10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCât de des emit firmele cecuri şi bilete la ordin fără acoperire

Cât de des emit firmele cecuri şi bilete la ordin fără acoperire

În timp ce cei care au intrat în Centrala Incidentelor de Plăţi (CIP) s-au temperat şi nu îşi mai înşală partenerii de afaceri, alţii emit bilete la ordin fără a avea bani în conturi. Cei care comit infracţiuni cu instrumente de plată rămân aproape nepedepsiţi. Ce fac firmele păgubite?

Un bărbat, de 60 de ani, din Craiova, a achiziţionat materiale de construcţii de la patru firme din oraş, în valoare de 49.500 de lei, pe care le-a plătit cu trei file cec şi cu un bilet la ordin în alb. Când au mers la bancă reprezentanţii firmelor pentru a-şi încasa banii, au constatat că totul fusese o înşelăciune. Emitentul nu doar că nu avea disponibil în cont, dar gândise înşelătoria în detaliu. „După ce completa filele cec, el se întorcea la banca emitentă a respectivelor documente şi le declara pierdute“, a precizat Amelia Căprărin, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj. Bărbatul a fost acuzat de înşelăciune în formă continuată, dar a primit o pedeapsă cu suspendare.
Instrumentele de plată la termen sunt din ce în ce mai întâlnite, ca garanţie a unei plăţi între partenerii de afaceri. Dar nu întotdeauna firmele care au bani de dat îşi onorează la termen obligaţiile de plată. Infracţiune sau nu, cei care dau astfel de „ţepe“ sunt foarte greu de pedepsit, iar firmele păgubite îşi recuperează cu mare dificultate banii. „Băncile înştiinţează poliţia atunci când nu sunt bani în conturi la scadenţa instrumentelor de plată. În ultima perioadă, s-a redus numărul unor astfel de sesizări din partea băncilor“, a spus reprezentanta IPJ Dolj.

Bancherii vorbesc despre fair play-ul comercial

În ultima perioadă, firmele sunt mai prudente când vine vorba despre acceptarea instrumentelor electronice de plată. „Atât ca număr, cât şi ca valoare, au scăzut astfel de practici de emitere a unor cecuri fără acoperire, din raţiuni economice. Odată ce firmele care comit astfel de acte sunt raportate la Centrala Incidentelor de Plăţi (CIP), nici o bancă nu mai emite cecuri pentru ele. Astfel că între firme intervine, pe cât se poate, fair play-ul comercial. Adică nu-i tragi ţeapă partenerului tău de afaceri, că există riscul să îţi iei şi tu ţeapă de la alţii, şi intri în blocaj“, a declarat directorul unei bănci din Craiova. „Instituţiile statului reacţionează mai repede la astfel de fraude, fapt ce i-a mai descurajat pe unii să emită asemenea instrumente fără acoperire“, a mai declarat directorul de bancă. Acesta a mai spus că cele mai mari probleme de încasare a banilor, în relaţiile comerciale dintre firme, se înregistrează atunci când partenerul de afaceri debitor intră în insolvenţă sau faliment.

Băncile raportează incidentele de plăţi la BNR

Potrivit Băncii Naţionale a României (BNR), o firmă care emite cecuri fără acoperire intră în interdicţie bancară după ce a fost raportată la Centrala Incidentelor de Plăţi, adică nu mai are voie să folosească astfel de instrumente de plată. „Interdicţia bancară este regimul impus de către o instituţie de credit unui titular de cont de interzicere a emiterii de cecuri pe o perioadă de un an începând cu data înregistrării la CIP a unui incident de plată major şi asigură prevenirea producerii unor noi incidente de plăţi şi sancţionarea titularilor de cont care le generează în sistemul bancar“, evidenţiază BNR.
Odată ce o firmă ajunge în CIP şi intră în interdicţie bancară, este foarte dificil să se reabiliteze. „Suspendarea sau reluarea interdicţiei bancare se realizează de către persoanele declarante, doar în baza unei hotărâri judecătoreşti executorii prin care este dispusă suspendarea, respectiv reluarea unei interdicţii bancare a unui cec“, se arată în documentele BNR postate pe site.

Înşelăciunile cu bilete la ordin sunt şi mai dese decât cele cu file cec

Modificările Codului Penal au redus pedepsele pentru cei care folosesc cecuri fără a avea disponibil în conturi. De la 1 februarie 2014, emiterea unei file cec fără acoperire constituie infracţiune, potrivit legii speciale, indiferent de împrejurarea care a determinat emitentul să săvârşească respectiva faptă. Legea specială prevede că respectiva infracţiune cu cecuri se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la un an sau cu amendă, în cazul unor infracţiuni mai uşoare.
Firmele consideră că atunci când un partener de afaceri a emis cecuri sau bilete la ordin fără acoperire este foarte greu să îţi mai recuperezi banii. „Când se emit file cec fără să fie bani în bancă, firma intră în CIP şi nu îi mai dă voie banca să emită cecuri, dar noi, ca păgubiţi, ne recuperăm banii foarte greu de la debitor. Şi mai dificil este în cazul biletelor la ordin emise şi la data scadentă nu sunt bani în cont. Trebuie să ne adresăm instanţei ca să ne recuperăm banii, şi astfel de procese durează şi doi ani. Te trezeşti că nu mai ai ce să le iei, că nu mai au nici bani în cont, nici bunuri în patrimoniu. Este foarte dificil să îţi recuperezi banii de la o firmă care nu are bani în cont la scadenţa biletului“, spune deţinătorul unei firme din Craiova.
Practic, biletele la ordin sunt mai uşor de emis decât filele cec, dar şi mai greu de urmărit de către autorităţi. Când o firmă emite bilet la ordin, iar la scadenţă nu are bani în cont, banca nu anunţă organele de cercetare, iar firma păgubită îşi găseşte dreptatea în instanţă.

Emiterea de cecuri fără acoperire este pedepsită de o lege mai veche

Art. 84 din Legea nr. 58/1934 are următorul conţinut:
Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni până la un an sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă, săvârşirea uneia dintre următoarele fapte:
1. emiterea unui cec fără a fi avut autorizarea trasului;
2. emiterea unui cec fără a avea la tras disponibil suficient sau dispunerea în tot ori în parte de disponibilul avut mai înainte de trecerea termenelor fixate pentru prezentare;
3. emiterea unui cec cu dată falsă sau căruia îi lipseşte unul dintre următoarele elemente esenţiale:
a) denumirea de cec;
b) suma de bani ce trebuie plătită;
c) numele trasului;
d) data emiterii cecului;
e) semnătura prevăzută la art. 11.

Incidente majore cu bilete la ordin, raportate în 2014

La nivelul lunii martie 2014, la BNR s-au înregistrat cele mai mari incidente de plăţi la biletele la ordin, comparativ cu filele cec. În timp ce în toată ţara s-au înregistrat incidente majore cu file cec emise fără acoperire în sumă de 12,128 milioane de lei, valoarea sumelor refuzate la plată pe baza de bilete la ordin a fost de 282,345 milioane de lei. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS