16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBNR spune că nu poate interveni în criza francului elvețian

BNR spune că nu poate interveni în criza francului elvețian

Banca Naţională nu poate interveni pe curs, pentru că nu ea stabileşte cursul valutar leu-franc elveţian, a declarat purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale, Dan Suciu, potrivit realitatea.net.

Dan Suciu a explicat că BNR nu poate să ceară rambursarea ratelor la bănci la un curs fix sau să plafonarea cursului de schimb, şi că doar băncile comerciale pot face asta. Suciu a mai spus că banca centrală este preocupată de această „situaţie delicată” iar soluţia, pe care BNR a încurajat-o de multă vreme, ar fi conversia în lei a creditelor.
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu a declarat joi că impactul aprecierii francului elveţian în faţa euro şi, implicit, a leului, nu este major în piaţa interbancară românească şi nu are cum să influenţeze semnificativ nivelul creditelor neperformante, având în vedere că doar 4,5% din creditele în derulare sunt în franci, şi doar 3,8% sunt deţinute de persoane fizice. „Cu referire la evoluţia francului în raport cu leul, cred că e momentul să fie învăţată o lecţie dură de către cei care s-au împrumutat în valută, fără a avea venituri în moneda respectivă. Banca Naţională a României a avertizat ani în şir cu privire la riscul valutar”, spune Adrian Vasilescu, potrivit Agerpres.

Aceste declaraţii ale reprezentanţilor BNR vin în urma reacţiei lui Victor Ponta, care  l-a trimis pe ministrul Finanţelor la guvernatorul Bancii Naționale a României, Mugur Isărescu, pentru a găsi soluţii pentru explozia francului eleveţian.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS