Acasă Bani & Afaceri Acord european pentru o taxă pe tranzacţiile financiare începând cu 1 ianuarie...

Acord european pentru o taxă pe tranzacţiile financiare începând cu 1 ianuarie 2016

-

Ministrul austriac de Finanţe, Michael Spindelegger, a anunţat astăzi că 11 state din Uniunea Europeană (UE) au convenit să introducă o taxă pe tranzacţiile financiare, relatează Agerpres.ro citând AFP. Printre cele 11 ţări care doresc introducerea taxei pe tranzacţiile financiare se numără Germania, Franţa, Italia şi Spania, dar nu şi Marea Britanie, ţară care găzduieşte cea mai mare piaţă financiară din Europa. Taxa ar urma să fie introdusă cel mai târziu începând cu data de 1 ianuarie 2016 şi într-o primă fază va viza doar acţiunile şi anumite produse derivate, a precizat Michael Spindelegger. Oficialul austriac a adăugat că s-a ajuns la un consens cu privire la acest subiect între ţările care participă la o procedură specială denumită „cooperare sporită”. Această procedură, introdusă prin Tratatul de la Lisabona, permite unui grup de cel puţin nouă state membre să adopte propuneri care altfel nu ar strânge o majoritate necesară în rândul tuturor celor 28 de state membre ale UE.

Oficialii europeni au început să promoveze această taxă după criza financiară din 2008-2009, în ideea de a limita speculaţiile şi a recupera o parte din fondurile alocate de guvernele europene pentru sprijinirea băncilor. Taxa ar urma să se aplice oricărei tranzacţii derulate, oriunde în lume, de o entitate financiară care îşi are sediul în unul dintre cele 11 state care până acum s-au declarat de acord cu implementarea ei. Proiectul celor 11 state este să se înceapă cu taxa pe tranzacţiile cu acţiuni pentru ca ulterior să se extindă şi la alte produse financiare.

ȘTIRI VIDEO GdS

Alexandru Stoica, prezent la Repriza de Sud

Antrenorul formaţiilor CSJ Ştiinţa U Craiova U19 şi Universitatea Craiova, Alexandru Stoica, a fost prezent astăzi în studioul Radio Sud (97.4 FM)....