Branduri de top, relocate din Dolj

Locomotivele produse la Electroputere în urmă cu circa 40 de ani încă mai circulă pe liniile de cale ferată din România
Autori


Producția unor mărci renumite de produse a dispărut din Dolj, în ultimii ani, prin transferul de tehnologie și chiar și de personal către alte companii și către alte regiuni din țară. Concret, firme din Dolj și-au vândut o parte din afaceri, cu tot cu liniile de producție, know-how și licențe complete de fabricație către alte companii care produc cu succes respectivele produse în diverse zone din țară.

În ultimii ani, companii de top din Craiova au înstrăinat o parte din produsele realizate la nivel local, multe dintre ele fiind branduri cunoscute la nivel național și chiar internaținal. Afacerile au fost perfectate la sume cu multe zerouri, sume cu care companiile locale s-au capitalizat, la vremea respectivă, în urma tranzacțiilor. Multe branduri care odinioară erau de top în Craiova, în Dolj și în țară nu se mai fabrică acum aici, ci fie le-a fost schimbată denumirea, fie sunt fabricate în continuare sub același brand și au succes la nivel național.

Electroputere nu mai produce locomotive la Craiova

Odinioară cunoscută drept emblema industriei craiovene, Electroputere Craiova a vândut tot în 2013 divizia de reparații locomotive către Grup Feroviar Român (GFR), patronat de Gruia Stoica. GFR a înființat la Pașcani firma Electroputere VFU.

Ulterior, aceasta a cumpărat și Reloc SA din Craiova, companie specializată pe repararea de locomotive. În cele din urmă a devenit publică informația că Electroputere VFU Pașcani achiziționase de la Electroputere Craiova nu doar divizia de locomotive, ci și licențele de fabricație, precum și dreptul de a utiliza denumirea de „Electroputere“.

Mai târziu, Electroputere VFU a cerut la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) înregistrarea unui model de locomotivă electrică. În iulie 2014, noua marcă „Electroputere – Power Provider“ a fost înregistrată la (OSIM) pentru transformatoare, motoare și mașini unelte, potrivit datelor de la acea vreme, furnizate către GdS.

Cert este că unele dintre locomotivele produse la Craiova în trecut sub brandul Electroputere sunt încă funcționale și circulă și astăzi pe căile ferate române, fiind achiziționate de la Craiova chiar și în urmă cu 40 de ani de către CFR.

Undelemn de la Bunica și Olpo nu se mai fabrică la Podari

Producătorul de ulei Cargill Oils a închis producţia în unitatea de la Podari în anul 2013, la circa două luni după anunţul făcut de companie, conform căruia informa că înstrăinează brandurile de ulei de floarea-soarelui Untdelemn de la Bunica şi Olpo către investitorul Expur. Acesta a preluat doar brandurile de ulei şi liniile de producţie, respectiv o parte dintre angajaţii care au dorit să se relocheze să se deplaseze la fabrica Expur de la Slobozia. Compania nu a preluat şi activele fabricii de lângă Craiova. Acestea au fost vândute ulterior către Sud Oil SRL, care intenționa să înființeze un depozit de cereale.


La ora actuală, mărcile Olpo și Undelemn de la Bunica se regăsesc pe site-ul companiei Expur, la lista de produse, și se produc cu succes la Slobozia, unde există o fabrică a companiei, cu o capacitate mare de procesare a semințelor de floarea-soarelui și de rapiță.

Valoarea tranzacției dintre Cargill și Expur SA s-ar fi ridicat la circa 4 milioane de euro, conform informațiilor care circulau la acea vreme. Cifra nu a fost confirmată de cele două companii.

Biscuiții Salatini se produc la Vălenii de Munte

Renumiții biscuiți Salatini au fost produși mulți ani de către compania locală Pan Group. Practic, brandul respectiv s-a consacrat pe vremea când era în fabricație la Craiova, la Pan Group. Tot în 2013, producătorul de sucuri Tymbark Maspex Romania a cumpărat mărcile de biscuiţi şi de paste făinoase de la Pan Group, dar şi liniile de producţie. Noul proprietar al mărcii Salatini a relocat producţia de la Craiova la Vălenii de Munte. Potrivit datelor neoficiale din acel an, afacerea s-ar fi perfectat la două milioane de euro.

La Pan Group Craiova s-au produs mai multe mărci, cum ar fi Salatini (crackers), Capollini (brezel) şi Rollini D’Oro (rulade şi prăjituri), dar compania și-a căpătat notorietate în regiune prin producția de pâine. De atunci și până acum, Pan Group a mai înstrăinat din activele unității și a mai restrâns din activitatea pe anumite segmente.

Țigla de la Elpreco a trecut la Bramac

Nu la fel de cunoscută ca mărcile prezentate mai sus este țigla din beton, care a fost produsă la Elpreco, însă fosta fabrică de prefabricate este de notorietate. Compania craioveană Elpreco a perfectat în octombrie 2016 transferul afacerii de țiglă de beton către Bramac România, însemnând licențele, activele și salariații societății. Elpreco intenționa, la vremea respectivă, să concentreze atenția pe consolidarea afacerilor în Craiova cu BCA, pavele, borduri, elemente pentru drumuri și structuri de beton.

La fabrica de țiglă de beton lucrau aproximativ 40 de oameni. Valoarea tranzacției dintre Elpreco SA și Bramac România s-a ridicat la 33 de milioane de lei, adică aproximativ 8 milioane de euro, la acea dată.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 4 septembrie 2018

Actualitate

» Amazon depășește, după Apple, pragul simbolic de 1.000 de miliarde de dolari pe Wall Street
» Liviu Dragnea, la Palatul Victoria
» O delegaţie a Comisiei de la Veneţia, care pregăteşte o opinie privind modificările aduse Codurilor, va efectua o vizită în România între 13-14 septembrie
» Taifunul din Japonia: Şase morţi şi peste 170 de răniţii
» Valoarea voucherelor de vacanţă pentru luna iulie 2018, de două ori mai mare decât în întreg anul 2017
» „Prima braziliancă“, o fosilă umană veche de 12.000 de ani, distrusă în incendiul de la Muzeul Național din Rio
» Biletele şi abonamentele CFR, reduse pentru elevi
» Ministrul Finanţelor: Cerem desecretizarea stenogramei şedinţei CSAT
» Maior: Am solicitat Comisiei SRI să aducă dovezi pentru „multiplele alegaţii“ şi să-i audieze pe Dragnea şi pe Ponta
» Fosta înotătoare de origine română, Roxana Mărăcineanu, a fost numită ministru al Sportului în Franţa
» Leaua & Asociații se extinde și devine LEAUA DAMCALI DEACONU PAUNESCU – LDDP
» Klaus Iohannis anunţă că nu s-a căzut la un consens în CSAT pentru emiterea avizului pe rectificare
» Tudorel Toader: Au fost finalizate interviurile. Joi facem cunoscută propunerea pentru procurorul-şef DNA

Publireportaj

» COMUNICAT DE PRESĂ PRIVIND FINALIZARE PROIECT
» Anunț finalizare proiect: Achiziția de echipamente pentru diversificarea activității DASS CENTER GWA SRL

Local

» Elevii se întorc în şcoli neautorizate sanitar

Dolj

» Cât de sigure și durabile sunt podurile Doljului?
» Fostul primar din Malu Mare, ținut sub control judiciar
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Recent asfaltate, proaspăt sparte
» Giratoriul care te poate scăpa de aglomerația de la Han. Din 2019
» CFR SA a redeschis circulaţia pe Viaductul Cârcea  
» Program COLOURS Cinema Craiova în săptămâna 7 -13 septembrie
» Dolju-n bucate“ face popas la Afumați, de Ziua comunei

Gorj

» CEO vinde cărbune, deşi are de asigurat stocuri de 800.000 de tone
» Primarii, puşi să strângă deşeurile înainte de sezonul rece
» După 15 septembrie, un utilaj cu lamă şi cu material antiderapant va fi pregătit pentru Transalpina
» Un nou exerciţiu pentru alarmarea populaţiei în caz de dezastre
» La 80 de ani de la inaugurarea Ansamblului „Calea Eroilor“, Constatin Brâncuşi nu are încă un muzeu naţional
» Inundaţii pe mai multe străzi din Târgu Jiu
» Gorj: Trei copaci au căzut în Parcul Central din Târgu Jiu
» Gorj: Maşină răsturnată în şanţ, pe DJ675
» Inundaţii pe mai multe străzi din Târgu Jiu
» Gorj: Copil lovit de maşină, în localitatea Cătunele. A fost transportat la Bucureşti cu elicopterul
» Cod portocaliu de vreme rea în Gorj

Mehedinţi

» Cod portocaliu de furtună în Mehedinţi

Vâlcea

» Vâlcea: Un bărbat a murit după ce a căzut de pe o schelă

Sport

» Maria Onea a fost de aur la Arad
» Luptătorii craioveni au obținut 12 medalii pe plajă
» Eugenia Anghel, campioana României la senioare
» CS Universitatea Craiova, la ceas aniversar. Pavel Badea: „Muncă, sudoare, sacrificii, multe eforturi nevăzute – ingredientele a 70 de ani de performanțe”
» Tenis (m): Au fost anunţaţi jucătorii români care vor intra pe teren la Cupa David, împotriv Poloniei

Sanatate

» Vaccinul antigripal, disponibil din 15 septembrie
» Medicamente noi pe lista de compensate şi gratuite

Educatie

» Liceele și școlile profesionale, la ultima etapă de admitere
» Mere în școlile din Dolj, din acest an
» Ministerul Educației, despre greșelile din manualele de Biologie: A fost constituită o Comisie pentru a stabili persoanele responsabile / În școli va fi trimisă o erată tipărită
» Calendarul Evaluării de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a 2019: elevii vor fi testați la Română și Matematică în luna mai

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top