Acasă Actualitate PIB-ul a crescut cu 4,7%, dar industria a cazut neasteptat de dur

PIB-ul a crescut cu 4,7%, dar industria a cazut neasteptat de dur

-

Institutul Naţional de Statitistică (INS) a publicat miercuri datele „semnal“ despre evoluţia PIB în primul semestru şi în Trimestrul II din 2019 (T II /2019), care indică o uşoară decelerare a ritmului creşterii economice de la 5%, an/an, în primul trimestru, la 4,4% în cel de-al doilea, informeaza ZF.ro. În T2/2019 faţă de T1, economia a avut un avans de 1% comparativ cu o creştere consemnată în primul trimestru din 2019, faţă cu T4/2018, de 1,2%. În semestrul I, PIB-ul a crescut cu 4,7%, an/an.

PIB-ul a crescut, dar productia industriala a scazut cu 6,6%

Însă atenţia economiştilor nu a fost atrasă de performanţa mulţumitoare a economiei României consemnată în prima parte a anului, ci de datele din Germania (minus 0,1% creştere economică T2 faţă de T1) şi de căderea consemnată de producţia industrială autohtonă – minus 6,6% în iunie, an/an, şi de minus 0,6% în S I, an/an.

„Nu trebuie să cădem în defetism, dar datele din economie, puse cap la cap, indică riscuri însemnate“, a comentat economistul Laurian Lungu, în vreme ce Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, a adăugat: „Ştirea principală a zilei este căderea producţiei industriale, nu datele despre PIB, care sunt uşor peste aşteptările noastre“.

Posibila recesiune in Germania

Economiştii din Occident au vorbit în ultimele zile despre o posibilă recesiune în Germania – principala piaţă de desfacere pentru exporturile României. Datele Eurostat au indicat miercuri o scădere a economiei acestei ţări în T2 faţă de T1 de 0,1%. Săptămâna trecută o altă serie de date arătau o restrângere a industriei germane ca urmare a războiului comercial, iar economiştii români pun atât scăderea exporturilor româneşti în iunie (minus 5,5%, an/an), cât şi căderea industriei pe seama pensiunilor globale şi mai ales pe seama situaţiei mai puţin faste din cea mai mare economie a Europei.

„Statisticile indică decelerarea ritmului de creştere economică pe fondul resimţirii tensiunilor globale, al evoluţiei sub potenţial din zona euro şi al provocărilor din sfera echilibrului macroeconomic intern“, a comentat Andrei Rădulescu, director de analiză macroeconomică al Băncii Transilvania, mai transmite Zf.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

Horoscop

Berbec Sunt posibile discuţii cu şefii sau oficialii unor instituţii, însă pe tonuri ridicate şi cu multă implicare emoţională. Fiţi prudent şi...