22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRamada Plaza se deschide luna viitoare

Ramada Plaza se deschide luna viitoare

Investiția se ridică la 14 milioane de euro, din care aproximativ 90% provin din credit bancar și doar 10% este aportul acționarilor majoritari, care sunt fiii fostului ministru al transporturilor, Radu Berceanu. Complexul hotelier se clasează la patru stele plus și trebuie să respecte regulile unui lanț internațional cu pretenții. Cea mai mare parte a serviciilor se adresează turismului de business, dar există și segmente de servicii accesibile craiovenilor. Sunt programate evenimente chiar și pentru anul 2017.

Lucrările la noul complex hotelier Ramada Plaza, care s-a ridicat pe scheletul fostului hotel Jiul din centrul Craiovei, se apropie de final. O parte a complexului, respectiv hotelul și unul dintre restaurante, va fi inaugurată la sfârșitul lunii octombrie, o altă parte va fi gata în noiembrie, iar piscina și restaurantul gourmet vor fi date în folosință în 2016.
Ramada Plaza este o franciză a grupului american Wyndham Hotels & Resorts, care deține 30 de branduri de lanțuri hoteliere pe trei continente. Contractul de franciză a fost încheiat cu firma SC Jiul SA, la care acționari majoritari sunt cei doi copii ai fostului ministru al transporturilor, Radu Berceanu. În prezent, la SC Jiul SA mai sunt 527 de acționari, mulți minoritari, după cum a precizat administratorul societății, Florin Opriș, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“, de la Alege TV. Au fost mai mulți mici acționari, dar societatea a fost delistată în noiembrie 2011 de pe piața secundară Rasdaq a Bursei de Valori București, iar mulți mici acționari au fost despăgubiți.
Ideea apariției Ramada Plaza în Craiova a fost o necesitate, a spus administratorul SC Jiul SA. „A apărut nevoia aceasta ca urmare a faptului că în toată zona de sud, plecând de la Pitești către Timișoara nu există o locație de business aparținând unui lanț hotelier internațional, în care să te poți caza, fie că ești în tranzit, fie că ai ceva probleme de rezolvat. Atunci a fost momentul în care intra Ford pe piața din România, cu fabrică producătoare, și era o mare problemă la acel moment, pentru că erau obișnuiți ca acolo unde se duc în lume să aibă și un partener într-un lanț hotelier internațional“, a spus Florin Opriș, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“.
Firma craioveană a făcut un studiu de impact privind nevoia unui hotel de brand internațional în Craiova și astfel a ofertat trei mari grupuri care dezvoltă lanțuri hoteliere. S-au oprit la brandul Ramada și cu ajutorul celor de la Wyndham s-a ajuns la un complex hotelier superior Ramada, și anume, Ramada Plaza, care mai există doar în București.

Ramada Plaza va fi dedicat 80% turismului de afaceri

Problema a fost, însă, finanțarea, în primă fază. Opriș a dezvăluit că după tatonări cu trei bănci s-a obținut de la una dintre ele un credit de aproximativ 13 milioane de euro, rambursabil în 12 ani. A trecut aproape un an de la semnarea contractului de franciză cu lanțul internațional de hoteluri și până la semnarea contractului de finanțare cu banca locală care a acordat uriașul credit. Tot aproximativ 12 ani este și perioada în care Jiul SA speră să își amortizeze investiția în complexul ce va funcționa sub numele unui lanț hotelier important.
Ramada Plaza va funcționa în proporție de 80% pentru turismul de afaceri, a precizat Florin Opriș, dar restaurantele, barul și piscina vor fi accesibile și craiovenilor. Deja au fost contractate, chiar înainte de inaugurare, primele evenimente care vor avea loc la Ramada Plaza în octombrie, dar administratorul companiei a precizat că au fost programate evenimente chiar și pentru anul 2017.

Ce conține complexul hotelier de patru stele plus

Ramada Plaza este asimilat unui hotel de patru stele plus. Florin Opriș nu a explicat exact ce i-a lipsit hotelului pentru a fi clasat la cinci stele, dar a precizat că respectă întocmai cerințele unui lanț hotelier internațional, în speță ale grupului Wyndham. De asemenea, el a mai precizat că viitorii turiști care vor călca pragul Ramada Plaza Craiova „vor descoperi un confort mai mare decât cel de patru stele plus“.
Din fostul hotel Jiul au rămas doar zidurile exterioare. La interior, din două camere ale fostului hotel s-a făcut una, cu o suprafață de 34 de metri pătrați fiecare. Vor exista și zece suite, dar și un apartament prezidențial, cu o suprafață de 70 de metri pătrați. Din punct de vedere arhitectural, complexul va arăta complet diferit față de ceea ce a fost înainte. Hotelul va dispune de 162 de camere; un restaurant principal, există un Ballroom (o sală de evenimente decorată cu motive brâncușiene); trei săli de conferințe separate, dintre care una este specială, în sensul că este o sală directorială, pentru manageri și oameni de afaceri. De asemenea, complexul mai conține o zonă cu piscină acoperită cu apă încălzită și care va funcționa pe bază de osmoză inversă, cu oxigen activ și nu cu clor și va fi operațională în toate anotimpurile; dar va fi și o zonă de SPA, cu masaj, saună umedă, saună uscată și duș emoțional (o zonă de relaxare, cu muzică, lumini și apă). Piscina va fi dată în folosință în 2016, dar accesul va fi limitat și se va face doar pe bază de abonamente. La piscină pot avea acces circa 50 de persoane, în același timp.
Tot în 2016 se va deschide și un restaurant gourmet pentru cei cu gusturi mai sofisticate în domeniul artei culinare. Florin Opriș a spus că există probleme în aprovizionarea la Craiova cu delicatese, pentru că nu se găsesc în zonă. O parte dintre alimentele care o să fie prelucrate în acest restaurant o să fie aduse din București. Restul materiei prime care va fi preparată la restaurantul gourmet va fi adusă fie din magazinele Cash&Carry din Craiova, fie prin intermediul unor reprezentanți zonali ai unor companii naționale, care ar putea să livreze produse proaspete.

Care este politica de personal

Bucătarul-șef de la restaurantul principal al Ramada Plaza este român, dar a fost adus din Anglia, unde a lucrat 20 de ani. De asemenea, managerul general al hotelului Ramada Plaza este un olandez, cu o vastă experiență pe piața lanțurilor hoteliere cu ștaif.
Până la această dată, au fost angajate deja 85 de persoane. Dar câțiva dintre noii angajați au început să plece deja „în mod cu totul întâmplător“, iar plecările au fost fie în străinătate, fie au renunțat să mai profeseze în domeniul acesta de activitate, în domeniul hotelier fiind o fluctuație mare de personal, a explicat Opriș. Administratorul SC Jiul SA a mai precizat că vor fi angajate până la 100 -115 persoane, în total, în general personal pentru întreținerea complexului hotelier.
Salariile pornesc de la 900 de lei net, pentru cei care sunt la primul loc de muncă, și se vor ocupa de curățenie în camere sau vor sta la recepție. Într-un lanț hotelier de talie internațională se pune accent mare pe seriozitatea angajaților. Aceștia sunt testați psihologic înainte de angajare, a precizat Florin Opriș. Toți cei care vor lucra la Ramada Plaza trebuie să știe cel puțin o limbă străină.
Emisiunea „Economia Sudului“ poate fi urmărită integral pe internet, fie pe site-ul Gazetei de Sud, www.gds.ro, fie pe cel al televiziunii noastre, www.alege.tv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS