16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFirmele care nu angajează persoane cu handicap plătesc dublu la stat

Firmele care nu angajează persoane cu handicap plătesc dublu la stat

O lege care ar fi trebuit să stimuleze angajarea de persoane cu dizabilități întoarce situația exact împotriva categoriilor  de persoane defavorizate (libertatea.ro)
O lege care ar fi trebuit să stimuleze angajarea de persoane cu dizabilități întoarce situația exact împotriva categoriilor de persoane defavorizate (libertatea.ro)

Societățile care au mai mult de 50 de salariați și nu au 4% din personal angajat din rândul persoanelor cu dizabilități plătesc dublu la stat de luna viitoare, respectiv salariul minim brut pe economie înmulțit cu numărul de persoane pe care trebuia să le angajeze. Până acum erau scutite de această taxă firmele care cumpărau produse de la unitățile protejate – entități care produc cu ajutorul persoanelor cu handicap angajate. Dacă nu mai există această posibilitate, unitățile protejate nu mai au cui să vândă producția realizată și riscă să disponibilizeze exact persoanele cu dizabilități.

Guvernul, prin Ministerul Muncii, produce dezechilibre însemnate în bugetele firmelor mijlocii sau mari printr-o simplă modificare a unui act normativ legat de angajarea de persoane cu dizabilități. Ordonanța de urgență care ar fi trebuit să protejeze drepturile persoanelor cu handicap ar putea conduce la efectul invers, și anume la pierderea unor locuri de muncă ale unor astfel de persoane cu dizabilități, din cauză că dispar peste noapte condițiile favorizante pentru firmele angajatoare, după cum vom explica în cele ce urmează. OUG nr. 60/2017 adoptată recent modifică Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea persoanelor cu handicap care prevede la articolul 78, alin. (2) că autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puțin 50 de angajați, au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de salariați. Rămâne în vigoare obligativitatea aceasta de la avea 4% din personal angajat din rândul persoanelor cu handicap, însă măsurile sunt dure pentru societățile și autoritățile care nu angajează persoane cu dizabilități și se transpun în plata unei taxe lunare însemnate către stat, taxă care până acum era de 50% din salariul minim pe economie pentru fiecare persoană cu dizabilități care nu a fost angajată de societate, potrivit legii. Adică, entitățile care nu aveau 4% din angajați persoane cu dizabilități trebuia să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe țară înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap. De acum încolo, această taxă se dublează, ajungând la nivelul salariului minim pe economie pentru fiecare persoană cu handicap care nu a fost angajată.
Așadar, conform OUG nr. 60/2017, la articolul 78, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins: „(3) Autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap în condițiile prevăzute la alin. (2), plătesc lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap“. În Dolj există 381 de agenți economici care au peste 50 de salariați cu contracte de muncă active, potrivit datelor solicitate de GdS de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj. Lor li se adaugă instituțiile publice cărora trebuie să li se aplice legea modificată prin OUG nr. 60/2017.

„Unitățile protejate“ nu mai sunt… protejate

Totodată, OUG cu pricina elimină o prevedere din lege prin care societățile și autoritățile cu peste 50 de angajați erau scutite de la plata lunară către bugetul de stat a taxei respective (care din septembrie este dublă decât cât era până acum), doar dacă achiziționau produse sau servicii realizate de „unități protejate“, adică de la unități economice în care lucrau persoane cu dizabilități. Cu alte cuvinte, o firmă care are 50 de salariați și nu are doi dintre ei angajați din rândul persoanelor cu handicap (4% din total) va plăti la stat lunar 2.900 de lei (1.450 de lei x2). Până acum, firmele acestea și autoritățile aveau posibilitatea ca de acei bani (50% din cât va fi taxa de acum încolo) să cumpere produse de la unități protejate, adică de la acele unități care produc diverse produse cu ajutorul persoanelor cu dizabilități. Această facilitate dispare de luna viitoare, prin abrogarea literei b) de la același aliniat (3) din lege, care spunea că firmele care nu angajau persoane cu dizabilități puteau „să achiziționeze produse sau servicii de la unități protejate autorizate, pe bază de parteneriat, în sumă echivalentă cu suma datorată la bugetul de stat în condițiile prevăzute la lit. a)“. Așadar, o firmă care are 100 de angajați și are o activitate care nu îi permite sub nici o formă să angajeze cele patru persoane cu dizabilități cerute de Legea nr. 448/2006 modificată recent, atunci va trebui să achite lunar la stat „un bir“ egal cu 5.800 de lei (1.450 de lei x 4 persoane), pentru că nu mai există posibilitatea de a achiziționa produse de la unitățile protejate, în sensul legii, pentru a fi scutite de acea taxă. Modificările acestea intră în vigoare relativ rapid, de la 1 septembrie 2017, astfel că firmele au foarte puțin timp la dispoziție să se conformeze.

Efectele în economie: pot dispărea locuri de muncă pentru persoane cu handicap

Un antreprenor privat din Craiova dezaprobă total modificările aduse prin OUG nr. 60/2017 la Legea privind protecția persoanelor cu handicap și avertizează că aceste prevederi adoptate peste noapte, în loc să protejeze oamenii cu dizabilități deja angajați, se vor întoarce împotriva persoanelor cu handicap, unele dintre ele pierzându-și locurile de muncă. „Avem angajate patru persoane cu dizabilități. Din cauza acestor modificări aduse prin OUG nr. 60 eu voi fi nevoit să dau afară toate aceste persoane, pentru că dispare mecanismul prin care firmele care nu puteau să angajeze persoane cu handicap erau scutite de taxa către stat în cazul în care cumpărau de la noi produse realizate cu ajutorul acestor persoane. Toate acestea se întâmplă pentru că Ministerul Muncii a eliminat prevederea scutirii de taxă pentru firmele care cumpără produse realizate de la unități protejate. Noi vom fi afectați și vom fi nevoiți să dăm afară acești oameni, care nu își vor găsi ușor de lucru, pentru că sunt persoane cu dizabilități. Sunt alte firme care cumpărau marfa de la noi, de la unitatea protejată, dar nu o vor mai face de acum încolo, ci vor plăti la stat taxa calculată la salariul minim pe economie pentru fiecare persoană ce trebuia angajată. Dacă nu mai există acest mecanism, atunci dispare rolul unităților protejate. Noi vom exista în continuare ca firmă și vom face ceea ce facem de ani de zile, dar vă spun că cele mai dezavantajate de modificările legii vor fi chiar persoanele cu dizabilități“, a precizat Cătălin Zamfir, deținătorul companiei Cornul Abundenței, cu activitate în domeniul papetăriei. Antreprenorul craiovean spune că modificările aduse la legislația privind protecția persoanelor cu handicap au fost făcute prea rapid, iar cei îndreptățiți să informeze mediul de afaceri despre intențiile lor de a modifica legea au cu totul alte preocupări decât corecta informare și pregătire a mediului de afaceri pentru aceste modificări. „S-au adoptat rapid aceste prevederi, fără să ne informeze cineva în prealabil. Noi marți am aflat. Am sunat toată ziua la Ministerul Muncii pentru a cere lămuriri privind aceste modificări, dar nu ne-a răspuns nimeni la telefoane. Modificările intră în vigoare de la 1 septembrie. Timpul este foarte scurt“, a mai precizat antreprenorul craiovean.

Altă firmă privată, aceleași nemulțumiri: „Ni se dublează contribuția la stat“

Directorul economic al unei firme cu 124 de angajați spune că nu este normal să se dubleze sumele de plată la stat de la o lună la alta. Faptul că nu are persoane cu dizabilități angajate și nici produse nu poate cumpăra de la unitățile protejate, firma craioveană va trebui să plătească la stat de luna viitoare 7.250 de lei, doar pentru că guvernul a dublat suma de plată. „Practic, nouă ni se dublează contribuția pe Legea nr. 448 de luna viitoare. Bineînțeles că nu are nimeni bugetat așa ceva, ca în mijlocul anului fiscal să ți se dubleze o sumă de plată la bugetul de stat. Pe lângă contribuțiile crescute brusc și care trebuie suportate de firme pentru angajații cu contracte part-time, acum a mai venit și prevederea aceasta cu dublarea sumei de plată, dacă nu ai angajați cu dizabilități. Se pune o presiune fiscală mare pe firmele private. Corect era să te lase ca de suma aceea de bani să cumperi echipamente de protecție pentru angajați de la diverse firme producătoare, nu doar de la unitățile protejate, pentru că unele unități protejate vindeau foarte scump diverse astfel de produse. Însă acum nu mai există nici posibilitatea să cumperi altceva pentru firmă de suma respectivă. Practic, acei bani trebuie să îi dai la stat“, a precizat directorul economic al firmei craiovene cu peste 100 de salariați.
Potrivit informațiilor date publicității, măsurile legislative detaliate mai sus ar urma să afecteze 700 de unități protejate din țară, în care lucrează 3.900 de angajați, dintre care 2.000 sunt persoane cu dizabilități. Potrivit informațiilor de pe site-ul guvernului, lista cu unitățile protejate autorizate, actualizată la 27.07.2017, cuprinde 17 firme din Dolj și ONG-uri care au în structură unități protejate în care se face producție de diverse bunuri, cu ajutorul unor persoane cu dizabilități.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS