7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSectorul construcţiilor s-a prăbuşit cu 10,2% în trimestrul II în România

Sectorul construcţiilor s-a prăbuşit cu 10,2% în trimestrul II în România

România a înregistrat o scădere cu 10,2% a producţiei în sectorul construcţiilor în trimestrul al doilea al anului 2014 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013, cea mai abruptă prăbuşire din Uniunea Europeană, a anunţat ieri Oficiul European de Statistică Eurostat. Noile date economice oferă încă o explicaţie pentru recesiunea tehnică în care a căzut economia României, conform datelor prezentate săptămâna trecută de statistica UE. Informaţiile Eurostat confirmă existenţa unei tendinţe clare de scădere a investiţiilor guvernamentale în lucrări publice.
Potrivit sursei citate, şi în trimestrul I al anului 2014 România a avut o cădere a sectorului construcţiilor cu 10% faţă de perioada similară a anului 2013.
Cifrele sectorului construcţiilor din România ilustrează o prăbuşire din toate punctele de vedere. În trimestrul I al anului 2014, România a avut o scădere cu 7,4% faţă de trimestrul IV al anului 2013, în date ajustate sezonier.
Căderea a continuat şi după venirea primăverii. Astfel, în trimestrul II al anului 2014, producţia în construcţii s-a diminuat cu 1,1% faţă de primele trei luni ale aceluiaşi an (date ajustate sezonier), relevă informaţiile prezentate de Eurostat.
Spre comparaţie, vecinii noştri unguri au avut o creştere accelerată a sectorului construcţiilor. În trimestrul I al anului 2014, Ungaria a înregistrat un avans al producţiei în construcţii de 26,1% faţă de primele trei luni ale anului 2013. În trimestrul II al anului 2014, creşterea a fost de 20,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Şi bulgarii au fost pe creştere. În trimestrul I al anului 2014, Bulgaria a avut o majorare cu 4,8% a producţiei în construcţii comparativ cu primele trei luni ale anului 2013. În trimestrul II al anului 2014, creşterea construcţiilor din Bulgaria a fost cu 3,4% faţă de perioada similară a anului trecut.

Noroc cu Spania

Din fericire pentru români, Spania, una dintre principalele destinaţii ale forţei de muncă româneşti, a cunoscut un reviriment al construcţiilor. În trimestrul I al anului 2014, creşterea producţiei în construcţii a fost de 21,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar în trimestrul II al anului 2014 construcţiile spaniole s-au majorat cu 34% faţă de trimestrul similar al anului 2013.
Italia a fost, însă, pe scădere, cu 5,3% în trimestrul I al anului 2014 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013.
Prima economie a Europei, Germania, a avut o creştere a producţiei în construcţii cu 13,6% în primele trei luni ale anului 2014 faţă de perioada similiară a anului trecut, însă în trimestrul al doilea din 2014 s-a înregistrat o scădere uşoară, de 0,3%, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013.
Slovenia a cunoscut cele mai mari creşteri procentuale în construcţii din întreaga Uniune Europeană: 38,2% în trimestrul II şi 37% în trimestrul I din anul 2014 comparativ cu perioadele similare ale anului 2013.
În ansamblu, în Uniunea Europeană producţia în construcţii a crescut cu 6,5% în trimestrul I şi cu 3,4% în trimestrul II din anul 2014 comparativ cu perioadele similare ale anului 2013. În trimestrul al II-lea al anului 2014, comparativ cu primele trei luni ale aceluiaşi an, UE a avut o scădere uşoară, de 0,6%, a producţiei în construcţii, conform Eurostat.

Investiţie mică, după buget

Scăderea producţiei româneşti în construcţii apare în contextul în care economia României a intrat în recesiune tehnică, având două trimestre consecutive de scădere a produsului intern brut, potrivit datelor prezentate de Eurostat săptămâna trecută. România a avut scădere economică de 1% în trimestrul II al anului 2014 faţă de primele trei luni ale aceluiaşi an, şi de 0,2% în trimestrul I al anului 2014 faţă de trimestrul IV al anului 2013. În trimestrul I al anului 2014, producţia în construcţii a fost pe creştere, cu 1,7%, faţă de trimestrul IV al anului 2013, în UE.
Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a identificat printre cauzele recesiunii tehnice în care a căzut economia României şi lipsa investiţiilor guvernamentale.
„La investiţiile publice, când ai -20% în execuţia bugetară în șase luni, e o scădere dramatică, e foarte mult. În primul rând, trebuie să avem o revigorare la nivelul investiţiilor publice şi pare că acestea scad semnificativ pentru că încasările bugetare sunt foarte slabe, sunt mult sub program. Dar este şi o lipsă de proiecte de investiţii, pentru că nu poţi să-ţi imaginezi că a vrut cineva ca deficitul bugetar la șase luni să fie mult sub ţintă. Acest deficit, care este mult sub ţinta agreată cu FMI, arată că este şi o lipsă de investiţii“, a explicat Ionuţ Dumitru, pentru HotNews.ro, săptămâna trecută.
Legată de scăderea sectorului construcţiilor este şi absorbţia slabă a fondurilor europene, a menţionat şeful Consiliului Fiscal. „Fondurile europene e clar că au o absorbţie foarte slabă, dar nici măcar pe banii din surse proprii, dacă ne uităm la cheltuielile de capital din buget, nu s-au realizat“.
Hotnews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS