17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCât va mai crește euro anul acesta?

Cât va mai crește euro anul acesta?

Euro a crescut în mod spectaculos în ultima perioadă, mai ales în preajma schimbărilor politice

Când crește valuta comparativ cu leul, mulți cetățeni trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar pentru rate bancare, pentru unele utilități, combustibili și chiar pentru mărfurile aduse din import. Iată cum influențează crizele politice și sociale evoluția cursului leu/euro și la ce tendințe pe piața valutară ne putem aștepta în 2018.

Moneda europeană atinge maxim după maxim, în comparație cu leul românesc, iar creșterea cotațiilor acestei valute la nivel oficial se transpune în scumpirea vieții românilor. Atunci când euro crește comparativ cu leul, cei care au credite bancare în valuta europeană trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar ca să își achite ratele, cresc tarifele la anumite utilități, la telefonia fixă și la cea mobilă, cresc ratele la contractele de leasing, se scumpesc importurile, deci se ajunge treptat la o creștere generalizată a prețurilor. Miercuri, Banca Națională a României (BNR) a afișat un curs oficial de 4,6582 lei pentru un euro, după ce anterior acestei date euro atinsese un nou maxim istoric în ziua de după căderea guvernului Tudose. Joi, cursul oficial a scăzut ușor la 4,6551 lei pentru un euro.

Ce influențează creșterea euro

BNR intervine pe piață să tempereze creșterea valutară doar atunci când consideră că este un pericol. În rest, piața evoluează liber, în funcție de cerere și ofertă. Însă cererea de valută este direct influențată de factori economici și politici, de stabilitate sau instabilitate pe plan politic, macroeconomic, financiar etc. În ultimele luni, piața a demonstrat că a reacționat agresiv în momentul căderii guvernelor și schimbării premierilor în România, în sensul că euro a crescut rapid, în contextul crizelor politice și sociale. Cristi Spulbăr, profesor la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din Craiova, a explicat la emisiunea „Economia Sudului“, difuzată miercuri la Radio Sud, în ce context reacționează piața valutară și crește moneda europeană: „Mai mulți factori și-au pus amprenta asupra acestei evoluții a cursului euro. Aș enumera aici factorii macroeconomici, cum ar fi rata inflației, rata dobânzii de politică monetară, dar nu lipsiți de importanță sunt și factorii politici și aș spune că și elementele sociale, chiar convulsia socială. Să nu uităm că, în ultimul an, am schimbat de trei ori guvernul, au ieșit oameni în stradă pentru diferite motive, dar au ieșit, ceea ce înseamnă că toți acești factori și-au pus amprenta asupra cursului de schimb. (…) Piețele financiare, în general, și piața valutară, în special, sunt foarte sensibile la schimbările politice. Piețele, în general, au nevoie de stabilitate, de predictibilitate, de certitudine. Atunci când cade un guvern oriunde în lume, când sunt tensiuni sociale sau cataclisme naturale, investitorii de pe piețe reacționează“. În momentul în care investitorii își retrag valuta de pe piața românească, atunci este o cerere foarte mare pe acea valută și, ca o consecință evidentă, cursul valutei crește, în cazul nostru cursul euro, a explicat profesorul universitar Cristi Spulbăr.

La ce să ne așteptăm de la piața valutară în acest an

Cursul oficial al BNR este orientativ. Persoanele care au rate bancare în euro cumpără euro de la casele de schimb la un curs mai mare decât cel afișat de BNR, iar de la bănci euro poate fi cumpărat la cursuri și mai mari, ajungând la aproape 4,72 lei pentru un euro la unele bănci.
Există doar două categorii de persoane fizice sau juridice identificate de noi care au de câștigat de pe urma cotațiilor euro, și anume, persoanele care dețin sume mari de bani, economisite în valuta europeană, și au nevoie să vândă cantități mari de euro, când cursul este ridicat (dar acestea nu sunt foarte multe) și exportatorii, care după vânzarea mărfurilor la export vin în țară cu euro și obțin mai mulți lei decât înainte pe marfa respectivă.
La ce se pot aștepta românii în 2018 de la moneda europeană? Evoluția valutei depinde, în continuare, de stabilitatea politică și economică. În cadrul emisiunii „Economia Sudului“, Cristi Spulbăr a mai precizat: „În opinia mea, cred că anul acesta euro se va așeza în intervalul de variație 4,55 – 4,65 lei pentru un euro, cât este acum. Există posibilitatea unei ușoare creșteri spre 4,70 lei pentru un euro, pentru că spuneam că acest prag de 4,65 a fost deja doborât de vreo două ori. Dar dacă la nivel politic se constată o stabilitate, dacă creșterea economică se mai temperează, dacă reușim să corelăm creșterea economică bazată pe producție și să producem mai mult în țară, respectiv să importăm mai mult din afară, s-ar putea să avem o apreciere a leului în fața euro. Eu nu fac previziuni, dar în opinia mea, intervalul 4,55-4,65, cu ușoare ieșiri către 4,70 îl putem avea în vedere pentru 2018“.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS