10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCe model nou va produce Ford la Craiova?

Ce model nou va produce Ford la Craiova?

Noul EcoSport a fost lansat în fabricație la Craiova anul trecut, în octombrie

Ford a anunțat că va face un nou model la uzina din Craiova și va angaja încă 1.500 de oameni, pentru al treilea schimb. Ford nu comunică oficial care va fi noul model, însă potrivit unor surse avizate ar putea fi vorba de unul care să aibă dimensiuni între actualul EcoSport fabricat în Craiova și noua generație de Ford Fiesta, care se produce în Germania.

Ford România a anunțat, marți, că va produce un nou model în uzina de la Craiova, unde se fabrică deja mini-SUV-ul de oraș EcoSport. „Ford confirmă astăzi o investiție suplimentară de 200 de milioane de euro și adăugarea unui număr de 1.500 de locuri de muncă dedicate producției unui al doilea vehicul la fabrica sa din Craiova. Noul vehicul se adaugă actualului SUV de clasă mică Ford EcoSport si motorului 1.0 EcoBoost, ambele produse deja la fabrica din Craiova“, a informat ieri Ford, printr-un comunicat de presă. Compania susține că detalii despre noul model și data de start a producției acestuia vor fi confirmate în apropierea momentului lansării lui în fabricație. Investiția pentru noul model se ridică la circa 200 de milioane de euro, conform comunicatului celor de la Ford.

Încă 1.500 de locuri de muncă, pentru schimbul trei

Pentru a sprijini producția noului vehicul, Ford România anunță că va angaja aproximativ 1.500 de operatori de bază și calificați pentru al treilea schimb. „Forța de muncă actuală de la uzina care asamblează vehicule și motoare – mai mult de 4.400 de angajați – va fi astfel suplimentată, totalul ajungând la aproximativ 5.900 de angajați“, a transmis ieri compania.
EcoSport se produce în două schimburi la Craiova. Cu o cadență de circa 600 de vehicule realizate zilnic, pe poarta uzinei ies lunar peste 13.200 de mașini EcoSport. Dacă se menține cererea pe piața europeană, la uzina Ford din Craiova se estimează o producție de aproximativ 160.000 de autovehicule anul acesta.

Ce model ar putea fi produs la Ford Craiova?

Din rațiuni comerciale, Ford refuză să comunice care va fi modelul efectiv ce se va produce la Craiova în perioada următoare și nici data la care se estimează să înceapă producția. Totuși, se știe că va fi o mașină de talie mică, pe „platformă B“, la fel ca acelea care se produc sau au fost produse la Craiova (EcoSport și B-Max). Platforma B este specifică modelelor Fiesta, B-Max, EcoSport.
În urmă cu câteva luni, conducerea companiei Ford anunța, printr-o notă internă transmisă angajaților, în timpul negocierilor Contractului colectiv de muncă, despre faptul că se pregătește introducerea în fabricație la Ford Craiova a unui nou model, care a primit deja un nume de cod intern – BX 726.
Potrivit unor surse avizate, viitorul model care s-ar produce la Craiova ar putea fi noul Ford Ka, care se fabrică actualmente în India. Dar Ford Ka este o mașină mai mică, pretabilă pentru oraș. Și pentru EcoSport, Ford a mutat producția pentru Europa din India în România, la uzina de la Craiova. Se bănuiește că aceeași decizie ar putea fi luată de către Ford Europa și în ceea ce privește producția de Ford Ka.
Potrivit acelorași surse, noul model anunțat ieri de Ford România ar putea fi noua generație de Fiesta, dar într-un concept nou, similar cu Fiesta Active, care este deja pe piață și se produce în Germania. Acest nou concept al Ford ar avea drept caracteristică nouă suspensii mai înalte, care ar permite rularea nu doar pe drumuri de oraș, ci și în afara lor, conform tendinței actuale de pe piață de a agrea SUV-urile și chiar mini-SUV-urile de oraș.

O combinație între Fiesta și EcoSport?

Potrivit unei alte surse din fabrică, noul model care a primit numele de cod intern BX 726 ar putea fi un model nou, care nu a mai fost fabricat și care ar avea dimensiuni superioare actualului model Fiesta, însă inferioare crossover-ului EcoSport. Viitorul model va fi între cele două enumerate și se va încadra în tendința actuală a clienților din Europa de a achiziționa o mașină cu care să se poată deplasa și în afara orașului. Ceea ce înseamnă că producția de la uzina Ford din Craiova se adaptează cererii, pe o piață concurențială în expansiune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS