11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStatul limitează plățile în numerar

Statul limitează plățile în numerar

 

De luna viitoare sunt plafonate plățile și încasările efectuate de PFA-uri, liber profesioniști și persoane fizice care desfășoară activități independente. Pentru prima dată există dispoziții legale de limitare a plăților între două persoane fizice, dar și între o persoană fizică și o firmă. Aflați cum puteți să plătiți dacă vă cumpărați casă, mașină sau vă achitați ratele la bancă sau impozitele către stat.
Pe 9 mai intră în vigoare prevederile Legii nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar. Practic, cei care vor să plătească sume mai mari în numerar nu vor mai putea face acest lucru, ci trebuie să își deschidă conturi în bănci, pentru a putea efectua transferuri bancare către alții. Cea mai mare parte a tranzacțiilor între firme și între persoane fizice și firme se vor face din conturile bancare ale celor care fac plăți.  Pentru operațiunile dintre două firme, plățile cu cash și încasările de la o singură persoană juridică se pot face în limita a maximum 5.000 de lei pe o singură tranzacție.

PFA-urile, II-urile și liber profesioniștii – obligați să reducă plățile cu cash

Pe lângă firme, statul a extins aria celor obligați să respecte plafonul zilnic de 5.000 de lei și la alte entități economice, dar și la persoane care desfășoară activități aducătoare de venit: medici, avocați, experți contabili și chiar persoane care au venituri din chirii sau din drepturi de autor. „S-a extins aria persoanelor care trebuie să aplice acest plafon zilnic în numerar, în sensul că pe lângă persoanele juridice care aveau această obligație, au fost introduse în această categorie și persoanele fizice autorizate (PFA – n.r.), întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, liber profesioniștii, persoanele fizice care desfășoară activități în mod independent, asocieri sau alte entități cu sau fără personalitate juridică. Aceste entități vor efectua plăți și încasări între ele în limita a 5.000 de lei pe zi de la o singură persoană, respectiv a 10.000 de lei, în cazul în care intră în tranzacție un magazin de genul cash&carry, adică un supermarket“, a declarat Mihai Antonescu, director executiv pe colectare în cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova.

Limitarea numerarului între o persoană fizică și o firmă

În cazul tranzacțiilor între o firmă și o persoană fizică, pentru diverse bunuri sau prestări de servicii, plafonul zilnic de plăți și încasări de la o singură persoană este de 10.000 de lei. Dacă, de exemplu, vă cumpărați un autovehicul și trebuie să achitați banii unui dealer auto sau unei alte firme, iată cum veți proceda de pe 9 mai încolo: „Dacă ne cumpărăm un autovehicul cu plata integrală, atunci suntem obligați să respectăm plafonul de 10.000 de lei pe zi. Este interzisă orice fragmentare a plăților mai mari de 10.000 de lei sau ca tranzacția respectivă să fie fragmentată pe mai multe zile. Dacă eu vreau să cumpăr de la un dealer cu toți banii odată, atunci nu pot decât în limita acestui plafon de 10.000 de lei, iar restul sunt obligat să îl achit prin cont bancar“, a spus Mihai Antonescu.
Excepție fac situațiile în care persoanele fizice merg să își plătească ratele la bancă sau la firma de leasing. Totul este să existe un contract între părți, care se referă la plata în rate. În aceste cazuri, legiuitorul permite plata cu cash la ghișeele băncilor chiar dacă rata depășește 10.000 de lei. Se pot face plăți și în valută a ratelor către bănci, instituții financiare nebancare (IFN-uri) sau firme de leasing, chiar dacă persoana fizică are credit în valută, iar suma respectivă, convertită la cursul BNR din ziua plății, depășește 10.000 de lei. Aceste excepții se aplică oricăror contracte, fie de vânzare-cumpărare cu plata în rate, fie contracte de restituire a unor împrumuturi.

Cum se procedează la tranzacții între două persoane fizice

În cazul în care doriți să vă vindeți locuința, mașina sau un teren către o altă persoană fizică, nu mai puteți face întreaga tranzacție „cu banul jos“, ci trebuie ca și vânzătorul, și cumpărătorul să aibă cont în bancă. Dacă există tranzacții între două persoane fizice, atunci sumele care trebuie să circule în numerar nu pot fi mai mari de 50.000 de lei. Plafonul se aplică la transferul de proprietate asupra unor bunuri de la o persoană fizică la alta, prestarea de servicii sau chiar restituirea unor împrumuturi între doi oameni. Cum se face plata în cazul în care se tranzacționează un apartament în valoare de 150.000 de lei, de exemplu? „În mod normal, toată suma dintr-o astfel de trenzacție ar trebui să se achite prin cont bancar, dar i se permite ca din cei 150.000 de lei, maxim 50.000 de lei să fie plătiți în numerar, iar diferența prin cont bancar“, a mai declarat directorul executiv al DGRFP Craiova, Mihai Antonescu. Totuși, legea spune destul de clar că „sunt interzise încasările și plățile fragmentate în numerar pentru tranzacțiile mai mari de 50.000 de lei, precum și fragmentarea unei tranzacții mai mari de 50.000 de lei“.

Părerile oamenilor sunt împărțite

În timp ce unii consideră că măsura de limitare a tranzacțiilor zilnice în numerar este una bună, alții cred că vor apărea anumite neplăceri la efectuarea tranzacțiilor prin intermediul conturilor bancare. Efectuarea de tranzacții cu numerar de valori mici și mutarea tranzacțiilor prin bănci se face pentru prevenirea evaziunii fiscale. Din moment ce banii circulă prin conturi, atunci ei trebuie fiscalizați și justificați. Cu alte cuvinte, acei bani sunt „la vedere“. „Mie mi se pare o idee bună. Noi avem încasări 99% prin bancă și printr-o astfel de lege se limitează evaziunea fiscală. Deci, este o idee foarte bună. De ce unii să plătească impozite, iar alții nu?“, a spus Ionuț Mitră, din Craiova. „Cred că la început se vor crea ceva neplăceri. De exemplu, eu dacă mă duc la Oradea să îmi iau o mașină, nu am să pot să îi dau banii omului în mână atunci, ci fac transfer bancar. Deci vânzătorul nu vede banii în ziua în care are loc tranzacția, ci îi vede abia când îi încasează în contul lui. Acest aspect ar putea crea un disconfort vânzătorului, până își vede banii în cont“, a spus un alt craiovean.

Băncile au de câștigat după apariția legii care limitează plățile cash

În urma acestei prevederi legislative, și băncile vor avea de câștigat din comisioanele de la conturile pe care trebuie să și le deschidă persoanele pe care legea le obligă să respecte plafoanele de numerar. Comisioanele de deschidere a conturilor variază de la o bancă la alta între 5 și 20 de lei. Unele bănci oferă gratis deschiderea unui cont bancar, dar percep comision de administrare lunar, care, de asemenea, variază de la o instituție bancară la alta. Există bănci care percep un comision uriaș și la depunerea de numerar în contul unei persoane juridice. De multe ori, astfel de comisioane sunt percepute sub formă de procent din suma depusă, ajungând la sume uriașe pentru cel care efectuează operațiunea. Și în cazul obținerii unui card, operațiunea presupune anumite costuri de achitat către bancă. În țările din Occident, numerarul din circulație este destul de limitat, iar majoritatea tranzacțiilor se realizează prin tranfer bancar sau prin plata cu cardul. De multe ori, în circulație există doar mărunțiș și bancnote foarte mici, de la 5 la 20 de euro etc.

Fiscul aplică amenzi pentru depășirea plafonului

Cei care plătesc mai mulți bani lichizi decât prevăd plafoanele stabilite de Legea nr. 70/2015 vor fi amendați cu 10% din sumele ce depășesc plafoanele stabilite de la un caz la altul, dar nu mai puțin de 100 de lei. Încurajarea de către firme a clienților să plătească în numerar se amendează cu sume între 3.000 și 4.500 de lei. Amenzile vor fi aplicate de ANAF și unitățile din subordine.

Când se pot face plăți în numerar, fără restricții

Plafoanele-limită prevăzute de lege nu se aplică la operațiuni între firme sau între firme și PFA-uri, liber profesioniști și alții, pentru următoarele operațiuni, conform art. 5 din Legea nr. 70/2015, astfel:
”a) depunerea de numerar în conturile deschise la instituțiile de credit sau la instituțiile care prestează servicii de plată și care sunt autorizate de Banca Națională a României, inclusiv în automatele de încasări în numerar;
b) plata cheltuielilor de deplasare în interes de serviciu, în limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizației și a cazării pe timpul deplasării, precum și a cheltuielilor neprevăzute efectuate în acest sens;
c) plata în numerar a impozitelor, taxelor, contribuțiilor, amenzilor și a altor obligații datorate bugetului general consolidat al statului;
d) retragerea de numerar din conturi deschise la instituțiile de credit sau la instituțiile care prestează servicii de plată și care sunt autorizate de Banca Națională a României pentru plata salariilor și a altor drepturi de personal prevăzute de lege și pentru alte operațiuni de plăți efectuate către persoanele fizice, altele decât cele prevăzute la art. 4 alin. (4)“ etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS