10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGuvernul a avizat schema de ajutor de stat pentru companii, cu un buget total de 2,7 miliarde lei

Guvernul a avizat schema de ajutor de stat pentru companii, cu un buget total de 2,7 miliarde lei

Guvernul a avizat schema de ajutor de stat pentru companii valabilă până în anul 2020, cu un buget total de 2,7 miliarde lei (600 milioane euro), pentru finanţarea nerambursabilă a costurilor cu active corporale şi necorporale aferente investiţiei iniţiale, plata efectuându-se în perioada 2015-2023.
Noua schemă a fost aprobată în şedinţa de miercuri a Guvernului, prin hotărâre, iar bugetul maxim anual este de 450 milioane lei.
Conform proiectului, pentru a beneficia de ajutorul de stat, firmele trebuie să realizeze o investiţie iniţială de minim 44 milioane lei (10 milioane euro), aceasta reprezentând investiţia în active corporale şi necorporale aflate în acelaşi perimetru, legate de demararea unei unităţi noi, extinderea capacităţii unei unităţi existente, diversificarea producţiei unei unităţi prin produse care nu au fost fabricate anterior în unitate sau o schimbare fundamentală a procesului general de producţie al unei unităţi existente.

Valoarea investiţiei a fost redusă faţă de forma iniţială a documentului, obţinut şi prezentat de Mediafax la începutul lunii iulie, de la minimum 88 milioane lei (circa 20 milioane euro).
Totodată, proiectul prevedea că firmele în activitate vor putea beneficia de ajutor de stat dacă au rentabilitatea cifrei de afaceri mai mare sau egală cu 1% în ultimul exerciţiu financiar încheiat şi au capitalurile proprii pozitive în ultimul exerciţiu financiar încheiat. În noua formă a proiectului, rentabilitatea cifrei de afaceri trebuie să fie mai mare decât zero în ultimul exerciţiu financiar încheiat.
Noua schemă de ajutor de stat are ca obiectiv stimularea doar a investiţiilor cu impact major în economie.
Ministerul Finanţelor Publice, în bugetul căruia este inclusă schema de ajutor de stat, prin programul „Ajutoare de stat pentru finanţarea proiectelor pentru investiţii”, estimează că de vor beneficia circa 150 de companii de finanţare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS