21.5 C
Craiova
duminică, 15 septembrie, 2019
Acasă Bani & Afaceri A crescut acciza, s-au scumpit ţigările

A crescut acciza, s-au scumpit ţigările

-


De la 1 septembrie, s-au scumpit ţigările după ce Guvernul a majorat acciza, nivelul taxei creşte de la 483 de lei/mia de ţigarete, la 503 lei.
Creşterea accizei duce la scumpirea ţigărilor cu aproximativ 1 leu.
Guvernul a majorat acciza la ţigări pentru a evita declanşarea procedurii de infrigement a Uniunii Europene la adresa României.

Se respectă astfel legislaţia europeană care prevede că acciza globală pe ţigarete trebuie să reprezinte 60% din preţul mediu de vânzare a acestui produs.

România era obligată să facă aceste ajustări în ianuarie anul viitor. Devansarea măsurii este criticată de companiile din domeniu iar analiştii pun graba guvernului pe seama nevoii de bani la buget.

Creşterea actuală a accizei va aduce bugetului statului venituri suplimentare de aproape 160 de milioane de lei anul acesta, aproape 700 de milioane anul viitor, şi peste 850 de milioane în 2021, potrivit notei de fundamentare a acestui proiect întocmit de Ministerul de Finanţe.

Mariana BUTNARIU
Mariana BUTNARIU
Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.