Răsturnare de situație în exporturile Doljului

Un băiat de 18 ani, pasager în mașina condusă de Rotaru, și-a pierdut viața în urma accidentului de circulație
Autori


Cu toate că producția de autovehicule de la Ford deține cea mai mare pondere în exporturile județului, Doljul a trimis peste graniță în ianuarie 2017 mai puțin cu 19,3% mașini fabricate la Craiova decât în aceeași lună din 2016. În schimb, a crescut exportul de locomotive, materiale pentru calea ferată și cereale. De exemplu, exporturile de cereale au crescut spectaculos în interval de un an, de la puțin peste două milioane de euro, la 11,2 milioane de euro acum. Au scăzut semnificativ exporturile de textile, în special de îmbrăcăminte.

Doljul exportă doar 2% din totalul mărfurilor care sunt livrate peste graniță din toată țara, situându-se pe locul 17 în rândul județelor, după valoarea exporturilor. Potrivit datelor de la Direcția Județeană de Statistică Dolj, în luna ianuarie 2017, din Dolj s-au exportat mărfuri în valoare de 91,9 milioane de euro, în creștere cu 1,1% față de ianuarie 2016. Totuși, dacă analizăm detaliat structura exporturilor, așa cum este înregistrată de Statistică, se observă anumite schimbări în tendințele de exporturi ale Doljului. În timp ce unele mărfuri sunt exportate mai intens decât în alți ani, alte produse au decăzut și fie nu mai sunt livrate peste graniță la volumele dinainte ca urmare a diminuării cererii pe piața externă, fie au existat ceva „hopuri“ de producție în acele sectoare de activitate. GdS a analizat în detaliu structura exporturilor din ianuarie 2017, comparativ cu aceeași lună din 2016, și a observat diferențele față de anii anteriori.

Cele mai exportate mărfuri rămân autovehiculele

Secțiunea pe care Statistica a denumit-o generic „Mijloace de transport“ deține primul loc în exporturile Doljului, cu o pondere de 44,3% din totalul valoric al mărfurilor exportate, înregistrând o scădere cu 14,3% faţă de luna ianuarie 2016. Cele mai exportate mărfuri din această categorie sunt vehiculele terestre, deși la acest capitol s-a înregistrat cea mai mare scădere față de ianuarie 2016. Așadar, dacă Ford a exportat autovehicule în valoare de 47,3 milioane de euro în prima lună din 2016, anul acesta, în luna ianuarie, valoarea exporturilor de autovehicule scăzuse la 38,2 milioane de euro, scădere evidențiată în procente la 19,3%. În schimb, o creștere semnificativă a exporturilor se observă la capitolul „Vehicule și echipamente pentru căi ferate“, ceea ce arată că producătorii de locomotive s-au poziționat mai bine pe piața externă în prima lună a anului. În ianuarie 2016 se exportaseră astfel de vehicule feroviare în valoare de 142.000 de euro, potrivit datelor de la Direcția Județeană de Statistică Dolj, iar în ianuarie 2017, creșterea exportului de locomotive a fost uriașă, la o valoare de 2,485 milioane de euro.

Mărfurile de pe locul doi dețin 30% din totalul exporturilor Doljului

Pe locul al doilea s-au situat exporturile de „mașini, aparate și echipamente electrice, aparate de înregistrat sau reprodus sunetul și imaginile“ cu 30% din totalul exporturilor județului. Din punct de vedere valoric, aceste mărfuri exportate au fost mai mari în ianuarie 2017 față de aceeași lună a anului trecut cu 25,7%, iar în cifre absolute, cu 5,637 milioane de euro mai mult decât anul trecut, în perioada analizată.

Statistica ne spune că ponderea cea mai mare au avut-o bunuri dintr-o categorie despre al cărei export nu se cunoșteau prea multe date, până nu demult. „Din cele două capitole ale acestei secțiuni, ponderea majoritară o deține capitolul «reactoare nucleare, cazane, mașini, aparate și dispozitive mecanice, părți ale acestora» (21,2 milioane de euro), care a crescut cu 4,297 milioane de euro (25,4%) faţă de luna corespunzătoare din anul precedent“, se arată în informarea transmisă de Statistică, la solicitarea GdS.

Capitolul „mașini, aparate și echipamente electrice și părți ale acestora“ deține 6,366 milioane de euro, în creștere cu 1,340 milioane de euro (26,7%) faţă de luna ianuarie 2016.


Locul trei la exporturi s-a schimbat față de anii anteriori

Cu 12,4% din total, locul trei în exporturile Doljului nu mai este deținut de industria textilă, cum era până de curând, ci de secțiune „Produse vegetale“, care cuprinde exportul de cereale, de semințe și fructe oleaginoase, alte fructe și semințe și plante medicinale. Cerealele câștigă tot mai mult teren în rândul exporturilor Doljului. În perioada analizată din 2016 fuseseră exportate cereale în valoare de 9,514 milioane de euro, însă în ianuarie 2017 a crescut această valoare cu 18,7%, la un nivel de 11,294 milioane de euro.

La secțiunea „Semințe și fructe oleaginoase, semințe și fructe diverse, plante industriale sau medicinale“, exporturile au fost de 25.000 de euro anul trecut, în ianuarie, iar anul acesta au urcat la 84.000 de euro.

Doljul exportă mai puține textile și materiale plastice

O pondere mai mică în totalul exporturilor o deține, în 2017, secțiunea „Materii textile și articole din acestea“, care ocupă locul al patrulea în ierarhia mărfurilor exportate, cu 5% din total. În anii anteriori, existau multe firme din Dolj care lucrau în lohn textile și îmbrăcăminte pentru firme din străinătate. În general, pe atunci se produceau textile de valoare mai mare la nivel local și exporturile din această categorie ocupau locul trei pe județ, cu o pondere mai mare decât acum (de circa 8%). La începutul lui 2017, a scăzut valoarea textilelor livrate peste graniță de atelierele și făbricuțele craiovene și doljene, conform statisticilor. În această categorie, producerea de mărfuri reunite în categoria „Îmbrăcăminte și accesorii pentru îmbrăcăminte tricotate sau croșetate“ deține o pondere de aproape 53% din exporturile de textile, informează Direcția Județeană de Statistică Dolj. Exact la acest capitol s-au înregistrat cele mai mari scăderi de producție, respectiv de export. „Comparativ cu luna ianuarie 2016, se observă o scădere cu 15% la «îmbrăcăminte și accesorii de îmbrăcăminte tricotate sau croşetate» și cu 3% la «îmbrăcăminte și accesorii de îmbrăcăminte, altele decât cele tricotate sau croşetate»“.

Pe locul al cincilea în rândul exporturilor județului se situează mărfuri din categoria „Materiale plastice, cauciuc și articole din acestea“, cu o pondere de 3,5% din total.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 15 iunie 2017

Actualitate

» Cine decide câştigătorul în războiul Dragnea – Grindeanu
» Traian Băsescu: PMP nu va face nicio alianţă de guvernare cu PSD
» UE și Marea Britanie vor începe luni, 19 iunie, negocierile referitoare la Brexit, anunță Londra
» Dihonie în PSD Gorj
» Dragnea anunţă că vrea să păstreze în viitorul sau guvern cea mai mare parte dintre miniştrii lui Grindeanu
» Ministrul de Finanţe şi-a depus demisia dar îşi va exercita mandatul până la publicarea deciziei în Monitorul Oficial
» Taxă de 7,7 euro/GB de date în roaming, după consumul resurselor din abonament și extraopțiuni
» ANRE a aplicat anul trecut amenzi de 22,37 milioane lei jucătorilor din sectorul energiei şi gazelor
» Tăriceanu: Moțiunea de cenzură va fi depusă luni la Parlament
» Finanţele alocă rezerva de 500 de milioane de lei pentru Prima Casă
» PSD va depune moţiune de cenzură împotriva propriului guvern – surse
» USR cere alegeri anticipate
» Sorin Grindeanu a fost exclus din PSD
» Sorin Grindeanu îl desemnează pe Victor Ponta noul secretar general al Guvernului (surse)
» Leul, la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani
» Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, achitaţi în dosarul dezafilierii Universităţii Craiova

Publireportaj

» De ce firmele au nevoie de un website?

Local

» Traficanții de droguri rămân în arest
» Directorul DSVSA Mehedinți, reținut pentru infracțiuni economice

Dolj

» „Creierul“ programului de guvernare al PSD, sub control judiciar
» Drumul oaselor
» Adrian Mititelu a pierdut definitiv „meciul“ cu Sandu și Dragomir
» Piaţa Mare, un amestec de fructe, legume, haine și miros de mici
» Vă ordon – vacanţă!
» Drumul oaselor
» Filarmonica “Oltenia”: Clasic folk jazz, pagini muzicale celebre la final de stagiune
» Craiova: Furnizarea gazelor se întrerupe temporar, vineri, pe Bulevardul Olteniei
» Craiova: Două volume, lansate vineri la Biblioteca “Aman”

Gorj

» Gorj: Accident rutier cu o victimă, la Târgu Jiu
» Gorj: Poliţiştii au confiscat peste 50.000 de ţigări fără timbru fiscal şi 10 kg de tutun prelucrat
» Gorj: Zeci de elevi au fost premiaţi la concursul „Beneficiile consumului de fructe și legume”
» CEO şi-a propus un profit de 200 de milioane de lei pe 2017

Mehedinţi

» Mehedinţi: Femeie de 93 de ani accidentată mortal la Strehaia

Sport

» Crosul Olimpic, sâmbătă, în Parcul „Romanescu“
» Sportivii de la Washi au obținut 44 de medalii la Cluj
» Devis Mangia: Adevărata muncă începe acum, în Austria!
» Ișalnița și Calafatul își dispută Cupa României Dolj
» Handbal (m): România, înfrângere categorică în fața Belarusului, la Craiova
» Fotbal / Costel Dumitrașcu, la Repriza de Sud

Bani & Afaceri

» Ce a importat Doljul în 2017
» Atenție la samsarii care plasează muncitori în străinătate!

Sanatate

» Dietele personalizate înlocuiesc vechile „legi“ ale nutriției

Educatie

» 88 de posturi de director și director adjunct de școală, disponibile în Olt
» Revoltă a părinților la Școala „Mihai Viteazul“
» Colegiul Militar „Tudor Vladimirescu“ la finalul primului an școlar

Magazin

» Horoscopul de weekend
» Cauze şi simptome ale dermatitei
» Bancul zilei
» Reţeta de weekend – Chec cu mere

Opinii

» Cum s-a încheiat al doilea asalt asupra premierului Grindeanu şi ce urmează

Top