10.3 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPersoane fizice, datornice la Fisc mai mult decât unele firme

Persoane fizice, datornice la Fisc mai mult decât unele firme

Cele mai mari datorii ale unor liber-profesionişti către stat provin din TVA, din impozitul pe veniturile din tranzacţiile imobiliare neplătit Fiscului şi din contribuţii neplătite la termen. Iată cum arată topurile cu cei mai mari datornici, persoane fizice.

Există persoane fizice în Dolj care datorează TVA la stat, impozite şi alte contribuţii în sume atât de mari, încât au ajuns să depăşească şi datoriile unor firme. Cei mai mulţi de pe listele Fiscului sunt persoanele fizice care au efectuat tranzacţii imobiliare de amploare, dar care nu au plătit la stat taxa pe valoarea adăugată aferentă, respectiv impozitul cerut de lege.
Un notar datorează statului 1,347 milioane de lei (13 miliarde de lei vechi), potrivit unei analize a Fiscului, realizată la solicitarea GdS. Cea mai mare parte a datoriei provine din neplata la termen a impozitului pe veniturile din tranzacţiile imobiliare (evidenţiată de Fisc la nivelul unei datorii de 786.222 de lei), dar şi din neplata TVA aferente şi a unor contribuţii. Dobânzile pe care le-a pus Fiscul la sumele respective ajung la peste 287.000 de lei. Datoria este veche din 2009, dar este contestată în instanţă. Alt notar se află pe locul doi în topul datornicilor – persoane fizice – cu un debit de 768.439 de lei către stat, care înseamnă tot TVA neplătită, venituri din tranzacţiile imobiliare, contribuţii şi accesoriile aferente, adică dobânzile calculate de stat. Pe locul al treilea se află al treilea notar, care, potrivit Fiscului, datorează statului 433.635 de lei, pe aceeaşi „reţetă“: a vândut în scop comercial terenuri, case sau apartamente, dar nu s-au declarat la stat ca şi plătitori de TVA. Ulterior, Fiscul a început executarea lor silită, fapt ce a făcut ca notarii să se adreseze instanţei, pentru a contesta atât sumele, cât şi penalităţile percepute.
Unele dintre persoanele care datorează aceste sume uriaşe nu au dorit să explice cum de au ajuns să datoreze sume atât de mari către stat. Anul trecut, un notar care a câştigat la prima instanţă un proces împotriva Fiscului spunea că a avut acele venituri atât din activitatea sa ca liber-profesionist, cât şi din tranzacţiile imobiliare.
În topul Fiscului urmează pe listă alte trei persoane fizice care s-au ocupat, în principal de tranzacţii imobiliare. Acestea datorează 396.979 de lei, 393.010 lei, respectiv 374.574 de lei. Şi lista continuă în acelaşi ton, până la un avocat, care datorează 183.658 de lei, iar debitul său principal provine din neplata TVA pe care o datora statului, la care s-au adunat dobânzi penalizatoare.

Alt top, alţi datornici – persoane fizice

În afara topului privind persoanele fizice cu profesii liberale care au debite uriaşe restante către stat există alte zece persoane care nu şi-au plătit sume uriaşe către buget, deşi au profesii aducătoare de venituri serioase, unele dintre ele fiind profesii liberale. Aici sunt incluse doar datorii din activitatea propriu-zisă a persoanelor, aşa cum au fost ele categorisite de Fisc. Cea mai îndatorată persoană fizică la stat este un executor judecătoresc, potrivit Fiscului doljean, care ar avea, în total, datorii către bugetul statului de 529.612 lei, datorie ce provine din activitatea persoanei respective şi pentru care persoana respectivă se judecă şi astăzi cu Fiscul. Şi pe această listă mai sunt notari care au datorii ce provin din activitatea propriu-zisă, alţi judecători, dar şi persoane care au activităţi independente şi lucrează în domeniul comerţului. Pentru prima dată, pe lista datornicilor figurează şi un mediator, ce figurează ca dator statului cu 52.096 de lei, şi ocupă locul opt în top. Pe locul zece este o persoană ce activează ca şi comerciant (pe PFA) şi are datorii la Finanţe de 48.878 de lei.
În afară de aceşti datornici, mai există persoane fizice cu sume uriaşe de plată către stat, necuprinse în clasificările de mai sus ale Fiscului. Este vorba despre persoane pentru care s-a dispus atragerea răspunderii solidare şi sunt, în general, administratori ai unor firme cu datorii uriaşe către stat sau alte persoane.

Top datornici – persoane fizice cu profesii liberale*

Nr. crt.      Suma datorată        Ocupaţia
1.             1.347.524 lei        Notar
2.             768.439               Notar
3.             433.635               Notar    
4.             396.979              Tranzacţii imobiliare
5.             393.010              Tranzacţii imobiliare
6.             374.574              Tranzacţii imobiliare
7.             344.138              Notar
8.             207.752              Tranzacţii imobiliare
9.             204.093             Tranzacţii imobiliare
10.           183.658              Avocat
*Date furnizate de AJFP Dolj

Top datornici persoane fizice (în funcţie de activitatea de bază)*

Nr. crt.      Datorie            Ocupaţie
1.             529.612 lei       Executor judecătoresc
2.             228.398           Notar
3.            165.879            Notar
4.            158.714            Executor judecătoresc
5.            114.788            Notar
6.            106.841            Comerţ
7.            62.478              Comerţ
8.            52.096              Mediator
9.            49.289              Comerţ
10.          48.878              Comerţ
*Date furnizate de AJFP Dolj. Altă clasificare a datornicilor, după alte criterii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS