http://www.youtube.com/watch?v=ZSZ0hDj32cc
John Oldham l-a înlocuit pe Ian Pearson în funcţia de director al Secţiei de Motoare din cadrul Ford România. El ne-a acordat un interviu, în care ne-a vorbit despre calitatea motoarelor fabricate la Craiova şi despre viitorul fabricii. Originar din Ţara Galilor, John Oldman s-a bucurat nespus de ospitalitatea oltenilor, datorită primirii deosebite pe care i-au făcut-o românii din fabrica de motoare. Pentru un englez a fost un lucru deosebit şi surprinzător să fie primit cu flori, în uzina din Craiova.
El consideră că un drum până la Bucureşti cu maşina este o întreagă aventură pentru conducătorul auto, pentru că acesta trebuie să stea concentrat pe tot parcursul drumului şi nu doar din cauza lipsei autostrăzilor, ci şi din cauza „obstacolelor“ ce pot fi întâlnite la tot pasul – inclusiv căruţe care circulă pe drumurile noastre naţionale sau chiar europene.
Cu o vastă experienţă în insdustria auto, John Oldham a pornit ca electrician într-o fabrică a Ford şi a ajuns ulterior în posturi-cheie de manager al diverselor fabrici ale companiei. El a venit la Craiova de la fabrica din Southampton, din poziţia de director al fabricii unde se produc vehicule utilitare. Oldham vrea să facă din motoarele fabricate la Craiova „cele mai bune motoare din lume, din gama Ford“. Noul manager îşi doreşte să înveţe limba română, motiv pentru care a început deja cursurile, la fel ca alţi manageri străini, care au ocupat sau ocupă diverse poziţii în staff-ul Ford România.
Gazeta de Sud: Ce vă aşteptaţi să găsiţi în fabrica de motoare de la Craiova şi ce aţi găsit efectiv?
John Oldham: Este o întrebare foarte bună. Uitându-mă la fabrica de aici şi la echipamentele ce s-au adus aici nu mă aşteptam să găsesc acest nivel de tehnologie. Atât echipamentele, facilităţile de producţie, cât şi întreaga zonă în sine arată extraordinar. Este probabil una dintre cele mai bune, dacă nu cea mai bună locaţie pe care am văzut-o în întreaga mea carieră. Este o onoare să lucrez aici, cu aceşti oameni deosebiţi şi cu asemenea echipamente de producţie atât de avansată.
GdS: Cu cât va creşte volumul de producţie, ca urmare a faptului că motorul de 1,5 litri se exportă şi în Europa?
J.O.: În acest moment, ceea ce facem este să reacţionăm la cererea din piaţă. Sperăm ca noul Ford Focus să fie un succes, iar cerinţele pentru acest motor pentru noul Ford Focus să fie în creştere, ceea ce înseamnă ca şi noi să reacţionăm la această cerere de pe piaţă.
GdS: Cu cât va creşte efectiv producţia în acest an, după ce motorul se va exporta şi în Europa?
J.O.: În acest moment, capacitatea noastră de producţie este în două schimburi şi nu cunoaştem impactul pe care acest motor îl va avea, dar cu siguranţă vom şti din timp cum va fi cererea şi vom reacţiona la aceste solicitări din piaţă.
GdS: Aţi spus că, probabil, se va introduce al treilea schimb în fabrică de la anul. Nu este posibil să se introducă mai devreme?
J.O.: Nu ştim în acest moment, în mod sigur, dacă vom introduce al treilea schimb în producţie anul viitor, dar anul acesta nu intenţionăm să creştem numărul de schimburi la Craiova.
GdS: Cum aţi compara angajaţii de la Craiova cu alţi angajaţi din fabricile Ford în care aţi mai lucrat?
J.O.: Oh, este o întrebare bună. Cred că oamenii de aici sunt concentraţi pe rezultate, au o atitudine pozitivă şi cred că sunt unii dintre cei mai buni oameni cu care am lucrat vreodată.
„Avem acelaşi nivel de calitate aici, ca şi în Germania“
GdS: Care sunt planurile dumneavoastră la Craiova pe perioada cât veţi fi managerul acestei fabrici?
J.O.: Obiectivele mele personale sunt acelea de a face această Secţie de Motoare cea mai bună din Ford, nu doar din Ford Europa, ci din întreaga lume. Avem aici trei ingrediente-cheie: avem oamenii, avem produsele şi avem şi aceste facilităţi remarcabile de producţie. În plus, calitatea motorului de 1.0 litri EcoBoost este excelentă, în acest moment. Cu siguranţă trebuie să facem anumite îmbunătăţiri, dar, cu siguranţă, suntem pe drumul cel bun.
GdS: Care ar fi îmbunătăţirile pe care trebuie să le faceţi?
J.O.: Anul 2014 este foarte important pentru noi în producţie, în ceea ce priveşte implementarea sistemelor de producţie Ford. Şi principala mea preocupare va fi să implementăm toate aceste sisteme ce ţin de producţia noastră la nivel global şi să ne asigurăm că sistemul global de producţie al Ford devine un mod de viaţă.
GdS: Există, totuşi, reclamaţii de la clienţi? Sau se întorc motoare în fabrică?
J.O.: Nu. Avem rezultate deosebite în ceea ce priveşte feed-back-ul clienţilor noştri, iar faptul că motorul de 1.0 litri EcoBoost a câştigat de două ori titlul de „Motorul Internaţional al Anului“ spune foarte multe lucruri despre calitatea acestui motor pe care noi îl producem astăzi, aici.
GdS: Apropo de calitate, este motorul de 1.0 litri EcoBoost produs la Craiova de aceeaşi calitate ca şi motorul similar produs în Germania?
J.O.: Sunt la fel. Producem la acelaşi nivel de calitate aici.
GdS: Care sunt punctele forte şi punctele slabe ale motoarelor produse la Craiova?
J.O.: Nu avem puncte slabe (râde). Dacă te uiţi în ansamblu la această uzină, poţi vedea cu ochiul liber că avem ingredientele necesare pentru a obţine succesul. Atât motorul de 1.0 litri EcoBoost, cât şi motorul de 1,5 litri sunt motoare remarcabile şi reprezintă viitorul companiei Ford în lume.
GdS: Mai sunt planificate întreruperi temporare de producţie în 2014 la Fabrica de Motoare?
J.O.: În acest moment, nu anticipăm zile fără producţie pentru perioada următoare, dar noi ne vom adapta producţia la cererea din piaţă şi vom reacţiona în acest sens. Dacă va fi o reducere a cererii, noi vom reacţiona faţă de respectiva reducere, dar momentan nu există aşa ceva.
GdS: Vă rog să ne spuneţi cum vedeţi dumneavoastră Craiova? Cum este oraşul faţă de locurile în care aţi mai lucrat până acum?
J.O.: Cred că fabrica din Craiova este cea mai bună dintre cele în care am lucrat şi nu doar pentru că o spun eu, ci pentru că aşa este. Primirea pe care oamenii de aici din secţie mi-au făcut-o a fost absolut remarcabilă. Probabil că nu mi-aş fi putut dori nimic mai mult de atât.
GdS: Deci, ospitalitatea craiovenilor nu este doar un mit…
J.O.: Nu, nu este. Este chiar o realitate. Aşa cum v-am spus mai devreme, este o fabrică deosebită, cu oameni deosebiţi, cu produse deosebite.
GdS: Aţi testat sau gustat până acum produse olteneşti?
J.O.: Am gustat produse din bucătăria locală şi am fost foarte încântat de ceea ce am testat până acum (râde din nou).
GdS: Ne puteţi spune câteva date biografice pentru final?
J.O.: Lucrez cu Ford Motor Company de 34 de ani şi pe parcursul acestor ani am ocupat poziţii diferite. Când am intrat în companie, în 1980, eram electrician. Oportunitatea pe care Ford Motor Company mi-a oferit-o a fost aceea de a-mi continua studiile şi de a-mi perfecţiona aptitudinile.
GdS: Aşadar, sunteţi şi inginer acum?
J.O.: Sunt managerul Secţiei de Motoare. Am ocupat diverse funcţii, am avut de-a face cu ingineria. Am fost şi supervizor, inginer chimist. În zona producţiei de motoare lucrez de aproape 20 de ani. Am lucrat şi în producţia de cutii de viteză, de şasiu şi de alte componente.
GdS: Şi din ce loc aţi venit aici?
J.O.: Am venit din Southampton (Marea Britanie – n.r.). Am fost directorul fabricii de acolo, unde se producea autoutilitara Ford Transit. Era o fabrică de vehicule comerciale.