17.9 C
Craiova
duminică, 22 septembrie, 2019
Acasă Bani & Afaceri Cu cât ar scădea salariul unui IT-ist dacă ar fi reintrodus impozitul...

Cu cât ar scădea salariul unui IT-ist dacă ar fi reintrodus impozitul pe venit

-

Cât ar scădea salariul unui IT-its dacă nu ar mai fi scutiţi de impozitul pe venit? Acest lucru a fost cum cerut, săptămâna trecută, de preşedintele PNL, Ludovic Orban.

IT-știi sunt printre cei mai bine plătiți salariați din România. Un salariu mediu net în domeniu este de aproximativ 7.500 de lei pe lună, scrie startupfcafe.ro.
Ludovic Orban, a declarat, sâmbătă, la Mediaş, că doreşte ca cei care lucrează în IT să nu mai fie scutiţi de plata impozitului pe venit, potrivit HotNews.ro. „Orice venit trebuie impozitat. Nu poţi să creezi facilităţi fiscale care îmbracă forma unor privilegii”, a spus Orban.Declaraţiile acestuia au stârnit controverse în rândul celor din domeniu. Ei susţin că ar putea lucra cu uşurinţă în străinătate, însă au preferat să rămână în ţară.

Până acum, un programator care avea un salariu brut de 12.000 de lei, lua „în mână” (net) 7800 de lei. După reintroducerea impozitului pe venit, salariul net al unui IT-ist va scădea la 7020 lei (la un salariu brut de 12.000 lei).

Calcul:

Salariu brut = 12.000 lei
Contribuția socială a angajatului (25%) = 3000 lei
Contribuția de sănătate a angajatului (10%) = 1200 lei
Venit impozabil = 7800 lei
Impozit pe venit (10%)= 780 lei
Venit net = 7020 lei

Salariul mediu (net) la nivel naţional a ajuns la valoarea de 3.075

În luna martie a acestui an, salariul mediu (net) la nivel naţional a ajuns la valoarea de 3.075 de lei, în creş­tere cu 13,7% faţă de perioada si­milară din 2018 și în creştere faţă de luna precedentă (februarie 2019) cu 142 lei (+4,8%), potrivit datele pu­blicate de Institutul Naţional de Statistică.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) – 7491 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante – 1752 lei.

Anca DUMITRAŞCU
Anca DUMITRAŞCU
Este fascinată de rapiditatea cu care circulă informaţia în mass-media şi crede că dacă lumea s-ar folosi doar de avantajele presei, barierele dintre oameni ar putea fi depăşite mai uşor.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.