16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSe caută fonduri pentru finalizarea celui mai mare lac de acumulare din Europa Centrală şi de Est

Se caută fonduri pentru finalizarea celui mai mare lac de acumulare din Europa Centrală şi de Est

În zona unde trebuia să fie lacul de la Valea Sadului se află un lac mai mic

Lacul care ar putea pune Oltenia pe harta agriculturii depinde de voinţa autorităţilor locale şi centrale. Este vorba de lucrările la un lac de acumulare de la Valea Sadului, zona Sâmbotin, între localităţile gorjene Schela şi Bumbeşti-Jiu. Lucrările au fost abandonate în 1990, deşi se ajunsese cu acestea la un procent de 78%. În mod inexplicabil, autorităţile responsabile şi Hidroelectrica au renunţat la investiţia începută în anii ’80. Singura motivaţie publică a renunţării la proiect a fost lipsa banilor. Lacul de acumulare de la Valea Sadului este proiectat să înglobeze un volum uriaş de apă. Este vorba de peste 300 de milioane de metri cubi de apă, fiind amplasat pe cursul râului Jiu, în apropiere de zona de nord a municipiului Târgu Jiu. Ca volum de apă şi ca mărime, lacul de la Valea Sadului ar fi printre cele mai mari, dacă nu cel mai mare din Europa Centrală şi de Est.
Primarul din Bumbeşti-Jiu, Constatin Bobaru, a declarat că va discuta în perioada următoare cu şefii Ministerului Agriculturii pentru a le explica necesitatea finalizării investiţiei la lacul de acumulare de la Valea Sadului. „Este o investiţie benefică pentru judeţele Gorj şi Dolj. Va fi cel mai mare lac de acumulare din această parte din Europa. Va fi o performanţă dacă vom reuşi să îl finalizăm. Va fi şi partea de producţie de energie, unde va fi interesată Hidroelectrica, partea de agricultură, pentru a iriga toată partea de sud, apoi asigurarea utilităţilor, a apei pentru foarte multe localităţi. Mai este şi interesul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, pentru că un lac de o asemenea mărime ar atenua sau chiar elimina complet viiturile din amonte, de pe râul Jiu. Ar fi într-adevăr o investiţie care va influenţa în bine tot ce este în jur. Sper să reuşim să concretizăm acest proiect. Este şi păcat pentru că lucrările au ajuns la 78%, malurile sunt făcute, practic mai este foarte puţin“, a precizat Constantin Bobaru, edilul din Bumbeşti-Jiu. În zona unde trebuia să fie lacul de la Valea Sadului s-a format în timp un lac mai mic, folosit de localnici pentru scăldat şi pescuit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS