10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAi plătit impozitele? E datoria Fiscului să ți le scadă în 15 zile

Ai plătit impozitele? E datoria Fiscului să ți le scadă în 15 zile

Atunci când achitați impozitele la ANAF, asigurați-vă că ați plătit în contul care trebuie. În caz contrar, veți fi și somați, și cu banii luați! (FOTO: arhiva GdS)
Atunci când achitați impozitele la ANAF, asigurați-vă că ați plătit în contul care trebuie. În caz contrar, veți fi și somați, și cu banii luați! (FOTO: arhiva GdS)

Există situații în care debitorii se trezesc cu somații și titluri executorii de la Fisc la o perioadă după ce ei și-au achitat obligațiile respective de plată. În practica ultimilor ani, Fiscul îi pune pe drumuri pe foștii debitori, ca să meargă la ANAF și să ceară anularea somațiilor și a titlurilor executorii emise după data plății și tot cetățenii sunt puși să facă dovada plății. Un articol din Codul de procedură fiscală spune că Fiscul trebuie să stingă debitele persoanelor fizice și juridice la 15 zile de la efectuarea plății.

Mai mulți doljeni se trezesc că se începe executarea silită asupra lor chiar la câteva zile după ce și-au achitat „dările“ către ANAF. GdS a prezentat zilele trecute cazul unui bătrân din Craiova care s-a trezit cu somație și titlu executoriu chiar și la două luni după ce și-a plătit impozitul pe dividende. În cazul său, Fiscul a precizat că, în mod eronat, s-a făcut plata într-un alt cont decât cel care trebuia, astfel că așa s-a explicat de ce bărbatul a fost somat la două luni după efectuarea plății. Deși banii erau în contul Fiscului, instituția nu a verificat situația pentru stingerea debitului craioveanului, ci a demarat procedura pentru executarea silită a acestuia. Abia după ce GdS a întrebat de caz, bărbatului i-a fost scăzută datoria „din oficiu“. În cazul celorlalți doljeni aflați într-o astfel de situație, cei de la Fisc spun că acei contribuabili trebuie să meargă ei la Administrația Financiară și să dovedească faptul că au plătit, apoi să ceară anularea somației și a titlului executoriu. Reprezentanții Fiscului nu ne-au răspuns la întrebarea câți doljeni s-au trezit cu somație de plată după ce și-au achitat sumele datorate statului, dar au precizat că există mai multe motive pentru care unii doljeni, persoane fizice și juridice, se trezesc la domiciliu sau la sediul fiscal cu somații de plată și cu titluri executorii de la Fisc chiar și după ce ei și-au achitat integral sumele datorate statului. Astfel, cei de la Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj au precizat că pot apărea astfel de situații în cazul în care „se plătește la casieriile Trezoreriei Craiova în aceeași zi în care se generează somațiile, iar plata se transferă în contul contribuabilului într-un interval de două – trei zile sau se plătește eronat într-un alt cont decât cel menționat în titlul de creanță“. Reprezentanții Fiscului se contrazic în declarații. În timp ce mai sus au explicat în ce cazuri pot apărea somații și titluri executorii după ce doljenii și-au achitat obligațiile fiscale, mai jos oamenii Fiscului spun că astfel de forme de executare silită se emit doar dacă nu s-au plătit la timp impozitele și taxele. „Astfel de cazuri sunt rare. Regula generală este că nu se emit titluri executorii și somații decât conform legii, în situația neachitării la termen a obligațiilor fiscale restante“, se arată în răspunsul transmis de AJFP Dolj, la solicitarea GdS.

Finanțiștii trebuie să scadă debitele la 15 zile după plata sumelor

Reprezentanții Fiscului doljean spuneau, săptămâna trecută, că persoanele care primesc somație și titlu executoriu pentru aceleași sume pe care și le-au achitat ar trebui să meargă la AJFP Dolj pentru a cere anularea acelor somații și titluri executorii în termenul legal. În același timp, este obligația Fiscului să verifice în bazele de date ce impozite s-au plătit, înainte să înceapă executarea silită a foștilor debitori. În unele cazuri, se fac astfel de verificări în interiorul Fiscului, iar acolo unde se constată că s-au emis somații pentru sume deja achitate, Fiscul mai face modificările din oficiu, stinge datoria achitată și anulează titlul executoriu și somația. Însă chiar oamenii legii recunosc că aceste verificări nu se fac tot timpul într-un termen rezonabil, astfel încât să nu se producă încurcături pentru doljenii care și-au achitat impozitele, dar s-au trezit și executați silit. Legislația fiscală intrată în vigoare din acest an spune clar în cât timp trebuie să scadă Fiscul debitele persoanelor fizice și juridice după ce le achită.
Legea nr. 207/2015, numită Cod de procedură fiscală, prevede că în termen de 15 zile de la data la care se achită obligațiile de către contribuabili Fiscul este obligat să stingă acele datorii din evidențele debitorului. La art. 162 din Codul de procedură fiscală se arată la aliniatul (4) că: „În termen de 15 zile de la achitarea integrală a obligaţiilor fiscale datorate, organul fiscal competent operează modificările pentru fiecare debitor care şi-a achitat aceste obligaţii“.
Totuși, foștii debitori nu trebuie să se lase pe mâna Fiscului. Săptămâna trecută, un reprezentant al AJFP Dolj spunea că, în cazul în care nici Fiscul nu descoperă la timp că s-a trimis un titlu executoriu pentru o sumă deja achitată și nici contribuabilul nu merge să înștiințeze organul fiscal de eroarea produsă, atunci acel titlu executoriu poate fi pus în aplicare, iar veniturile contribuabilului pot fi poprite. În unele cazuri, când se plătește impozitul într-un cont eronat, este dificil și pentru cei de la Fisc să observe greșeala și să scadă debitul corect, astfel că omul este pus pe drumuri.

Fiscul publică numele debitorilor pe internet, dar înainte îi somează la domiciliu

În Codul de procedură fiscală, la articolul nr. 162 din Legea nr. 207/2015, „Publicarea listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante“ se prevede că numele debitorilor, persoane fizice și juridice cu datorii, se publică pe pagina de internet a instituției fiscale către care au aceștia debitele. Lista cu numele debitorilor se publică trimestrial pe internet, „până în ultima zi a primei luni din trimestrul următor“. Până acum, se publicau numele pe internet numai dacă debitorii nu erau găsiți la domiciliu sau la sediu, dar erau menținute două săptămâni (cu aproximație) pe site, astfel că debitorii nu aveau timp să vadă că figurează ca datornici. Și anul acesta va fi dificil să fie considerați ca fiind informați pe internet de ANAF debitorii care nu sunt găsiți la domiciliu pentru că nimeni nu stă să caute pe site-urile ANAF să vadă dacă figurează pe listele de datornici. Dar statul nu poate trece la această măsură de informare pe internet, până ce nu a informat debitorul direct la domiciliu sau la sediul fiscal. „(3) Înainte de publicare, obligaţiile fiscale restante se notifică debitorilor. Obligaţiile fiscale ale sediilor secundare plătitoare de salarii şi venituri asimilate salariilor se notifică persoanei în structura căreia acestea funcţionează“, se arată la art. 162 din Codul de procedură fiscală.
În continuare, legea prevede și alte cazuri în care se aplică prevederile art. 162: „(4) În termen de 15 zile de la achitarea integrală a obligaţiilor fiscale datorate, organul fiscal competent operează modificările pentru fiecare debitor care şi-a achitat aceste obligaţii. (5) Prevederile prezentului articol se aplică şi pentru obligaţiile fiscale stabilite prin titluri de creanţă împotriva cărora contribuabilul a exercitat căile de atac prevăzute de lege, până la soluţionarea căilor de atac, caz în care organul fiscal face menţiuni cu privire la această situaţie. Ori de câte ori contribuabilul obţine suspendarea executării actului administrativ fiscal în condiţiile Legii nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare, sunt aplicabile prevederile alin. (4)“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS