat să depui Declaraţia Unică la ANAF? Fiscul trimite notificări

Ai uitat să depui Declaraţia Unică la ANAF? Fiscul trimite notificări

Câteva mii de persoane care nu şi-au depus la termen Declaraţia Unică la Fisc urmează să primească notificări pentru depunerea documentului. Dacă nu se vor conforma nici după primirea notificării, atunci Fiscul le va stabili impozite şi contribuţii din oficiu.

Declaraţia Unică a avut termen de depunere la ANAF data de 31 iulie 2019. Au mai existat persoane care au depus documentul la Fisc şi după termenul legal, de teama repercusiunilor.

Până pe data de 26 august, în toate judeţele Olteniei depuseseră Declaraţia Unică 67.500 de persoane fizice. Numărul celor care au depus Declaraţia reprezintă aproximativ 95% din numărul total al persoanelor care trebuia să îşi declare la stat veniturile. Este vorba despre veniturile realizate în 2018 şi 2019, în afara salariilor.

Aveau obligaţia depunerii formularului respectiv circa 72.200 de persoane, din cele cinci judeţe ale Olteniei. Au obligaţia să îşi declare veniturile la stat persoanele fizice cu venituri din activităţi agricole, persoanele care obţin venituri din chirii (cedarea folosinţei bunurilor), din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi independente etc. Dacă persoanele fizice au venituri din salarii şi pe lângă acelea mai obţin şi veniturile de mai sus, atunci au obligaţia depunerii declaraţiei.

Din totalul celor din Oltenia care aveau obligaţia depunerii Formularului, au fost 22.800 de persoane fizice din Dolj care şi-au depus Declaraţia la ANAF.

Cele mai multe formulare au fost depuse online

Circa 72% dintre persoanele care au depus Declaraţia Unică la ANAF au depus documentul de la distanţă, prin Spaţiul Privat Virtual (SPV). Ministerul Finanţelor intenţiona ca tot mai multe persoane fizice să depună declaraţiile online şi să se înscrie în SPV.

Potrivit unor surse, iniţial, aşa cum fusese adoptată legislaţia fiscală, coroborată cu ordine ale ministrului Finanţelor, era obligatoriu ca persoanele fizice să depună doar online Declaraţia Unică.

Statul restricţiona astfel dreptul oamenilor simpli de a-şi îndeplini obligaţile declarative în termenul legal. De exemplu, cei care aveau venituri din agricultură şi care nu deţineau computer şi o adresă de e-mail validă nu puteau depune declaraţia online, prin SPV.

Însă după ce cetăţenii s-au revoltat, a fost modificată prevederea şi li s-a permis oamenilor să depună documentele şi la ghişeu. Astfel că 28% din declaraţiile depuse în Oltenia au ajuns la ghişeele Fiscului.

Fiscul va trimite notificări pentru cei care nu şi-au depus Declaraţia Unică

Circa 4.700 de persoane din Oltenia mai au de depus Declaraţia Unică. Fiscul urmează să le trimită notificări la domiciliu persoanelor fizice care nu şi-au depus Declaraţia Unică. Dacă nici după trimiterea notificării, persoanele fizice vizate nu îşi depun declaraţia la ANAF, atunci le vor fi calculate impozitele şi contribuţiile din oficiu.

Fiscul va calcula cotribuţiile şi impozitul în funcţie de datele pe care le deţine în evidenţe. Acele date pot proveni din anii anteriori. În sensul că Fiscul vede ce venituri aţi avut anii anteriori şi pentru acele venituri vă calculează şi impozitele din oficiu pe anul 2019.


Este cunoscut faptul că unele persoane fizice care au venituri în afara salariului datorează impozit pe venit la stat. Altele datorează şi contribuţii sociale, în funcţie de activitatea pe care a desfăşurat-o.

Proiecte de ordine ce vizeză persoanele fizice, pe site-ul ANAF

De pe data de 20 august se află în dezbatere publică pe site-ul ANAF mai multe proiecte de acte normative. Proiectele vizează impunerea persoanelor fizice care au de plată sume către stat.

Un astfel de proiect de ordin aflat în dezbatere publică. Este pentru aprobarea „Procedurii privind stabilirea din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale și a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice”.

Conform proiectului de ordin, va fi stabilit şi modelul de „Notificare privind nedeclararea contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice”.


Un alt proiect de ordin a fost publicat pe 23 august pe site-ul ANAF, în dezbatere publică. Este un proiect de ordin al preşedintelui ANAF „pentru aprobarea procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice”. Acesta prevede şi stabilirea modelului şi conţinutului unor formulare pentru persoanele fizice.


După aprobarea ordinelor, în forma finală, vom mediatiza noile prevederi legale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS