13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljenii au luat credite în neștire

Doljenii au luat credite în neștire

În 2015, persoanele fizice s-au împrumutat cel mai mult din bănci (Foto: click.ro)
În 2015, persoanele fizice s-au împrumutat cel mai mult din bănci (Foto: click.ro)

Paradoxal, populația s-a împrumutat de la bănci mai mult decât firmele, în anul care a trecut. Creditele de consum contractate de dol­jeni sunt de două ori mai mari decât împrumuturile pentru locuințe. De asemenea, populația a economisit semnificativ, constituind depozite bancare de valoare mare atât în lei, cât și în valută.
Populația Doljului și societățile comerciale nu au învățat prea multe din criza care s-a în­cheiat și s-au împrumutat în continuare în bănci în anul 2015. Portofoliul total de credite bancare a crescut spectaculos în Dolj din punct de vedere valoric, iar volumul restanțelor la creditele în moneda națională s-a diminuat față de finele anului 2014. Împrumuturile bancare în moneda națională contractate de firme și de populație au crescut spectaculos de la începutul lunii decembrie 2014 până la începutul lunii decembrie 2015 cu 486 de milioane de lei pe tot județul, ajungând, în total, la 3,602 miliarde de lei în decembrie 2015, potrivit datelor de la Banca Națională a României (BNR), care a publicat zilele trecute statisticile privind comportamentul în profil teritorial al populației și al firmelor în raport cu băncile.

Cine a contractat cele mai multe împrumuturi

Firmele au avut în continuare acces restrâns la creditele noi, astfel că avansul împrumuturilor noi pentru firme a fost mult mai mic decât cel al creditelor acordate populației. Din datele publicate de BNR reiese că firmele s-ar fi împrumutat în plus cu doar 181 de milioane de lei în 2015 față de 2014. În schimb, populația ar fi contractat mai mult cu 305 milioane de lei din decembrie 2014 și până în decembrie 2015, volumul total al împrumuturilor în lei acordate populației doljene ajungând la 1,562 miliarde de lei. La doar un an – doi după ce s-au terminat de achitat creditele „cu buletinul“, contractate în urmă cu șase – șapte ani, când consumul era exagerat, persoanele fizice doljene au prins din nou curaj să consume pe datorie, prin credite bancare. Se pare că unora dintre locuitorii Doljului le-a fost mai la îndemână să se împrumute pentru a-și achiziționa diverse bunuri. Creditele pentru consum contractate de populația doljeană în moneda națională sunt de două ori mai mari decât împrumuturile pentru locuințe. Creditele de consum au ajuns de la 750 de milioane de lei la 950 de milioane de lei, deci o creștere cu 200 de milioane de lei. În același timp, creditele în lei pentru locuințe au urcat de la 268 de milioane de lei, la 469 de milioane de lei, cel mai probabil datorită programului „Prima Casă“.

Cum se explică „apetitul“ extravagant pentru credite

Directorul unei bănci din Craiova a precizat pentru GdS cum se explică o creștere semnificativă a împrumuturilor populației, în special pentru credite de consum, dar și pentru credite pentru locuințe. „A crescut cererea pentru credite în lei din partea persoanelor fizice pe tot parcursul anului trecut. Pe de o parte, populația a înregistrat venituri mai mari și s-a încadrat în condițiile de venituri cerute de bănci, iar pe de altă parte, dobânda la creditele în lei a devenit foarte avantajoasă, iar riscul valutar nu există. De aceea, populația s-a împrumutat mai mult în lei în anul 2015“, a spus bancherul contactat de GdS. El a mai precizat că anul trecut au fost puține firme care au dorit să acceseze credite, dar care erau și solvabile, în sensul că aveau capacitatea de a rambursa eventualele împrumuturi.

Mai puține credite în valută

În schimb, creditele în valută au scăzut semnificativ în aceeași perioadă analizată, fără a crește valoarea creditelor restante, ceea ce înseamnă că anul trecut doljenii și-au achitat foarte multe credite în valută, dar și-au convertit creditele din valută în lei. De altfel, datele statistice ale BNR arată doar o scădere a volumului total de credite în valută și o creștere semnificativă a celor în lei. Bancherul contactat de GdS a precizat că au existat și persoane care și-au convertit creditele vechi în valută (euro, dolari, franci elvețieni) în alte împrumuturi în moneda națională, dar au existat și multe persoane fizice care au contractat împrumuturi noi în lei.

A crescut valoarea depozitelor bancare în lei și valută

Disponibilitățile la vedere din conturile curente ale doljenilor au urcat spectaculos din decembrie 2014 până în decembrie 2015, de la 743 de milioane de lei, la 985 de milioane de lei pe finalul anului 2015. În legătură cu depozitele bancare la termen în lei, acestea au scăzut în cazul firmelor, dar au crescut în rândul populației, în intervalul analizat. Așadar, populația deține în conturi 1,875 miliarde de lei, în creștere cu circa 25 de milioane de lei față de anul anterior, în timp ce firmele au în depozite la termen doar 285 de milioane de lei. Cu alte cuvinte, populația are în bănci de 6,5 ori mai mulți bani decât firmele doljene la un loc.
Au crescut și dispo­nibilitățile în valută (adică banii din conturile curente), cel mai probabil ca urmare a unor transferuri de la românii care muncesc în străinătate, dar au crescut și depozitele la termen în valută. Exprimate în lei, aceste depozite în valută erau la începutul lui decembrie 2015 la nivelul de 898 de milioane de lei, în creștere de la 856 de milioane de lei în decembrie 2014, potrivit datelor publicate de BNR și corelate de GdS. Creșterea depozitelor la termen în valută s-a evidențiat la firme, care dețin în bănci în plus cu 26 de milioane de lei sub formă de depozite în valută. „Faptul că în economie nu se investește nici în producție, nici în comerț determină firmele să țină banii în bănci, sub formă de depozite, deși dobânzile bancare sunt foarte mici. De asemenea, populația care a avut venituri mai mari anul trecut a preferat să păstreze economiile în bănci, sub formă de depozite. Câștigul este cel mai mic, dar și riscul asumat de persoanele respective este cel mai mic“, a precizat directorul unei bănci din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS