Tinerii fermieri care acum își dezvoltă o exploatație agricolă pot accesa fonduri europene nerambursabile doar dacă au o firmă mică sau sunt asociați ca o entitate economică (PFA, II, II)

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) lansează astăzi sesiunile de primire a solicitărilor de finanţare pentru tinerii fermieri şi pentru dezvoltarea fermelor mici. Fondurile se alocă prin programul naţional de dezvoltare rurală 2014-2020. Pentru sesiunea din acest an sunt disponibile aproximativ 62, 5 milioane de euro. Cererile de finanţare se pot primi până la sfârşitul acestui an şi se întocmesc conform ghidului solicitantului şi a anexelor aferente acestuia, disponibile gratuit pe site-ul instituţiei www. afir.info la secţiunea investiţii PNDR. Alocaţia financiară disponibilă tinerilor fermieri este de 11 milioane de euro, iar fondurile alocate în sesiunea 2018 pentru investiţii în dezvoltarea fermelor mici sunt în valoare de 51,5 milioane de euro, din care 3,71 de milioane de euro sunt disponibili solicitanţilor din teritoriu, investiţiile teritoriale integrate, Delta Dunării. AFIR atrage atenţia însă că depunerea cererilor de finanţare se poate opri înainte de termenul limită, adică 31decembrie 2018, dacă valoarea publică a proiectelor depuse atinge plafonul de 200% din alocarea sesiunii.

Mariana BUTNARIU
Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.