10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriÎn Oltenia apar firme precum ciupercile după ploaie

În Oltenia apar firme precum ciupercile după ploaie

Încă din iarna care a trecut, mai mulți doljeni, în special tineri, și-au deschis firme noi
Încă din iarna care a trecut, mai mulți doljeni, în special tineri, și-au deschis firme noi

În primele luni din 2017, în toate județele Olteniei s-au înființat mai multe societăți comerciale decât în aceeași perioadă a anului trecut. Au devenit întreprinzători mai mulți tineri. Iată care sunt motivele pentru care mai mulți olteni au „apetit“ pentru afaceri.

Statisticile publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) arată că în perioada ianuarie-mai 2017 s-au înființat mult mai multe entități economice decât în aceeași perioadă a anului trecut, în fiecare județ al Olteniei. În intervalul analizat, cele mai multe firme s-au înființat în Dolj, 2.281 de entități, față de 1.829, câte se înființaseră în aceeași perioadă a anului trecut. În Gorj au apărut 906 firme noi în 2017, față de doar 675 anul trecut. În Mehedinți s-au înființat 816 firme noi anul acesta, pe când pe primele cinci luni din 2016 apăruseră 597 de entități noi. În Olt, anul acesta s-au înființat la Registrul Comerțului 1.102 persoane juridice, față de 915 anul trecut, iar în Vâlcea au apărut 866 de firme noi anul acesta, față de 625 nou-create pe primele cinci luni ale anului trecut.

Mai multe firme noi decât cele desființate

În același timp, numărul firmelor radiate din Registrul Comerțului este în scădere față de anul trecut, în toate județele Olteniei. Per total regiune, numărul firmele radiate și cele dizolvate anul acesta este mai mic decât numărul firmelor nou-înființate. Concret, în toată Oltenia s-au închis anul acesta 3.945 de firme (radiate și dizolvate) și s-au înființat, în toate județele, 5.971 de persoane juridice, doar pe primele cinci luni ale anului.

Fiscul explică „apetitul“ pentru afaceri

Fiscul arată că numărul firmelor nou-înființate în creștere este o conjunctură de moment și nu înseamnă neapărat că economia din Oltenia este mai puternică.
Potrivit datelor de la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova, anul acesta au depus bilanțuri contabile mai puțin cu aproximativ 1.000 de firme decât anul trecut pe fiecare județ. Cu alte cuvinte, anul trecut, mai puține firme în Oltenia au avut activitate economică decât în 2015. În același timp, potrivit Fiscului regional, sunt mai puține firme decât anul trecut nu doar cele care au depus situațiile financiare anuale, dar și cele care au depus declarații de lipsă de activitate. Restul sunt fie inactive fiscal, fie s-au închis, pur și simplu.
Dacă anul trecut au fost mai puține firme cu activitate, atunci cum se explică numărul mare de firme nou-înființate anul acesta? „Anul trecut, unele firme au fost în insolvență, altele s-au radiat, dacă nu aveau datorii. Anul acesta sunt mai multe firme nou-înființate. În special sunt tineri care deschid afaceri noi pentru a accesa fonduri europene. Sunt multe oportunități anul acesta cu fondurile europene, atât pentru agricultori, cât și pentru tineri și alte categorii socio-profesionale. Dintre cei care vin la Fisc cu firme noi se observă că sunt mulți care solicită se fie plătitori de TVA, care spun că vor face și achiziții intracomunitare. Ceea ce este îmbucurător. Înseamnă că sunt tot mai multe persoane care intră serios în afaceri, ceea ce presupune o îmbunătățire a activității economice din regiune, pe viitor“, a precizat directorul executiv al DGRFP Craiova, Mihai Antonescu.
La Registrul Comerțului figurează ca fiind active, din punct de vedere juridic, 22.757 de persoane juridice din Dolj, iar la Fisc și-au depus bilanțurile contabile 19.406 firme și 1.034 au depus declarații pentru lipsă de activitate. În plus, au fost radiate 1.084 de firme și 344 au fost dizolvate, doar anul acesta.

Unii își închid afacerile vechi și deschid altele noi

Nu doar tinerii care debutează în afaceri își deschid firme noi, ci există și persoane care și-au închis firmele mai vechi și încearcă să continue afacerile pe societăți noi. De asemenea, potrivit unor specialiști din piață, unii și-au închis PFA-urile din cauza taxelor foarte mari care s-au aplicat de anul acesta ce au condus la plata către stat a circa jumătate (fix 48,5%) din veniturile realizate de o persoană fizică autorizată. Astfel că deținătorii de PFA au renunțat să mai fie organizați sub această formă juridică și și-au deschis societăți cu răspundere limitată (SRL-uri). Potrivit statisticilor publicate de ONRC, cele mai multe entități nou înființate în Oltenia pe primele cinci luni ale anului sunt SRL-uri, în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS