6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFonduri europene epuizate în șase minute

Fonduri europene epuizate în șase minute

Fondurile pe două măsuri pe PNDR s-au epuizat în prima zi de lansare
Fondurile pe două măsuri pe PNDR s-au epuizat în prima zi de lansare

S-a deschis ieri o sesiune de depunere de proiecte pe trei submăsuri ale Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), iar pe submăsura 4.3A s-au epuizat fondurile în primele minute de la deschiderea sistemului. Cele mai multe proiecte depuse în primele minute provin din Bistrița Năsăud, Cluj, Dolj, Satu Mare și Timiș. Proiectele pe celelalte submăsuri se pot depune până pe 31 octombrie 2016.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a anunțat că ieri, 25 mai, s-a deschis sesiunea de depunere de proiecte pentru Submăsurile 4.3.A „Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice – Infrastructura de acces agricolă“; 7.2 „Investiţii în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică“; 7.6 „Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural“. Toate aceste submăsuri sunt pe Programul Național de Dezvoltare Rurală.
Numai că pe prima dintre aceste submăsuri, fondurile s-au epuizat în primele minute de la lansarea sesiunii de depunere on-line a proiectelor.

25 de proiecte depuse, în valoare de 24,44 milioane de euro

Ieri, în jurul prânzului, AFIR anunţa că „alocarea financiară pentru Submăsura 4.3A – Infrastructura de acces agricolă, aferentă sesiunii anuale 2016, a fost epuizată. În primele șase minute de la deschiderea sesiunii din 25 mai 2016, ora 9.00, au fost depuse 25 de proiecte în valoare de 24,44 milioane de euro.
Cele mai multe proiecte au fost depuse în județele Bistrița Năsăud, Cluj, Dolj, Satu Mare și Timiș“, se arată într-un comunicat al instituției transmis redacției.
Pentru restul submăsurilor, „sesiunea anuală continuă de primire a proiectelor este deschisă în intervalul 25 mai 2016, ora 9.00, 31 octombrie 2016, ora 16.00.
Solicitanții de fonduri europene pentru agricultură și dezvoltare rurală au în 2016 la dispoziție peste 453 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii rurale, agricole sau forestiere şi protejarea patrimoniului cultural“, se arată în comunicatul e presă transmis de AFIR către GdS.
Consultanții doljeni care au muncit mult la proiecte sunt nemulțumiți de faptul că s-au epuizat rapid fondurile.
„Este foarte multă muncă în spatele fiecărui proiect și nu este normal ca totul să depindă de dexteritatea în încărcarea cererii de finanțare“, a spus Marius Căpățână, de la firma de consultanță Euro Office Invest.

Încă o submăsură cu fondurile epuizate

Tot în jurul prânzului, AFIR a anunțat că s-au depus proiecte care au epuizat și fondurile alocate pe 7.2 „Investiţii în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică“.
AFIR a comunicat că în cazul în care se epuizează toate fondurile între timp, se va opri depunerea de proiecte. Modalitatea de depunere a proiectelor este cea on-line pe pagina oficială a Agenției www.afir.info pentru toate submăsurile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS