24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAtenție la samsarii care plasează muncitori în străinătate!

Atenție la samsarii care plasează muncitori în străinătate!

Persoanele care vor să afle dacă firma care le propune un loc de muncă în străinătate lucrează legal sau nu pot să întrebe la ghișeul ITM Dolj sau să se informeze la ITM-ul din județul în care are sediul firma, pot obține datele și de la distanță, accesând paginile de internet ale ITM-urilor (Foto: Claudiu Tudor)
Persoanele care vor să afle dacă firma care le propune un loc de muncă în străinătate lucrează legal sau nu pot să întrebe la ghișeul ITM Dolj sau să se informeze la ITM-ul din județul în care are sediul firma, pot obține datele și de la distanță, accesând paginile de internet ale ITM-urilor (Foto: Claudiu Tudor)

Persoanele fizice nu au voie să intermedieze forță de muncă peste graniță, ci cetățenii pot fi plasați la muncă în străinătate doar prin intermediul unor societăți comerciale acreditate de ITM. Iată cum vă puteți da seama dacă un intermediar funcționează legal sau nu și ce trebuie să știți despre contractele pe care le încheie muncitorii cu agenții de ocupare a forței de muncă.

Spațiul public este plin de anunțuri de angajare a unor muncitori în Cehia, Germania, Polonia, uneori, fără să fie precizată firma care face intermedierea, deci trebuie să deschideți ochii bine și să vă informați corect înainte de a pleca din țară. De asemenea, mai sunt postate anunțuri de angajare peste graniță, iar muncitorilor li se percepe, din start, un comision de 100-200 de euro sau chiar mai mult, pentru deplasare. Vă informăm, în cele ce urmează, dacă pot firmele din punct de vedere legal să vă ceară astfel de sume, ca să vă găsească un loc de muncă în străinătate; ce spune legislația și ce trebuie să conțină, obligatoriu, contractele de muncă încheiate cu angajatorul din alt stat.
Persoanele care vor să lucreze peste graniță trebuie să fie foarte atente prin ce intermediari încearcă să își găsească de lucru. Potrivit Legii nr. 156/2000 privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate, pot desfășura activități de mediere a angajării cetățenilor români în străinătate doar societățile comerciale autorizate de inspectoratele teritoriale de muncă (ITM-uri) ca agenți de ocupare a forței de muncă. Acele firme care intermediază personal pentru a lucra în străinătate trebuie să aibă ca obiect principal de activitate, adică să desfășoare o activitate principală în baza codului CAEN 7810 – „Activități ale agențiilor de plasare a forței de muncă“. GdS s-a adresat Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, pentru a vedea în ce condiții legale pot pleca doljenii la muncă în străinătate. „În baza anunțurilor pe care le găsesc în presă, doljenii trebuie să fie atenți ca acele anunțuri să fie date de societăți comerciale înregistrate în baza Legii nr. 31/1990 și care sunt înregistrate la ITM ca agenți de plasare de forță de muncă. Această verificare se poate realiza pe site-urile ITM-urilor din țară, în funcție de județul în care are societatea respectivă sediul“, a spus Adina Boboș, purtător de cuvânt al ITM Dolj.
Potrivit Legii nr. 156/2000 republicată, art. 8 prevede că agenții de ocupare a forței de muncă pot desfășura activitatea de mediere a angajării cetățenilor români în străinătate dacă îndeplinesc următoarele condiții: „a) dispun de spațiul și de dotările necesare pentru buna desfășurare a activității, așa cum acestea vor fi precizate în metodologia de aplicare a prezentei legi;
b) au încadrat în muncă personal cu experiență în domeniul forței de muncă;
c) au organizat o bancă de date care să cuprindă ofertele și solicitările de locuri de muncă în străinătate, informații referitoare la condițiile de ocupare a acestora și la calificările și aptitudinile solicitanților aflați în evidența lor;
d) au încheiat cu persoane juridice, persoane fizice și organizații patronale din străinătate, după caz, contracte care conțin oferte ferme de locuri de muncă;
e) sunt înregistrați la Inspectoratul Teritorial de Muncă în a cărui rază își au sediul“.

Doar cinci firme din Dolj pot media legal muncitori în străinătate

Pe site-ul ITM Dolj (www.itmdolj.ro), chiar pe pagina principală se află o listă cu agenții de plasare de forță de muncă autorizați la ITM Dolj. Lista cuprinde 24 de societăți comerciale care au fost autorizate de-a lungul timpului ca agenți de plasare, cu adresa fiecăreia, CUI-ul și chiar cu numărul de telefon de contact, respectiv cu starea firmei în calitate de agent de muncă temporară. De pe acea listă se observă că la Dolj mai sunt active doar cinci firme care pot intermedia forță de muncă în străinătate în mod legal, dintre care una și-a schimbat recent denumirea, însă figurează în tabelul de la ITM și cu vechea denumire. De asemenea, persoanele care vor să plece în străinătate prin diverși intermediari și nu au acces la internet pot afla direct de la sediul ITM Dolj (pe strada Nicolae Bălcescu nr. 51) dacă firma care le-a făcut propunerea de contract funcționează legal sau nu.

Anunțurile de angajare peste graniță date de persoane fizice „constituie înșelăciune“

Întrebată dacă este legal ca o persoană fizică să intermedieze forță de muncă pentru a lucra în străinătate, reprezentanta ITM Dolj a precizat: „Nu e legal. Recomandarea noastră este ca persoana care vede astfel de anunțuri să facă plângere la poliție pentru înșelăciune, să adreseze o sesizare și către ITM Dolj, dar medierea de forță de muncă în străinătate se poate face numai prin agenți de plasare de forță de muncă înregistrați la ITM Dolj. Aceștia sunt verificați și trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea presta o astfel de activitate. Deci oamenii trebuie să fie foarte atenți când vor să plece la muncă în străinătate și să verifice dacă agenții de plasare sunt înregistrați la ITM!“, a avertizat Adina Boboș, purtător de cuvânt în cadrul ITM Dolj.
Dacă observați anunțuri de angajare în diverse țări și aceste anunțuri sunt postate de persoane fizice, care vă promit că veți încheia contractele direct cu angajatorii din străinătate și acești intermediari nu au o firmă autorizată, în condițiile prezentate mai sus, nu au un spațiu adecvat în care să își desfășoare activitatea, atunci trebuie să vă feriți să plecați astfel la muncă, spun inspectorii ITM, deoarece riscați să fiți înșelați, iar când ajungeți la destinație să nu primiți banii promiși, respectiv să nu vi se respecte anumite drepturi pe care vi le-a promis „samsarul“ de forță de muncă înainte de plecarea din țară. „Dacă vă cheamă să semnați contractul de mediere în stradă, lângă autocar sau în alt spațiu public, atunci e clar că nu respectă condițiile legii“, mai spun reprezentanții ITM Dolj.

Atenție la ce contracte semnați!

Pe de o parte, firma care plasează muncitori peste graniță trebuie să aibă contracte ferme încheiate cu angajatorii din țările străine respective, din care să reiasă exact posturile oferite cetățenilor români. De asemenea, agentul de plasare a forței de muncă încheie un contract de mediere cu românii care pleacă la muncă, dar au obligația să asigure ca în contractele de muncă încheiate între doljeni și angajatorii din străinătate să fie incluse toate elementele precizate de Legea nr. 156/2000.
„Cetățeanul care pleacă la muncă în străinătate trebuie să știe că acea firmă care este agent de plasare are obligația de a se asigura ca acel contract de muncă încheiat cu angajatorul trebuie să fie și în limba română, pentru ca omul să înțeleagă toate condițiile și clauzele din contract“, a explicat purtătoarea de cuvânt a ITM Dolj. Contractele de muncă trebuie să precizeze clar meseria, salariul oferit, timpul de lucru, tariful orar, locul de cazare sau de închiriere, după caz, cine asigură transportul de la punctul de lucru până la locul de cazare și invers, respectiv cine suportă cheltuielile cu deplasarea în țară.

În ce condiții vă poate percepe intermediarul bani

Firma care promite diverse locuri de muncă peste graniță este posibil să perceapă un comision de la persoanele pe care le plasează în străinătate. Unii intermediari solicită plata comisionului chiar înainte de plecare. Unele astfel de comisioane ajung la sute de euro de persoană și sunt percepute fiecărui muncitor care se angajează în străinătate. Concret, inițial, persoana care caută un loc de muncă în străinătate încheie un contract de mediere cu firma din Dolj sau din alt județ înregistrată ca agent de ocupare. Sunt legale doar anumite tarife percepute de firmele de intermediere, într-o singură situație prevăzută de lege. Potrivit articolului 7 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 156/2000 (HG nr. 348/2001) agenții de ocupare a forței de muncă în străinătate pot percepe un tarif de mediere care să acopere costurile acestora cu identificarea locurilor de muncă în străinătate, publicarea lor și cu preselecția și pentru întreprinderea demersurilor de angajare. Agenții de ocupare sunt obligați să restituie, parțial sau total, acele tarife dacă nu le găsesc oamenilor locurile de muncă solicitate de aceștia sau dacă înainte de expirarea contractului de mediere, cetățeanul se răzgândește și nu mai dorește să plece în străinătate.
Însă, este foarte important de știut și că, la articolul 9 din Normele metodologice se precizează clar că, dacă tarifele de mediere sunt încasate de la angajatorii străini, atunci agenții de ocupare a forței de muncă nu pot percepe plata acelorași tarife și de la cetățenii pe care îi trimit la muncă în străinătate. ITM are obligația să verifice dacă agentul de ocupare a forței de muncă a perceput din ambele părți comisioanele.
Potrivit legislației, în afara acelui tarif de mediere, agenții de ocupare „nu vor percepe comisioane și nu vor pretinde garanții de la persoanele mediate, respectiv de la cele angajate în străinătate cu contract individual de muncă“, se arată în HG nr. 348/2001.
Dacă în alți ani erau mii de doljeni trimiși la muncă în străinătate prin firme locale de mediere, acum majoritatea firmelor de profil din Dolj au fost radiate sau și-au schimbat obiectul de activitate. Între timp, se văd periodic autocare pline cu oameni care pleacă la muncă în străinătate din diverse puncte ale Craiovei. Reprezentanții ITM Dolj susțin că, potrivit informărilor transmise anul acesta de către agenții de ocupare la ITM, sunt încheiate legal doar șapte contracte de mediere cu persoane care caută un loc de muncă și alți patru doljeni lucrează peste graniță, prin intermediul firmelor care funcționează legal. Reprezentanții ITM Dolj spun că mari firme din alte județe recrutează și trimit peste graniță muncitori din Dolj.

Ce trebuie să conțină un contract de muncă, încheiat cu o firmă din străinătate

Potrivit art. 9 din Legea 156/2000, în contractele de muncă ale cetățenilor români care vor să lucreze în străinătate, prin intermediul unor agenți de plasare de forță de muncă autorizați, trebuie să se regăsească, obligatoriu, următoarele elemente:
„- funcția, meseria sau ocupația;
– natura și durata angajării, condițiile de angajare, de încetare a angajării sau de reangajare;
– durata timpului de muncă și de repaus;
– tariful orar, salariul lunar și datele de plată a salariului;
– sporuri, ore suplimentare și alte drepturi salariale;
– cazurile în care pot fi urmărite drepturile salariale;
– durata, modul de acordare și drepturile bănești aferente concediului de odihnă;
– condițiile de muncă, măsuri de protecție și securitate a muncii;
– posibilitatea transferării salariului în România;
– asigurarea medicală a angajaților români, similar cu cea a cetățenilor din țara primitoare;
– acordarea de despăgubiri angajaților români în cazul accidentelor de muncă, al bolilor profesionale sau al decesului;
– condițiile de cazare, de locuit sau, după caz, de închiriere a unei locuințe și de asigurare a hranei;
– asigurarea formali­tăților, stabilirea condițiilor de transport din România în statul în care se asigură ofertele de locuri de muncă și retur pentru angajații cetățeni români și membrii de familie care îi însoțesc sau îi vizitează, precum și suportarea cheltuielilor aferente;
– taxele, impozitele și contribuțiile care grevează asupra veniturilor angajaților cetățeni români, asigurându-se evitarea dublei impuneri sau a dublei perceperi de contribuții de asigurări sociale;
– obligațiile angajaților cetățeni români în străinătate“. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS