6.1 C
Craiova
sâmbătă, 14 decembrie, 2019
Acasă Bani & Afaceri Începe înscrierea pentru voucherele neutilizate în programul „Rabla pentru electrocasnice“

Începe înscrierea pentru voucherele neutilizate în programul „Rabla pentru electrocasnice“

-

Începe înscrierea pentru voucherele neutilizate în programul „Rabla pentru electrocasnice“. Voucherele neutilizate în termenul de valabilitate, precum şi diferenţele rezultate din modificarea eficienţei energetice a unui echipament aprobat la cererea beneficiarului, vor fi disponibile pentru noi înscrieri începând de marţi, de la ora 10:00, conform Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).

„Începând de marţi, 18 iunie 2019, ora 10:00, sumele aferente voucherelor neutilizate în termenul de valabilitate, precum şi diferenţele rezultate din modificarea eficienţei energetice a unui echipament aprobat la cererea beneficiarului, de la o clasă superioară la o clasă inferioară în cadrul Programului naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic (Rabla pentru Electrocasnice) vor deveni disponibile pentru noi înscrieri. Înscrierile persoanelor fizice se realizează prin intermediul aplicaţiei electronice pe pagina web a Administraţiei Fondului pentru Mediu https://solicitant.afm.ro/PF/. P

ersoana fizică beneficiază de valoarea unui voucher la achiziţionarea unui EEE eligibil, în schimbul predării unui DEEE echivalent, cu excepţia maşinilor de spălat vase care vor putea fi achiziţionate la schimb cu oricare alt electrocasnic din program (frigider, televizor, aer condiţionat, maşină de spălat rufe). Schimbul se face în sistem 1:1, la adresa menţionată de solicitant, iar predarea echipamentului vechi se va face în momentul livrării celui nou-achiziţionat”, notează sursa citată.

Totodată, Ministerul Mediului precizează că, deşi bugetul total de 40 milioane lei, a fost rezervat integral de către beneficiari în primele 12 ore din program. Persoanele fizice au achiziţionat echipamente în valoare de 11,7 milioane lei. Astfel, în prezent, la dispoziţia persoanelor fizice se află pentru noi înscrieri suma de 28,3 milioane lei, rămasă neutilizată.

Finanţarea din cadrul Programului „Rabla pentru electrocasnice” se acordă sub formă de vouchere. Ce care au vouchere pot achiziţiona echipamente electrice şi electronice de uz casnic.

Pentru ce sunt acordate voucherele

Astfel, sunt acordate 200 de lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţa energetică A++. De asemenea, 300 lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţa energetică A+++. Tot 300 lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţa energetică A++. 400 lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţa energetică A+++.

Suma de 400 lei este oferită pentru aparate de aer condiţionat cu eficienţa energetică la răcire (A+++/ A++). 300 lei se oferă pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energetică A++. Iar 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energetică A+++.

În schimbul predării unui echipament vechi şi pentru achiziţia unui televizor cu eficienţa energetică A şi A+, consumatorul primeşte un voucher în valoare de 200 de lei. Pentru un aparat similar, dar cu eficienţă energetică A++ şi A+++, suma creşte la 400 de lei.

Unde s-au făcut înscrierile

Ediţia a doua a Programului Rabla pentru electrocasnice a devenit accesibilă pentru orice persoană fizică, începând din 24 mai. Înscrierile s-au putut face online în aplicaţia AFM postată pe site-ul instituţiei, la adresa https://solicitant.afm.ro/PF/.

Prima ediţie a Programului „Rabla pentru Electrocasnice” a devenit operaţională pe data de 19 decembrie 2018. Bugetul a fost de 20 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

Aco Todorov, antrenor și selecționer

Antrenorul echipei masculine de baschet SCM „U” Craiova, Aleksandar Todorov, este noul selecționer al Macedoniei de Nord. Contractul...