11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBNR lansează o monedă de aur de colecție și una de alamă în circulație dedicate lui Vladislav I Vlaicu

BNR lansează o monedă de aur de colecție și una de alamă în circulație dedicate lui Vladislav I Vlaicu

Banca Națională a României (BNR) lansează, azi, o monedă din aur pentru colecționare, în circuitul numismatic, și o monedă din alamă de circulație, cu caracter comemorativ, ambele dedicate aniversării a 650 de ani de la începutul domniei lui Vladislav I Vlaicu, se arată într-un comunicat al BNR, preluat de agerpres.ro.

Moneda din aur pentru colecționare are o valoare nominală de 100 de lei, are forma rotundă, diametrul de 21 de milimetri, greutatea de 6,452 grame, calitate proof și cantul zimțat.

„Aversul monedei din aur redă valoarea nominală ‘100 LEI’, inscripția în arc de cerc ‘ROMÂNIA’, stema României și anul de emisiune ‘2014’, iar pe fundal o compoziție reprezentând Biserica Sf. Nicolae Domnesc din Curtea de Argeș”, se precizează în comunicatul BNR.

Moneda din alamă, de circulație, cu caracter comemorativ, are o valoare nominală de 50 de bani, formă rotundă, diametrul de 23,75 milimetri, greutatea de 6,1 grame, grosimea la chenar — 1,9 milimetri, calitate necirculată și cant inscripționat cu ‘ROMÂNIA’ de două ori, cu steluță între cele două cuvinte.

„Aversul monedei din alamă de circulație redă valoarea nominală ’50 BANI’, inscripția în arc de cerc ‘ROMÂNIA’, stema României și anul de emisiune ‘2014’, iar pe fundal o compoziție reprezentând Biserica Sf. Nicolae Domnesc din Curtea de Argeș”, se mai arată în comunicat.

Reversul, comun celor două monede, prezintă portretul domnitorului Vladislav I Vlaicu, aversul și reversul unui ducat emis de acesta, inscripțiile în arc de cerc ‘Vladislav Vlaicu’ și ‘1364’, respectiv anul urcării sale pe tronul Țării Românești.

Ambele monede au putere circulatorie pe teritoriul României.

Tirajul pentru această emisiune este de 250 de bucăți în cazul monedelor din aur pentru colecționare și un milion de bucăți în cazul monedelor din alamă de circulație, cu caracter comemorativ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS