12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAgricultorii plătesc impozite mai mici decât în 2013

Agricultorii plătesc impozite mai mici decât în 2013

Agricultorii care cultivă suprafețe mai mari de teren trebuie să depună declarații la Fisc și să își plătească impozitul până la iarnă. Cei care dau terenurile în arendă nu trebuie să plătească și impozitul pe venit, calculat la norme de venit. (FOTO: arhiva GdS)
Agricultorii care cultivă suprafețe mai mari de teren trebuie să depună declarații la Fisc și să își plătească impozitul până la iarnă. Cei care dau terenurile în arendă nu trebuie să plătească și impozitul pe venit, calculat la norme de venit. (FOTO: arhiva GdS)

Normele de venit la care se stabilește impozitul de 16% pe care trebuie să-l achite agricultorii sunt mai mici în 2015 față de 2013. O persoană care avea peste două hectare cultivate cu cereale plătea un impozit de 71,84 lei pentru fiecare hectar peste cele două deținute. Anul acesta, pentru același hectar fermierul va plăti doar 52 de lei. Aflați din GdS câți fermieri au depus declarațiile la Fisc la termenul scadent și cum îi va executa silit ANAF pe cei care nu au depus la timp Declarația 221.

Anul acesta, mai puțini fermieri doljeni care au obligația să plătească impozit pe veniturile din agricultură pe bază de norme de venit și-au îndeplinit obligația legală de a depune Declarația 221 la Finanțe până la termenul legal de 25 mai. Potrivit datelor furnizate de directorul executiv al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Craiova, Mihai Antonescu, în acest an au depus declarația aproximativ 7.000 de agricultori doljeni, față de 9.500, câți au depus anul trecut. Șeful Fiscului a explicat de ce ar putea fi cu 2.500 de persoane mai mic numărul fermierilor care au depus anul acesta declarația de venit din agricultură, față de anul trecut, dar și ce măsuri se vor lua împotriva celor care lucrează pământuri, cresc animale, dar nu au depus declarația de venit potrivit legii.
„Sunt contribuabili care încă nu au depus declarația din mai multe motive. Fie nu mai datorează pentru suprafețele agricole deținute impozit pe venitul agricol, pentru că intră la scutiri, fie nu au cultivat suprafețe agricole pentru că sunt scutiți acei contribuabili care nu cultivă terenurile agricole. De asemenea, poate sunt mai multe terenuri date în arendă și atunci arendatorul are obligația să plătească impozitul pe venit. Pentru acele persoane care au de depus declarația, dar nu au depus-o până acum vor primi notificări în perioada următoare, prin care li se aduce la cunoștință că au depășit termenul de depunere a Declarației 221“, a spus Antonescu.
În 15 zile de la primirea notificării, agricultorii trebuie să se prezinte la organele fiscale și să depună declarația. În caz contrar, ei vor fi impuși din oficiu de către Fisc (adică le va stabili Fiscul impozitul de plată), după datele existente în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură. Dacă nu depun declarațiile nici după notificările Fiscului, atunci aceștia riscă amenzi între 50 și 500 de lei, în funcție de perioada de întârziere. După depunerea declarației, impozitele aferente agricultorilor se plătesc la toamnă. Anul trecut, 10% dintre agricultorii care aveau de plată impozit pe venitul din agricultură și nu le-au achitat au fost executați silit de către Fisc.

Impozitul se plătește în două tranșe

Normele de venit care stau la baza calculului impozitului pe venit sunt mai mici decât în 2013 și se stabilesc pe fiecare județ de către direcțiile agricole județene, care transmit către Fisc normele de venit.
La legume în câmp (dacă agricultorul cultivă peste 0,5 hectare), norma de venit a scăzut de la 4.000 de lei în 2013, la 1.750 de lei în 2015. Deci, acum impozitul plătit de 16% se aplică la 1.750 de lei și nu la 4.000. La fel se întâmplă și cu norma de venit pentru cei care cultivă cereale. Aceasta a scăzut de la 449 de lei în 2013, la 325 de lei în 2015. Astfel că și impozitul pe acest venit a scăzut de la 71,84 lei pentru fiecare hectar deținut, peste primele două hectare pentru care există scutire, la doar 52 de lei pe hectar pe an. Și pentru fermierii care au cultivat pomi pe rod (peste 1,5 hectare), norma a scăzut de la 4.000 la 2.000 de lei pe hectar; pentru cei care au viță-de-vie (peste un hectar), norma a scăzut la 950 de lei pe fiecare hectar ce depășește suprafața scutită, față de 1.350 de lei în 2013. Cel mai mare impozit se plătește de către agricultorii care cultivă flori și plante ornamentale. Chiar dacă norma de venit a scăzut de la 11.773 de lei pe hectar în 2013, la 6.000 de lei pe hectar în 2015, impozitul rămâne semnificativ față de alte culturi. Impozitul pe 2015 pentru astfel de culturi este de 960 de lei pe hectar pe an, în timp ce în urmă cu doi ani era de 1.883,68 lei pe hectar.
Impozitul pe venitul din agricultură se plătește în două tranșe: jumătate trebuie achitat până pe 25 octombrie, iar cealaltă jumătate se plătește până pe 15 decembrie. În cazul în care agricultorii nu își plătesc la termen impozitele, atunci vor fi somați de Fisc și, dacă nici după somații nu le achită, se trece la popriri de conturi și de venituri, în termenul legal stabilit de Codul de procedură fiscală.

tabel 1

tabel 2

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS