15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFrica de ANAF a făcut firmele să emită bonuri fiscale

Frica de ANAF a făcut firmele să emită bonuri fiscale

Firmele au plătit mai mulți bani la stat anul acesta
Firmele au plătit mai mulți bani la stat anul acesta

Încasările la bugetul de stat au crescut spectaculos în prima parte a anului, față de aceeași perioadă a anului trecut. S-a încasat TVA mai mult cu 60% față de aceeași perioadă, iar impozitul pe profit plătit a crescut cu 40%. Care sunt motivele acestor creșteri spectaculoase de sume care au plecat de la firme și au intrat în vistieria statului?
Fiscul regional a încasat mai mulți bani de la firmele din Oltenia, în trimestrul I al anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit datelor de la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova, pe primele trei luni din 2015 s-au încasat la bugetul general consolidat al statului 1,428 miliarde de lei în toate cele cinci județe ale Olteniei, comparativ cu numai 1,267 miliarde de lei în aceeași perioadă din 2014. Creșterea încasărilor pe trimestrul I din 2015 este de 12,69% față de anul trecut. Bugetul de stat a „înghițit“ 636 de milioane de lei în lunile ianuarie, februarie și martie din 2015, față de numai 492 de milioane de lei în aceeași perioadă a anului trecut, deci în creștere cu 29,15%, susține directorul executiv al DGRFP Craiova, Mihai Antonescu.
Cele mai mari încasări s-au evidențiat la TVA, unde creșterea sumelor care au intrat în vistieria statului este cu 61,66% mai mare decât cea din trimestrul I al anului 2014. În cifre absolute, în 2015 statul a încasat din TVA de la firmele din Oltenia 207,2 milioane de lei, pe când anul trecut se încasaseră 128,18 milioane de lei în aceeași perioadă a anului.

Bani mai mulți din impozitul pe profit și din cel pe venit

Și la impozitul pe profit se observă o creștere substanțială a sumelor plătite de firmele din Oltenia către Fisc pe primele luni ale acestui an. Astfel, pe trimestrul întâi din 2015 s-au plătit 87 de milioane de lei drept impozit pe profit, iar în aceeași perioadă a anului trecut se achitaseră doar 62 de milioane de lei sub forma aceluiași impozit. Deci, în 2015, sumele plătite la Fisc sub forma impozitului pe profit au crescut cu 40,48%. Cei mai mulți bani au ajuns la bugetul de stat sub forma impozitului pe venit. Practic, când firmele au afaceri mai mari, atunci crește și acest impozit pe venit plătit către stat. În trimestrul I din 2014 se încasaseră 259 de milioane de lei la Fiscul regional, iar în 2015 s-au încasat 301 milioane de lei, mai mult cu aproape 16% față de anul trecut.

Controalele ANAF au băgat frica în micii comercianți

Directorul executiv al DGRFP Craiova, Mihai Antonescu, a explicat pentru GdS de ce au crescut valoric impozitele achitate statului în perioada din 2015 luată în calculul analizei noastre. Banii intrați în buzunarul statului nu sunt mai mulți doar pentru că s-au emis mai multe bonuri fiscale în anumite domenii, ci pentru că și-au schimbat comportamentul agenții economici, au exemplificat reprezentanții Fiscului. „Ca urmare a măsurilor întreprinse de Direcția Antifraudă Fiscală pentru combaterea evaziunii fiscale, dar și ca urmare a disciplinării agenților economici cu privire la fiscalizarea veniturilor, precum și ca urmare a acțiunilor întreprinse de organele fiscale pentru încasarea arieratelor din cele cinci județe, au avut loc aceste încasări mai mari către bugetul de stat și către bugetul consolidat al statului. Ca urmare, măsurile de combatere a evaziunii și măsurile de emitere a bonurilor fiscale au crescut practic sumele încasate la buget“, a precizat Antonescu. El a adăugat că „nu trebuie neglijată nici creșterea economică, în sensul că au crescut sumele declarate de către firme la stat, dar a și scăzut numărul firmelor intrate în insolvență“.
Sumele declarate de către firmele din Oltenia ca fiind de plată către stat au crescut cu 7,25%. În trimestrul I din 2014, sumele declarate de firme totalizau 1,46 miliarde de lei, iar pe primele trei luni din 2015 au urcat la 1,35 miliarde de lei.
În legătură cu creșterea impozitului pe profitul achitat de firme în perioada analizată, reprezentantul Fiscului regional spune că aceasta înseamnă o extindere a numărului de firme care au înregistrat profit, prin înregistrarea veniturilor firmei și „dozarea“ corespunzătoare a cheltuielilor, dar se observă și o creștere a valorii profitului înregistrat de anumite firme.
Pe județe, se observă cea mai mare creștere a încasărilor în județul Olt (+25% față de aceeași perioadă din 2014), urmat de Mehedinți (+16,87%), de Vâlcea (+11,98%) și de Dolj (+10,35%). Dintre toate județele din Oltenia, în Gorj au fost cele mai mici creșteri de sume încasate de Fisc (+7,89%) în ianuarie-martie 2015, față de aceeași perioadă din 2014.

Au scăzut încasările la CAS

Scăderea cotei de CAS care s-a produs de la 1 octombrie 2014 se observă în încasările Fiscului pe primul trimestru, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, încasările către bugetul asigurărilor sociale s-au redus de la 487 de milioane de lei anul trecut, la 476 de milioane de lei anul acesta, în perioada analizată. Scăderea de încasări de 2,3% s-ar datora tocmai reducerii contribuției la asigurările sociale (CAS) pentru firme cu cinci puncte procentuale, operate anul trecut, bani care au rămas la dispoziția firmelor.
În bugetul asigurărilor sociale de sănătate se observă creșteri de 11,35% ale sumelor încasate în ianuarie-martie 2015 față de aceeași perioadă din 2014. De asemenea, în bugetul de șomaj creșterea încasărilor Fiscului de la firme a fost de 16,65%.

Încasări la bugetul consolidat în Oltenia pe primul trimestru din 2015 față de aceeași perioadă din 2014*

Județ             Încasări ianuarie-martie 2014       Încasări ianuarie-martie 2015          Evoluție
Dolj                            483 mil. lei                                      533 mil. lei                                   +10,35%
Gorj                           196 mil. lei                                       211 mil. lei                                    +7,89%
Mehedinți                112 mil. lei                                        132 mil. lei                                   +16,87%
Olt                             186 mil. lei                                       233 mil. lei                                   +25,34%
Vâlcea                       224 mil. lei                                      250 mil. lei                                   +11,98%

*Date furnizate de DGRFP Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS