5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriModalități de finanțare a firmelor, dezbătute la conferința Afaceri.ro

Modalități de finanțare a firmelor, dezbătute la conferința Afaceri.ro

Tinerii antreprenori craioveni au aflat modalități de finanțare a firmelor lor din fonduri europene, guvernamentale sau chiar private, aceasta din urmă fiind posibilă prin intermediul seniorilor în afaceri, numiți „Business Angels“, care au bani, dar caută idei de afaceri. Noutățile pentru craioveni sunt acelea că tinerii debutanți în afaceri pot primi 25.000 de euro nerambursabili, iar IMM-urile care angajează absolvenți vor primi de la stat contravaloarea salariilor și a contribuțiilor pentru aceștia timp de un an.
În fața unui public nu foarte numeros, Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Dolj, Junior Chamber International Craiova și Arhipelago au organizat, ieri, conferința Afaceri.ro, cu tema: „Programe de finanțare pentru firme. Surse de finanțare pentru dezvoltarea afacerii și inovare“, la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale din Craiova, de pe Calea Bucureşti. În sală au fost mai puțini oameni de afaceri consacrați, dar au fost prezenți tineri antreprenori, câțiva debutanți în afaceri, consultanți pentru proiecte cu finanțare europeană, reprezentanți ai mediului academic, studenți și alții. Este al doilea an în care se organizează conferințe de genul Afaceri.ro, în marile orașe ale țării, iar scopul unor astfel de manifestări este acela de a pune laolaltă antreprenori și experți în diverse domenii.
Marius Alexa, manager al Arhipelago și director al conferințelor de acest gen, a precizat că: „Afaceri.ro este un program național de conferințe. Anul acesta sunt organizate 22 de conferințe naționale și patru conferințe internaționale, una în Tel Aviv, una în Viena și două în Moldova. De ce în Craiova? Pentru că și Craiova are nevoie de sprijinire și de stimulare a antreprenoriatului, are nevoie ca antreprenorii să fie sprijiniți, să fie inspirați pentru a-și dezvolta afacerile, prin acces la informație și mai ales prin creșterea numărului de contacte de afaceri“.

„Business Angels“ caută idei de afaceri „de diamant“

În România, principala problemă reclamată de antreprenori este lipsa accesului la finanțare. În ultimii ani, prin acest gen de conferințe în care se întâlnesc antreprenori locali cu alții consacrați din țară și cu autoritățile a apărut un concept nou prin care sunt finanțate cele mai bune idei de afaceri dintr-un județ sau altul și din domenii diferite. Oamenii de afaceri cu experiență care și-au croit propriile povești de succes în business își oferă finanțarea pentru tineri care au idei sclipitoare de afaceri, dar nu au bani să le pună în practică sau să le dezvolte așa cum și-ar dori. Astfel de antreprenori au fost prezenți și ieri la Craiova. „În condițiile în care micile companii, care sunt și companiile inovatoare din România, nu au acces la creditele bancare, fondurile europene sunt foarte greu de accesat. O sursă alternativă poate fi finanțarea privată de tipul «Business Angel» și de la fonduri de investiții. Vor fi prezenți la această conferință și câțiva «Business Angels» sau, mai bine zis, reprezentanți ai unor organizații de «Business Angels», pentru că există mai mulți oameni cu experiență și cu bani, care sunt în căutarea unor echipe de tineri întreprinzători, care au idei grozave (de afaceri – n.r.) și care nu reușesc să crească din lipsă de bani. Căutăm acele «mici diamante» care există la nivel local, încă neșlefuite“, a explicat Marius Alexa.
După acest gen de conferințe, de obicei, organizatorii înregistrează mult mai multe afaceri făcute împreună de participanți, o deschidere mai mare a autorităților locale față de diverse proiecte, apar mult mai multe cereri de finanțare din fonduri europene depuse pe anumite domenii.

25.000 de euro pentru tinerii debutanți în afaceri

Directorul general în cadrul Departamentului pentru IMM-uri din cadrul guvernului, Adrian Panait, le-a vorbit celor prezenți despre un nou program cu fonduri nerambursabile care va începe către finalul lunii noiembrie: „Este vorba despre un nou proiect, care se numește «România – Start-up» și care va începe în maximum 30 de zile, cu fonduri nerambursabile de maximum 25.000 de euro. La ora asta se discută dacă va fi 90% intensitatea ajutorului financiar sau va fi chiar de 100%, asta cu sprijinul Ministerului Fondurilor Europene“. Acesta a discutat și despre succesul programelor pentru tineri cu finanțări nerambursabile, în special acela prin care se înființau SRL-D (D provine de la debutant), iar sprijinul de la stat era de 10.000 de euro pentru afacerea respectivă, bani nerambursabili ce reprezentau 50% din valoarea proiectului, iar restul de 50% era participarea tânărului debutant în afaceri. „S-au creat 15.000 de firme la nivel național prin acest program și aceste 15.000 de IMM-uri făcute de către tineri au creat aproape 13.000 de locuri de muncă noi în economie“, a mai spus Adrian Panait. El a prezentat și programul „România HUB“, care presupune organizarea de conferințe și întâlniri cu mediul de afaceri, căruia i se prezintă oportunități de finanțare, de obținere a creditelor bancare etc.
Prea multe detalii despre „România – Start-up“ nu se cunosc, pentru că acest program s-a lansat în urmă cu patru zile, au spus speakerii de la conferință, dar se cunoaște că se acordă firmelor nou-înființate de către tineri un ajutor în valoare de 25.000 de euro, iar fondurile ar putea fi utilizate prin POS-DRU. În urmă cu câteva zile, ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, preciza că beneficiarii subvenției de 25.000 de euro pot fi tinerii cu vârsta între 18 şi 25 de ani care își înființează o firmă nouă. Ei sunt ajutați să îşi dezvolte spiritul antreprenorial. Prin acest proiect se vor finanța absolut toate acțiunile legate de mediul privat, a mai spus ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, pentru TVR.

„Locuri de muncă subvenționate“ . Statul plătește salariul angajatului pe 12 luni

Antreprenorii craioveni au fost interesați de schema de la Departamentul pentru IMM-uri prin care se acordă o alocație financiară nerambursabilă pentru plata salariilor timp de un an pentru tinerii absolvenți angajați de IMM-uri. Alocația este de 1.300 de lei net pentru a fi plătite salariile noilor angajați, absolvenți de studii superioare. „Acesta este salariul net care li se acordă absolvenților de studii superioare, în timp ce noi subvenționăm brutul de 2.532 de lei pe lună pentru un absolvent. În același timp, pentru angajarea unui absolvent de studii medii, 900 de lei net. Toate IMM-urile care doresc să angajeze absolvenți trebuie să se înscrie la noi, iar înscrierea durează zece minute“, a precizat Radu Mihai Ghinea, șef serviciu în cadrul Oficiului Teritorial al Întreprinderilor Mici și Mijlocii (OTIMMC) Craiova. Alocațiile financiare pentru crearea de locuri de muncă sunt prevăzute în schema de ajutor de minimis numită „Locuri de muncă subvenționate“ și se acordă IMM-urilor care angajează absolvenți, pe o perioadă de 12 luni. Firmele care vor să beneficieze de astfel de alocații financiare nerambursabile pot studia dacă se încadrează în cerințe accesând informațiile postate pe site-ul Departamentului pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii din cadrul Agenției pentru IMM-uri (www.aippimm.ro), unde se poate lectura metodologia de înscriere, formularele și anexele ce trebuie completate. Cea mai importantă condiție de îndeplinit este aceea de a menține locurile de muncă beneficiare ale subvenției pe o perioadă cel puțin egală cu cea pentru care s-a acordat ajutorul de minimis.

Povești de succes

În partea a doua a conferinței au fost expuse poveștile de succes ale unor antreprenori din țară și de la nivel local. De la Craiova a fost prezentată, printre altele, povestea de succes a trenului Hyperion – rama electrică produsă în Bănie care circulă deja, zilnic, pe ruta Craiova-București-Brașov și care a fost produsă de compania locală Softronic.
Dana Ghineț a venit tocmai de la Iași pentru a le spune craiovenilor cât de importantă este comunicarea nu doar în mediul de business, ci și în momentul în care se „construiesc“ și se implementează proiecte cu finanțare europeană. Dana Ghineț este absolventă de MBA Open University Business School și manager partener la Acces Project Investments. „Consider că cea mai mare problemă în atragerea fondurilor europene o constituie tot lipsa de comunicare, din cauza faptului că sunt foarte multe lucruri care s-au sesizat în exercițiul financiar anterior, în perioada 2007-2013, dar, din păcate, nu sunt luate în considerare pentru exercițiul următor. În ceea ce privește proiectele POS-CCE, au fost transmise de la București către ADR-urile de zonă doar dosarele, fără o procedură de lucru. Problema este că ADR-urile redescoperă acum ceea ce Bucureștiul a descoperit în 2008-2009, la prima sesiune de depunere de proiecte“, a spus Ghineț, care este partener național al conferințelor Afaceri.ro.

Optimism în afaceri

Organizatorii acestui gen de conferințe susțin că după Afaceri.ro, în urma poveștilor de succes spuse de antreprenori din diverse zone ale țării, optimismul în afaceri al celor angrenați în diverse activități de business este în creștere. „Noi căutăm în continuare aceste mici diamante încă neșlefuite, pentru că România se va dezvolta în viitor prin intermediul acestui segment, care cuprinde 3-4% din populația României, numit antreprenori“, a precizat Marius Alexa, directorul conferințelor Afaceri.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS