23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriVâlcea, printre județele cu cele mai mari restanţe la rambursarea creditelor

Vâlcea, printre județele cu cele mai mari restanţe la rambursarea creditelor

Pentru aproape 22% dintre creditele contractate de locuitorii din Vâlcea se înregistrează restanţe
Pentru aproape 22% dintre creditele contractate de locuitorii din Vâlcea se înregistrează restanţe

Un raport realizat de Banca Naţională a României (BNR) cu privire la situaţia creditelor restante la nivelul ţării relevă faptul că Vâlcea ocupă locul al treilea pe o listă a județelor cu cele mai mari restanţe la rambursarea împrumuturilor contractate de la bănci. Pentru aproape 22% dintre creditele contractate de locuitorii din Vâlcea se înregistrează restanţe, care au ajuns la 520 de milioane de lei la finale lunii august, în scădere cu 9% de la începutul anului. Potrivit jurnaliştilor de la Vocea Vâlcii, judeţul a fost afectat puternic în ultimul an de insolvenţa şi privatizarea eşuată a combinatului Oltchim, iar disponibilizările şi întârzierile plăţii salariilor pentru cei care încă mai lucrează în combinat s-au resimţit în bilanţurile băncilor.

Pe locul al doilea în acest clasament realizat de BNR se găsește judeţul Giurgiu, unde restanţele au ajuns la echivalentul a 214 de milioane de lei, după ce au crescut cu 44% în primele opt luni, ocupând o pondere de 24% în portofoliul de împrumuturi.

Judeţul Sălaj ocupă primul loc în topul restanţierilor, în funcţie de ponderea pe care o ocupă valoarea restanţelor în totalul creditelor contractate de populaţie şi firme. Mai exact, în Sălaj, pentru peste un sfert din soldul împrumuturilor (25,4%) se înregistrează întârzieri la plata ratelor.

Potrivit raportului BNR, sumele restante nu depăşesc 10% din totalul portofoliului de credite în judeţele Gorj, Dâmboviţa, Olt, Tulcea, Dolj, Mureş şi Vaslui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS