Avalanșa criptomonedelor. Bitcoin este extrem de volatilă

Bitcoin este cea mai cunoscută criptomonedă. Există în spațiul virtual de circa 10 ani
Autori


Mulți investitori în criptomonede sunt atrași de câștigurile rapide, dar tot la fel de ușor pot fi afectați de scăderi semnificative ale monedelor virtuale, care se transpun în pierderi sigure pentru acei investitori. Un exemplu de volatilitate este Bitcoin, care atinsese în decembrie 20.000 de dolari, iar acum a scăzut la 7.500 de dolari. Despre riscurile criptomondelor, despre legalitatea tranzacțiilor și despre pericolele la care se supun adolescenții vom detalia în cele ce urmează.

Monedele virtuale, numite și criptomonede, au apărut precum ciupercile după ploaie în ultimii ani. La ora actuală există aproximativ 1.000 de criptomonede, la nivel mondial, iar numărul lor crește de la o lună la alta. Cele mai cunoscute sunt Bitcoi, Ethereum, Ripple sau NEO.

Niciuna dintre criptomonede nu are statut de mijloc legal de plată, însă se pot face achiziții de bunuri și servicii cu plata în astfel de monede virtuale, sub forma unor înțelegeri virtuale între vânzător și cumpărător. Fiecare persoană care decide să investească în criptomonede își asumă riscuri. „Criptomoneda este acceptată ca mijloc de plată de către persoane fizice și juridice, putând fi transferată, stocată sau tranzacționată în mediul electronic. Este, deci, un mijloc de schimb, dar nu are statut de mijloc legal de plată, deoarece nu este emisă și nici garantată de o entitate consacrată și recunoscută (bancă centrală, stat, instituții de credit etc.) și generează mai multe tipuri de riscuri semnificative, printre care risc legal, de lichiditate, operațional, de credit etc.“, a precizat Cristi Spulbăr, profesor la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA) Craiova. Cu alte cuvinte, fiecare stat care are o monedă proprie are o bancă centrală care să apere acea monedă, în momentul în care există pericole de prăbușire sau diverse atacuri asupra respectivei monede. Însă, în cazul în care o criptomonedă este în pericol de prăbușire, nu are cine să intervină pentru echilibrarea ei, astfel că pierderile se transpun în totalitate asupra persoanei care a cumpărat-o scump și o vinde mai ieftin.

Monedele virtuale nu există fizic, astfel că dacă un deținător vrea monedă fizică trebuie să o transforme în dolari, euro sau alte valute.

Cum se creează criptomonedele

Crearea unei criptomonede este o procedură relativ simplă, însă rămâne de văzut dacă există cerere pentru acea monedă virtuală, astfel încât să fie tranzacționată. „Atâta timp cât în spațiul virtual se întâlnesc trei, patru sau mai mulți utilizatori, deci se creează o unitate de utilizatori, iar în acea comunitate se întâlnesc cererea și oferta, și, ca atare, suport pentru tranzacții, atunci se creează o criptomonedă“, a spus profesorul de la FEAA.

Care este lanțul de tranzacționare a criptomonedelor

Profesorul universitar Cristi Spulbăr a enumerat, pentru GdS, categoriile de operatori cu monede virtuale care activează pe piața criptomonedelor, fiecare dintre aceștia având roluri bine definite, astfel: „Inventatorii sunt cei care creează o monedă virtuală și dezvoltă latura tehnică a rețelei respectivei monede. Minerii sunt operatori care realizează validarea unui set de tranzacții efectuate în cadrul unei scheme de monedă virtuală descentralizate și-l adaugă în registrul de tranzacții («blockchain»). Prestatorii de servicii de procesare sunt cei care asigură transferul unităților de monedă de la un utilizator la altul. Bursele de tranzacționare sunt platforme electronice care oferă servicii de tranzacționare prin stabilirea ratelor de schimb la care bursa va cumpăra sau vinde monedă virtuală în raport cu principalele monede sau cu alte monede virtuale. Furnizorii de portofele oferă portofele digitale, care permit stocarea cheilor criptografice ale monedei virtuale și a codurilor de autentificare a tranzacțiilor, inițierea tranzacțiilor și furnizarea unui istoric al tranzacțiilor. Platformele de tranzacționare pun în legătură cumpărătorii și vânzătorii de monedă virtuală prin asigurarea suportului informatic prin care aceștia pot oferi și cere prețuri de tranzacționare”, a spus Cristi Spulbăr.

Atenție, copii și părinți!

Copiii și adolescenții sunt tentați să cumpere Bitcoin, din cauză că foarte multe jocuri de pe internet acceptă plata doar în Bitcoin, pentru a putea fi cumpărate și instalate pe computerele personale. Profesorul Cristi Spulbăr îi avertizează pe părinți să nu lase la îndemâna copiilor sau adolescenților carduri bancare la care ei au acces și pe care există bani mulți, „pentru a nu fi tentați să cumpere Bitcoin pentru jocurile pe care vor să le achiziționeze“.


Există și alte riscuri, de când cu dezvoltarea criptomunedelor: hackeri care atacă diverse site-uri pentru a mina criptomoneda, fără ca utilizatorii acelui site să știe că ajută involuntar la această activitate de „minare“ nelegală de monedă virtuală.

Riscuri mari pentru investitori

Cea mai cunoscută criptomonedă, Bitcoin, are o volatilitate excesivă. A urcat de la 150-500 de dolari, la 20.000 de dolari, în decembrie 2017. Și mai rapid s-a prăbușit la 10.000 de dolari, la începutul lui 2018, acum fiind cotată sub 7.500 de dolari. Potrivit playtech.ro, în 2013, prețul Bitcoin ar fi fost manipulat. O echipă de cercetători de la Universitatea din Tel Aviv și Universitatea Tulsa a examinat tranzacțiile derulate pe o platformă de tranzacționare a Bitcoin și a descoperit că aproximativ 600.000 de bitcoini, evaluați la 188 de milioane de dolari, au fost cumpărați de agenți care nu aveau valoarea efectivă pentru acea cantitate de monedă. Ei ar fi cumpărat monedă de pe 40 de servere care le aparțineau, dar nu aveau banii efectivi să plătească. Astfel, cotația Bitcoin ar fi fost urcată artificial.

Banca Naţională a României (BNR) nu încurajează criptomonedele. BNR a anunţat recent, printr-un comunicat, că descurajează orice fel de implicare a instituţiilor de credit în legătură cu monedele virtuale, inclusiv activitatea de furnizare de servicii pentru platformele de tranzacționare sau pentru alte entităţi care oferă servicii de investiţii a monedelor virtuale.

Ce se poate întâmpla pe viitor

Având în vedere modul rapid în care evoluează criptomonedele, nu este exclus ca în viitor să apară și cadrul legal pentru astfel de monede virtuale, pentru a diminua riscurile actuale. În Japonia sunt cel mai des utilizate criptomonedele. Suedia și Danemarca analizează posibilitatea emiterii de monedă virtuală, care s-ar numi e-Korona.

În București sunt mai multe firme care acceptă plata cu criptomonede pentru diverse produse și servicii.

În Craiova există o platformă (evident, virtuală) de tranzacționare de criptomonede, iar un bar din centrul urbei acceptă plata cu Bitcoin pentru consumația făcută de clienții deținători de monede virtuale.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 12 iunie 2018

Actualitate

» Summitul Trump-Kim: Secretarul general al ONU salută „o etapă importantă“
» Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din cinci judeţe şi cod galben pe râuri din 27 de judeţe
» Luare de ostatici la Paris. Nu este luat în calcul un atac terorist
» La 20 de ore după ce a fost huiduită pe Arena Naţională, Gabriela Firea şi-a redeschis pagina de Facebook, dar a şters postarea care a strâns sute de comentarii negative
» Noi reguli europene pentru un nivel comun de siguranţă în utilizarea dronelor
» Întâlnirea istorică Trump – Kim Jong-un. Cum văd analiştii summitul istoric din Singapore. Totul s-a consumat la nivel de intenţii
» Anagajaţii MApN sărbătoresc Ziua Mondială a Donatorului de Sânge
» Cod Galben de instabilitate atmosferică accentuată
» Iohannis nu ia în calcul suspendarea sa: Nu există temei
» Klaus Iohannis, atac la Liviu Dragnea: Un infractor care ameninţă magistraţi la tv!
» Cerbul de Aur revine după o pauză de nouă ani

Dolj

» Accident dramatic pe platforma blocurilor din Lăpuș
» Pasajul suprateran are, în sfârșit, toate compensatoarele
» Întreruperi energie electrică de mâine
» BNR investește în palate, pentru a câștiga încredere în moneda națională
» Lansare de carte: „Eminescu în căutarea Dumnezeului cel viu“
» Primăria, o plăcuță cu denumirea străzii mele aș vrea!
» Nori de poluare de la Termocentrala Craiova II?
» Primii pepeni din Sadova pleacă spre piețele din țară
» Salariul mediu net pe țară este de 2.713 lei. Inflația a anulat creșterile
» Cum procedează cei care vor să se pensioneze în alt stat
» Cultură de lavandă, în Măceșu de Jos
» Craiova: Trei persoane care falsificau documente, ridicate în urma mai multor percheziţii
» Craiova: Prins cu 340 de ţigări pe care intenţioa să le vândă ilegal la Piaţa Bigul Nou
» Detaşamentul 2 de pompieri Craiova, fruntaş la Concursurile Serviciilor Profesioniste pentru Situaţii de Urgenţă
» Lansarea volumului „Lumina singurătății. Poeme de dragoste și dor la puterea a 3-a”, la Biblioteca Judeţeană
» Dolj: Prins la volan fără permis
» Poliţiştii Secţiei 5 Craiova, acţiuni pentru prevenirea infracţionalităţii stradale

Gorj

» Se redeschide Staţiunea Săcelu
» Demersuri la minister pentru inaugurarea oficială a aparatului RMN
» Șeful CJ Gorj anunţă o rectificare pentru luna iulie
» Primarul comunei Bustuchin, Ion Ciocea, ar putea să rămână fără mandat
» Piloți din patru țări se duelează pe Transalpina
» Radar tip pistol, intrat în dotarea poliţiei gorjene
» Gorj: Autoutilitară încărcată cu bitum, răsturnată la Crasna. Șoferul, rănit ușor
» Cod galben de averse, descărcări electrice şi grindină, în Vâlcea şi Gorj

Olt

» Concurs între pompierii civili, la Olt
» Olt: Un minor de 17 ani a provocat un accident rutier şi a fugit de la fața locului

Vâlcea

» Vâlcea: Poliţiştii alături de elevi ora de net
» Vâlcea: O bătrână dată dispărută, identificată de poliţişti

Sport

» „Școlarii“ au păstrat Cupa de Vară
» Bon: Noi suntem echipa cea mai valoroasă
» Alexandra Anghel: „Când iei medalie, uiți de accidentări, cât ai suferit la antrenamente“
» Fotbal: Julen Lopetegui, noul antrenor al Real Madridului
» Tenis: Mihaela Buzărnescu s-a calificat în optimile turneului de la Nottingham

Sanatate

» Atenție la înțepăturile de insecte!
» Angajații Companiei de Apă Craiova au donat sânge

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Pleci în concediu? Iată 20 de sfaturi care-ți vor face vacanța mai frumoasă

Top