21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAfacere de succes: Un tânăr antreprenor a adus pizza napoletană la Pizzărescu (Video)

Afacere de succes: Un tânăr antreprenor a adus pizza napoletană la Pizzărescu (Video)

După ce a terminat Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Academiei de Ştiinţe Economice din Bucureşti, Robert Şoldea, care a cochetat cu sportul alb, s-a gândit cum să îşi înceapă propria afacere. Pe finalul anului trecut a deschis o pizzerie inedită în Craiova, pe strada Unirii nr. 142, lângă cofetăria DoReMi. „Ideea mi-a venit în urmă cu doi ani, când am efectuat o vizită la Napoli, în Italia. Niciodată nu mâncasem o pizza sau o porţie de paste care să îmi fi făcut o impresie deosebită. Am plecat la Napoli şi acolo este altceva, e patria pizzei. Nu degeaba acolo a apărut prima pizza din lume şi nu degeaba toată istoria pizzei este legată de acel loc. Mi-a plăcut foarte mult. Apoi, după această experienţă plăcută, m-am întors în ţară, unde urma să dau examenul de licenţă. Şi, ca orice proaspăt absolvent al studiilor superioare, m-am gândit încotro o iau? Ce fac de acum încolo? Aici mă ajută istoria locului în care am deschis pizzeria. Pentru nostalgici, aici a fost prima pizzerie din Craiova, Pizza Napoli“, a spus Robert Şoldea.

Robert Şoldea, administratorul Solmarrob SRL şi deţinătorul pizzeriei Pizzărescu

A prospectat piaţa, a observat că sunt foarte multe pizzerii în Craiova, dar niciuna nu face pizza napoletană, adică un produs cu hidratare mare (aluatul este moale la mijloc), cu maturare a aluatului, cu o bordură ridicată, cu ingrediente aduse din Italia. A mizat pe faptul că oamenii călătoresc şi văd calitatea produselor din alte ţări. „Am gândit afacerea în sensul că şi Craiova se dezvoltă. Odată cu dezvoltarea Aeroportului din Craiova, lumea călătoreşte mult şi vede ce se consumă în alte ţări. Şi când se întorc în ţară mulţi îşi doresc altceva“, a spus tânărul antreprenor.

Proprietarul Pizzărescu, Robert Şoldea, şi unul dintre angajaţii săi, Marian Teodorescu

Aşa a apărut Pizzărescu

Înarmat cu mult curaj şi cu poftă de afaceri, Robert Şoldea şi-a deschis firma Solmarrob SRL şi a pornit în jungla business-ului din zona de producţie. A deschis Pizzărescu în noiembrie 2018, cu finanţare obţinută pe Start-up Nation şi cu bani proprii. Succesul pizzei napoletane a fost imediat, însă nu este uşor să răzbaţi pe o astfel de piaţă în ritm alert. De la deschidere şi până la finele lunii martie, Pizzărescu a ajuns să livreze zilnic între 70-80 de pizze către craiovenii care preferă acest gen de pizza diferit de ceea ce exista până acum pe piaţa din Craiova. „Succesul înseamnă lucruri diferite pentru oameni. Unii văd succesul unei afaceri într-un boom financiar, alţii consideră succesul o împlinire sufletească. Pentru mine, succesul înseamnă mulţumirea clienţilor care au venit, au consumat pizza şi care, în proporţie covârşitoare, au revenit să cumpere produsele mele şi au tot sunat să facă şi comandă la domiciliu“, a spus deţinătorul afacerii Pizzărescu.
Numele pizzeriei a fost legat de faptul că afacerea a debutat în an centenar, în care România a împlinit 100 de ani, şi cum majoritatea pizzeriilor au nume italienești, tânărul craiovean s-a gândit să îi dea un nume cu o tentă românească. Aşa a apărut Pizzărescu, un alt „escu“ din România. Şi denumirile sortimentelor de pizza au tendinţe uşor inspirate din Caragiale: X-ulescu, Somonescu, Cutărescu, Brânzovenescu.

 

 

Pizza Margherita, preparată la Pizzărescu

Ce are specific pizza napoletană

În mica pizzerie de pe strada Unirii totul străluceşte de curăţenie. Cuptorul pe lemne este pictat cu motive naţionale. Ingredientele sunt aşezate în recipiente de inox, pe o linie frigorifică, pentru a fi păstrate la rece, iar aluatul se odihnește la dospit.
Ineditul pizzeriei constă în faptul că aluatul din care se face pizza este maturat între 24-72 de ore şi se foloseşte maia. Ingredientele pentru pizza sunt aduse din Italia, inclusiv făina. Cuptorul în care se face pizza este unul pe lemne, astfel ca produsul să fie cât mai natural preparat.
Domeniul în care activează Solmarrob este unul competitiv. Cariera de sportiv (fost tenisman) l-a ajutat pe Robert să gândească proactiv şi în viaţa de antreprenor. „Cum îmi menţin clienţii? De când eram sportiv am învăţat că în fiecare zi trebuie să fii mai bun. Şi asta încercăm şi la pizzerie. În fiecare zi încercăm să aducem un plus de calitate, încercăm să ne perfecţionăm şi să fim din ce în ce mai buni“, a spus Robert Şoldea.

Pizzerul lucrează „la foc continuu“

S-a confruntat cu criza de forţă de muncă

La ora actuală, pizzeria are şase angajaţi. Ca orice firmă care activează în domeniul HoReCa, Pizzărescu s-a confruntat cu criza forţei de muncă din ce în ce mai gravă. A fost greu să facă angajări. Persoanele care veneau fie aveau pretenţii foarte mari faţă de cât putea să ofere pizzeria, fie spuneau în CV că sunt specializaţi ca pizzari, dar când dădeau probă de lucru nu reuşeau nici măcar să pregătească aluatul. Fiind un business mic, la început de drum, antreprenorul de la Pizzărescu s-a oprit la șase angajaţi. Şi tocmai pentru că este o afacere mică, şeful este cel care le dă un exemplu angajaţilor, în ciuda celor 23 de ani ai săi. Aşadar, avantajul tânărului antreprenor este acela că, în cazul în care i-ar pleca un angajat, el ar putea să ţină locul oricăruia dintre ei, în sensul că ştie şi să facă pizza, şi să se ocupe de partea de vânzare. Robert spune că se implică în activitatea de zi cu zi a business-ului, „pentru că un bun antreprenor ar trebui să ştie în orice clipă să îşi înlocuiască măcar unul dintre angajaţii lui, fie că este vorba despre omul care mătură şi spală vasele, fie că este vorba de omul care vinde sau de cel care face efectiv pizza, un bun antreprenor trebuie să fie în stare să le facă pe toate“, a precizat Robert Şoldea, având avantajul că în pizzeria lui se fac produse artizanale.

Cuptorul de pizza funcţionează pe lemne şi a fost decorat cu motive tradiţionale româneşti, din cele care se găsesc şi pe covoarele olteneşti

Care sunt dificultăţile afacerii

La început, clienţii întrebau de ce aluatul este aşa de moale, de ce preţurile sunt uşor mai ridicate decât cele ale pizzeriilor existente pe piaţă. Robert a fost nevoit să le explice despre pizza napoletană, însă „gusturile nu se discută“. Costurile unei astfel de afaceri care merge mult pe calitate sunt ceva mai ridicate decât la o pizzerie clasică. Ingredientele sunt aduse din Italia, astfel că orice creştere a cheltuielilor de transport se răsfrânge asupra costurilor afacerii, care parţial sunt transmise către clientul final. La fel se întâmplă şi cu fluctuaţiile de curs valutar sau atunci când salariul minim creşte de la o lună la alta, de la o perioadă scurtă la alta.
Ca planuri de viitor, tânărul antreprenor şi-ar dori să organizeze lângă pizzerie şi un spaţiu pentru servirea produselor cu tradiţie italiană. Deocamdată, există doar un spaţiu de producţie cu vânzare la ghişeu sau cu livrare la domiciliu. În viitor, Robert Şoldea speră să se dezvolte şi în alte spaţii, în afară de cel de pe strada Unirii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS