10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFord adaptează linia de producție pentru EcoSport

Ford adaptează linia de producție pentru EcoSport

Ford le acordă angajaților zile libere după Paște, pentru a pregăti linia de asamblare pentru noul model EcoSport (Foto: Arhiva GdS)
Ford le acordă angajaților zile libere după Paște, pentru a pregăti linia de asamblare pentru noul model EcoSport (Foto: Arhiva GdS)

Angajații Ford vor sta acasă în concediu de odihnă în săptămâna de după Paște, iar cei de la Secția de Automobile ar urma să mai stea încă o săptămână acasă în șomaj tehnic, pentru a permite montarea pe linia de producție a unor utilaje care sunt necesare pentru fabricarea noului autovehicul, de la toamnă. Se vor produce circa 500 de mașini pe zi la Craiova, din ambele modele.

Ford oprește temporar producția timp de câteva zile după Sărbătorile de Paște, combinând zile de vacanță cu zile de șomaj tehnic, acestea din urmă fiind doar pentru o parte dintre angajații uzinei. Toți salariații vor avea concediu de odihnă în săptămâna de după Paște, de pe 18 până pe 21 aprilie. Așa se procedează în fiecare an, după sărbătorile de iarnă și după cele pascale, toată fabrica este în concediu de odihnă câteva zile, după liberele legale acordate oricărui angajat, prin legislația în vigoare. Dacă lucrurile nu se schimbă în perioada imediat următoare, angajații de la Secția de Autovehicule ar putea să mai stea acasă încă o săptămână față de restul salariaților, dar în șomaj tehnic. Potrivit unor surse din cadrul fabricii, perioada de șomaj tehnic de după Paște nu este cauzată de diminuarea cererii de B-Max pe piața din Europa, ci unitatea ar fi nevoită să impună această oprire temporară de producție pentru a putea fi instalate anumite utilaje pe linia de producție, utilaje care sunt necesare producerii celui de-al doilea model Ford, din ultimul trimestru al acestui an. Ford a anunțat că va introduce în fabricație la Craiova mini SUV-ul EcoSport, care se produce acum în India. Volumul de producție necesar pieței europene va fi fabricat la Craiova.

Se va lucra în două schimburi din toamnă

Anul acesta Ford va angaja, în total, aproximativ 900 de persoane, majoritatea fiind necalificați, în special operatori de bandă, care să lucreze pe linia de asamblare a autovehiculelor. Deja au fost angajate 100 de persoane ca operatori de bandă, angajări efectuate direct de către producătorul auto, restul recrutărilor urmând să se facă printr-o firmă specializată, aceeași care a mai făcut angajări pentru Ford.
Potrivit unor surse din fabrică, din ultima parte a anului se va lucra în două schimburi la Secția de Autovehicule și se vor produce ambele modele pe aceeași linie de asamblare. Cadența de producție va fi de circa 500 de mașini pe zi, din ambele modele, B-Max și EcoSport. La ora actuală se lucrează intens în uzină, cererea de B-Max fiind în creștere. De la începutul lunii martie, fabrica de la Craiova a trecut de la o producție zilnică de 245-250 de unități B-Max, la 280-285 de mașini pe zi, cât se fabrică și în prezent.
De la începutul anului și până în luna iulie a acestui an nu ar mai fi trebuit să fie anunțate perioade de șomaj tehnic, conducerea fabricii informând angajații că a crescut cererea de B-Max pe piețele europene și că în prima jumătate a anului nu vor mai fi opriri temporare de producție cauzate de diminuarea cererii. „Zilele de șomaj tehnic de după Paște sunt impuse de modificări la linia de producție, pentru că nu pot fi montate utilajele dacă linia funcționează ca să producă B-Max. Oricum, în ultima perioadă am produs intens 280 sau 285 de unități pe zi, în funcție de cum mergea banda, semn că cererea a fost mai mare pe piețele externe. Pentru luna mai nu au mai fost anunțate opriri de producție, însă și cele din aprilie pot fi reprogramate „în cazul în care vor veni comenzi mari de B-Max“, au spus aceleași surse din fabrică. Și în Secția de Motoare s-a lucrat intens în ultima perioadă, la Craiova producându-se motorul EcoBoost de 1.0 litri.
Reprezentanţii Ford au confirmat că după Paşte vor urma câteva zile de vacanţă, apoi „câteva zile fără producţie“, întrucât uzina pregăteşte linia de ansamblare pentru noul model EcoSport.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS