11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPlângeri penale pe numele băncilor care au acordat credite în franci

Plângeri penale pe numele băncilor care au acordat credite în franci

(FOTO: Claudiu Tudor)
(FOTO: Claudiu Tudor)

Avocatul Gheorghe Piperea (foto) a lansat o informație în premieră la Craiova: sute de persoane care au credite în franci elvețieni au făcut plângeri penale împotriva băncilor, în toată ţara. Informația a fost confirmată de reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, care au precizat că există câteva plângeri şi în Dolj la adresa băncilor care au acordat credite în franci. În plus, în piață ar fi apărut o nouă metodă de înșelare a clienților de către bănci, prin care li se promite reducerea dobânzii dacă renunță la procese. Piperea susține că este o nouă infracțiune prevăzută în Codul penal, care prevede că băncile comit o infracțiune dacă profită de vulnerabilitatea debitorului. Detalii în articolul de mai jos. 

Avocatul Gheorghe Piperea, cunoscut pentru reprezentarea persoanelor fizice în procesele împotriva băncilor, aflat vineri la Craiova, a acuzat băncile care au dat credite în franci elvețieni și au transferat riscul valutar în totalitate pe umerii clienților. Întrebat de GdS dacă pot fi considerate clauze abuzive în contractele cu băncile punerea riscului valutar al francului elvețian doar pe seama clienților obligați să plătească, el a precizat că așa este, dar a acuzat băncile de comiterea de infracțiuni în astfel de spețe, dând exemplul Franței, unde s-a început o astfel de anchetă de criminalitate comisă de bănci prin înșelarea clienților. „Atrag atenția că în Franța, unde riscul valutar este cu mult mai mic decât în România la creditele în franci elvețieni – și francezii au luat credite în franci elvețieni și au suportat un risc valutar de 20%, spre deosebire de noi, care am suportat un risc valutar de 250% – s-a deschis o anchetă criminală, împotriva unei bănci care a vândut credite de acest gen, în franci elvețieni. Ancheta criminală se referă fix la înșelarea clienților, la păcălirea clienților. Așteptăm cu sufletul la gură soluția instanței franceze și aș vrea să văd și eu atunci reacția autorităților române“. Piperea a mai arătat că, dacă ancheta din Franța se confirmă, atunci „băncile pot fi acuzate de criminalitate în contractele în franci“.

Noi metode prin care băncile fentează clienții

În ultima perioadă au apărut noi metode ale băncilor prin care acestea pun presiune pe clienți, metode care s-ar înscrie în sfera penalului. Unele bănci ar trimite SMS-uri clienților, promițându-le că reduc ratele și dobânzile la creditele în franci, doar dacă respectivii clienți renunță la procesele intentate instituțiilor respective de credit. „Obligarea la renunțarea la astfel de procese nu înseamnă doar o clauză abuzivă, dar este și o infracțiune nouă, care este în momentul de față reglementată și care se referă la profitarea de starea de vulnerabilitate în care se află o anumită persoană“, a explicat Piperea. Potrivit noului Cod penal, articolul 247 „Exploatarea patrimonială a unei persoane vulnerabile“ prevede la aliniatul (1) următoarele: „Fapta creditorului care, cu ocazia dării cu împrumut de bani sau bunuri, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a debitorului, datorată vârstei, stării de sănătate, infirmităţii ori relaţiei de dependenţă în care debitorul se află faţă de el, îl face să constituie sau să transmită, pentru sine sau pentru altul, un drept real ori de creanţă de valoare vădit disproporţionată faţă de această prestaţie se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani“.

Sute de plângeri penale pe numele băncilor

Avocatul Gheorghe Piperea a dezvăluit o informație în premieră: persoanele afectate de creșterea cursului francului elvețian în raport cu leul își caută acum dreptatea într-un mod inedit. Unii dintre păgubiții din contractele de credit încheiate în franci au depus plângeri penale la DIICOT, considerând că mutarea de către bănci a riscului valutar în totalitate clienților persoane fizice s-ar înscrie în sfera criminalității economice. „Sunt sute de plângeri penale pe numele băncilor trimise la DIICOT, pentru criminalitate, dar DIICOT a trimis aceste dosare la parchetele de pe lângă judecătorii. Și am putea să vedem ca la parchetele de pe lângă judecătorii să avem o astfel de surpriză ca o bancă să fie acuzată de înșelăciune în astfel de contracte. Este posibil ca un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria de aici din Craiova să emită și un sechestru în vederea confiscării pe toate sumele pe care le-a încasat banca respectivă, în virtutea acestui risc valutar, de la omul care a făcut plângerea penală. Și când se va produce acest lucru, atunci scânteia de care vorbea BNR zilele trecute că s-ar fi aprins în Franța nu va mai fi doar o scânteie, ci va fi o catastrofă pentru bănci. Nu au vrut băncile să rezolve problemele acestea în instanțele civile, adică pașnic, atunci ar putea să vadă că se rezolvă lucrurile acestea în mod foarte contondent: în mod penal“, a mai precizat avocatul citat.

Proces câștigat chiar la Craiova împotriva unei bănci

Avocatul a salutat decizia Judecătoriei Craiova care a dat câștig de cauză unui client al unei bănci, care are credit în franci elvețieni, aceasta fiind una dintre primele decizii de acest fel ale unei instanțe de fond din România, care a dat dreptate clientului și a obligat banca să îi calculeze ratele craioveanului la cursul de schimb de la data încheierii contractului de credit. Sentința nu a rămas definitivă. „Din modul în care a fost motivată acea hotărâre a primei instanțe, într-un mod absolut meritoriu, Tribunalul nu are cum să schimbe în rău pentru consumator această hotărâre. Este bună hotărârea, numai că este rară, dar este absolut spectaculos cum la Oradea, într-un proces colectiv împotriva aceleiași bănci s-a respins în totalitate acțiunea, în timp ce la Craiova, pentru aceleași clauze abuzive din același contract al aceleiași bănci soluția este complet diferită“, a spus avocatul Gheorghe Piperea, la Craiova.
Iată care este speța la care se referea Piperea și despre care GdS a scris pe 26 martie 2015. Decizia Judecătoriei Craiova a fost dată pe 16 martie 2015, în favoarea clientului cu creditul în franci elvețieni, considerând abuzive clauzele contractuale, după cum a mai scris GdS. Instanța a stabilit chiar și faptul ca banca să îi restituie clientului sumele încasate de bancă în plus în tot intervalul de când cursul de schimb franc elvețian/leu a urcat în defavoarea leului. Concret, decizia Judecătoriei Craiova în acest caz a fost următoarea: „Respinge excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune. Admite în parte acţiunea. Constată caracterul abuziv al clauzelor contractuale privind riscul valutar inserate în contractul de credit nr. 97073650/16.11.2007 la art. 1, pct. 2, art. 8, pct.1, art. 9, pct.1, privind efectuarea plăţilor în moneda creditului şi suportarea de către consumator a diferenţelor de curs valutar. Constată nulitatea absolută a acestor clauze. Dispune îngheţarea cursului de schimb valutar CHF – leu pentru efectuarea plăţilor în temeiul contractului de credit la valoarea de la data încheierii contractului, respectiv calcularea şi plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elveţian de la data încheierii contractului, respectiv calcularea şi plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elveţian de la data încheierii contractului pe întreaga perioadă de valabilitate a contractului, urmând ca pârâtele să restituie reclamantului sumele plătite în plus de către acesta, respectiv 44.752,07 lei. Respinge ca neîntemeiată cererea privind denominarea în moneda naţională a plăţilor. Admite în parte cererea şi obligă pârâtele să achite reclamantului dobânda legală la suma ce urmează să fie restituită, calculată de la data formulării acțiunii, respectiv 20.11.2014, până la momentul plăţii efective a debitului“. Acestea sunt precizările publice aflate pe portalul instanței craiovene.

Soluții diferite pe aceeași speță

Faptul că instanțele au dat sentințe diametral opuse pe aceeași speță ar putea atrage atenția Uniunii Europene, care ar putea „urechea“ justiția românească prin MCV (mecanism de control și verificare). Piperea este de părere că toată lumea vorbește de „MCV în dosarele penale, în spețele DNA și ANI, dar problemele adevărate, inclusiv prin cantitate, sunt acestea civile“.

Parchetul local confirmă: există plângeri penale pe numele băncilor

Contactați de GdS, reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au confirmat faptul că și în Dolj există câteva plângeri penale îndreptate împotriva băncilor. „Au fost înregistrate pe rol mai multe plângeri din partea clienților împotriva unor bănci, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu“, au precizat reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova.

Contractele de credit la Volksbank se preiau de Banca Transilvania

După ce Banca Transilvania (BT) a preluat Volksbank, în această perioadă se refac contractele de credit la împrumuturile în franci elvețieni ale clienților Volksbank. Aceste contracte se perfectează de BT, iar clienții trebuie să fie atenți la condițiile economice din contractele pe care le semnează, adică la ce curs de schimb vor plăti. Avocatul Gheorghe Piperea a precizat că, în principiu, noile acte adiționale sunt în regulă, dar clienții trebuie să fie atenți la ceea ce semnează. „Oferta celor de la Banca Transilvania este serioasă, dar trebuie avertizați toți cei care primesc în această perioadă oferte de la BT că este nevoie de o privire atentă asupra acestor acte adiționale, care la prima vedere nu conțin clauze abuzive, dar este o chestiune economică, de negociere între părți, care poate fi acceptată sau nu. Spre exemplu, se oferă o conversie a creditelor la cursul din data în care se semnează actele, ceea ce e complet diferit față de ceea ce înțelesesem eu că ar fi fost la cursul din decembrie 2014, care era de 3,7 lei pentru un franc. Probabil când se vor semna aceste acte adiționale vor fi semnate la 4,2 lei pentru un franc“, a explicat Piperea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS