10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFirmele care fac producție au afaceri în creștere

Firmele care fac producție au afaceri în creștere

Activitatea de la Ford a fost aducătoare de profit pentru companie, dar producătorul auto nu a plătit niciun euro impozit pe profit către statul român, pentru că își recuperează pierderile din anii anteriori
Activitatea de la Ford a fost aducătoare de profit pentru companie, dar producătorul auto nu a plătit niciun euro impozit pe profit către statul român, pentru că își recuperează pierderile din anii anteriori

Cele mai multe dintre marile firme doljene care activează în sectorul industriei și producției de diverse bunuri au avut cifra de afaceri și profitul mai mari în 2016 decât în anul anterior, conform datelor publicate în bilanțurile contabile. Unele însă au înregistrat cifre de afaceri ușor mai mici. Fluctuații s-au înregistrat și la numărul permanent de angajați, de la un an la altul, în special în sensul scăderii numărului de muncitori.

Anul 2016 a fost unul propice pentru afaceri, dacă ne raportăm la marile firme din Dolj, care activează în sectorul producției. De curând, Ministerul Finanțelor a făcut publice datele din situațiile financiare ale firmelor pe anul 2016. GdS a analizat cifrele de pe 2016, comparativ cu 2015, prin prisma cifrei de afaceri, a profitului și a numărului de salariați permanenți înregistrați în bilanțurile contabile anuale. Din analiza comparativă a datelor se observă că majoritatea firmelor mari din Dolj care activează în sfera producției au avut creșteri substanțiale ale cifrei de afaceri anul trecut comparativ cu 2015, precum și ale profiturilor declarate. Diferențe apar, însă, la forța de muncă angajată, unele dintre marile unități industriale înregistrând o ușoară scădere a numărului de angajați, de la un an la altul.

Ford – de la pierdere de 81 de milioane, la profit de 29 de milioane de lei

În 2015, producătorul de autovehicule și motoare cu sediul la Craiova a înregistrat în 2016 o cifră de afaceri de 3,714 miliarde de lei, în scădere față de 2015, când vânzările de mașini și motoare aduseseră fabricii venituri de 3,756 miliarde de lei. Cu toate că afacerile Ford au fost în scădere anul trecut, la Craiova, compania a reușit să revină de la pierderi uriașe de 81,5 milioane de lei în 2015, la un profit de 29 de milioane de lei în 2016. Cel mai probabil, în 2015, Ford și-a încheiat pierderile pricinuite de transferul vamal la care fusese obligat producătorul auto de către statul român în urmă cu patru ani, ca urmare a unor taxe vamale ce i s-au impus producătorului auto (la vremea respectivă, existau prevederi ca o firmă să fie scutită de taxe vamale dacă peste 60% din autovehicul se realiza cu piese produse în țară, or inițial la Ford nu se întâmplase așa, iar conflictul fusese tranșat în instanță). În 2016, compania a urcat la un profit de 29 de milioane de lei.
În 2016, Ford a avut 2.623 de salariați, în scădere ușoară față de 2015, când figurau 2.668 de angajați la companie, conform bilanțurilor contabile publicate. Abia anul acesta Ford angajează circa 1.000 de persoane, fapt ce va fi evidențiat în bilanț, după încheierea exercițiului financiar.

Ford nu a plătit impozit pe profit statului român

Potrivit datelor din bilanțul contabil publicat de Ministerul Finanțelor, anul trecut Ford nu a plătit impozit pe profit statului român, pentru că în situația financiară arată o egalitate între profitul brut și profitul net evidențiat pentru anul fiscal respectiv, ceea ce înseamnă că nu s-a achitat impozit pe profit. Informația a fost confirmată de reprezentanții unei firme de consultanță fiscală din Craiova, care au precizat că producătorul auto își recuperează pierderile din anul anterior, care au fost de 81,5 milioane de lei, motiv pentru care nu au plătit impozit pe profit în anul în care au înregistrat profit. Dacă o companie a avut pierderi câțiva ani consecutiv, apoi înregistrează profit, va plăti la stat impozit pe profit doar după recuperarea pierderii din anii anteriori, conform legislației fiscale. Situația s-a repetat și anii anteriori. În 2014, compania a avut profit de 25,3 milioane de lei, dar profitul brut era egal cu profitul net, ca urmare a pierderilor din anii anteriori ce trebuiau recuperate. Concret, nici în 2014 Ford nu a plătit impozit pe profit către statul român.
Ford nu face comentarii despre situațiile financiare înregistrate în România.
Cea mai mare cifră de afaceri a producătorului auto, de când a cumpărat fabrica de la Craiova și până acum, a fost înregistrată în 2014, anul cu cel mai mare vârf al vânzărilor de B-Max, vehicul care se produce exclusiv la Craiova. În acel an, veniturile companiei au depășit 4,053 miliarde de lei, dar profitul a fost doar de 25,3 milioane de lei.

Cummins, creștere mare a cifrei de afaceri

Producătorul de generatoare Cummins Generator Technologies a înregistrat în 2016 o cifră de afaceri de 303 milioane de lei, de la 253 de milioane de lei în 2015. Compania și-a intensificat producția anul trecut, exportând și mai mult pe piețele europene. Profitul celor de la Cummins a crescut spectaculos în intervalul analizat. Concret, el s-a triplat de la 10,5 milioane de lei în 2015, la 39 de milioane de lei în 2016. Cel mai probabil, profitul a crescut pe fondul intensificării afacerilor, dar și pe fondul diminuării de personal, astfel că firma nu a mai plătit salarii și contribuții. Astfel, în 2015, fabrica avea 733 de salariați, iar în 2016 mai figurau în bilanțul contabil 577 de angajați.

Popeci, afaceri și personal în creștere

Anul 2016 a fost prielnic afacerilor prospere și pentru Popeci Utilaj Greu (fostul IUG Craiova) specializat în producerea de utilaje de tonaj mare, cum spune și numele companiei. Popeci Utilaj Greu a înregistrat, în 2016, o cifră de afaceri de 79,5 milioane de lei, în creștere față de 2015, când avusese afaceri de 67,5 milioane de lei. Și profitul companiei a urcat anul trecut la 484.569 de lei, de la 359.664 de lei în 2015. Și numărul de salariați a crescut ușor la Popeci în intervalul analizat, de la 684 de persoane în 2015, la 701 persoane în 2016.

Elpreco, un salt al profitului

Producătorul de BCA Elpreco SA Craiova a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 113 milioane de lei, în creștere de la 109 milioane de lei în anul anterior analizat. Evoluția cea mai mare a companiei producătoare se observă la profitul raportat. Astfel, de la un profit de 3,9 milioane de lei în 2015, Elpreco a urcat, anul trecut, la un profit net de 19,26 milioane de lei, deci de aproape cinci ori mai mare decât în anul precedent. În intervalul analizat se observă o creștere a numărului de angajați ai fabricii de prefabricate de la 410 persoane la 430, până la sfârșitul anului trecut.

Top Gel, profit mare raportat la cifra de afaceri

Producătorul de înghețată și de dulciuri Top Gel Prod a înregistrat afaceri în ușoară scădere de la un an la altul, precum și un profit în scădere, în 2016 față de 2015. Totuși, Top Gel rămâne una dintre cele mai profitabile afaceri din sfera producției, dacă analizăm raportul între cifra de afaceri și profit, profitul producătorului de înghețată reprezentând 20-25% din cifra de afaceri. În 2015, compania avusese o cifră de afaceri de 88 de milioane de lei, cu un profit de 22,2 milioane de lei (deci profitul a fost a patra parte din valoarea afacerilor), iar în 2016, veniturile companiei au fost de 86,7 milioane de lei, iar profitul înregistrat a totalizat 16,6 milioane de lei (a cincea parte din cifra de afaceri).

Pan Group – 2016 a fost un an mai bun ca 2015, dar pe pierderi

Cunoscutul producător de pâine și produse de panificație Pan Group a încheiat anul 2016 cu afaceri de 18,29 milioane de lei, în creștere față de anul anterior, când cifra de afaceri a companiei fusese de 17 milioane de lei. Pan Group nu a înregistrat profit, dar și-a diminuat considerabil pierderile financiare. Dacă, în 2015, societatea avusese pierderi mai mari decât cifra de afaceri, respectiv de 19,6 milioane de lei, în 2016 situația s-a mai redresat, pierderile exercițiului financiar ajungând la 3,6 milioane de lei. Numărul de salariați ai fabricii de pâine a scăzut semnificativ în ultimii ani. În 2015 mai lucrau 264 de oameni la Pan Group, iar în 2016, numărul angajaților scăzuse la 234.

Casa Noastră – afaceri de valoare tot mai mare

Producătorul de sisteme de ferestre și uși din PVC, Casa Noastră SA, s-a dezvoltat semnificativ în ultimii ani, ca urmare a creșterii exporturilor. În 2015, afacerile producătorului doljean au fost de 186,5 milioane de lei, iar în 2016 au urcat la 218,5 milioane de lei, în creștere cu 32 de milioane de lei față de anul precedent. Și profitul firmei a crescut de la 10 milioane de lei în 2015, la 14,5 milioane de lei în 2016. Numărul de salariați s-a menținut aproximativ constant, diminuarea de la un an la altul fiind de cinci persoane, de la 1.076 de angajați, la 1.071, înregistrați până la finele anului trecut.
Producătorul de bere Heineken România nu are bilanțul contabil defalcat pe fiecare fabrică, astfel că nu se pot cunoaște afacerile și profitul fabricii din Craiova, veniturile companiei fiind evidențiate la global, pe toate cele patru fabrici deținute în România. Toți indicatorii analizați până acum comparativ în cei doi ani consecutivi (cifra de afaceri, profitul și numărul de angajați) au fost în creștere la Heineken, dar nu putem ști cum a evoluat fabrica de bere din Craiova de la un an la altul, prin prisma rezultatelor financiare.
De asemenea, Electroputere SA, odinioară cea mai mare unitate industrială din Craiova, a fost depășită de alte firme locale, ca valoare a afacerilor. Electroputere nu a publicat bilanțul pe 2016. În 2015, afacerile companiei fuseseră de 149 de milioane de lei, iar pierderea ajunsese la 23,6 milioane de lei. În 2014, compania a avut afaceri mai mici, de 132 de milioane de lei, iar pierderea fusese mai mare, atingând atunci 35,9 milioane de lei, ceea ce înseamnă că în 2015 societatea a mai recuperat din pierderile anului anterior. Rămâne de văzut cum a evoluat compania în 2016, după publicarea bilanțului de către Ministerul Finanțelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS