15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriVal de dosare de pensionare cu grupa I de muncă

Val de dosare de pensionare cu grupa I de muncă

Casa Judeţeană de Pensii Dolj primeşte toate cererile de pensionare, dar pentru noua lege care prevede reducerea vârstei de pensionare pentru cei care au lucrat mai mult de şase ani cu grupa I de muncă se vor putea procesa abia după ce apar normele metodologice.

De pe 6 ianuarie şi până ieri în jurul prânzului, la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Dolj se primiseră circa 300 de cereri de pensionare de la persoane care doresc să beneficieze de noile prevederi ale legii, legate de scăderea vârstei de pensionare pentru cei care au lucrat mai mulţi ani cu grupa I de muncă şi îndeplinesc un anumit stagiu de cotizare. „Avem un volum foarte mare de dosare primite în acest an de la oameni care au lucrat în condiţii grele, adică au beneficiat de grupa I de muncă. Avem două persoane la ghişeu care să primească cererile, în loc de o persoană, ca până acum, pentru ca oamenii să stea cât mai puţin la ghişeu. Dar tot se formează aglomeraţie, din cauza volumului mare de cereri“, a declarat Daniela Licu, directoarea Casei Judeţene de Pensii Dolj. La sfârşitul anului 2013 s-a publicat o lege care s-a aplicat de la 2 ianuarie 2014 şi care completează Legea pensiilor (Legea nr. 263/2010) şi prevede că va scădea vârsta de pensionare a celor care au lucrat cu grupa I de muncă, proporţional cu numărul de ani lucraţi în condiţii grele. Astfel, cei care au avut minimum şase ani lucraţi cu grupa I de muncă beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu trei ani. Prevederea legislativă se aplică persoanelor care doresc să se pensioneze de acum înainte.

Dosarele de pensie se vor lucra după ce apar normele metodologice

Cu toate că legea a intrat în vigoare de pe 2 ianuarie 2014 şi foarte mulţi doljeni au dat fuga la CJP să îşi depună dosarele, pentru a beneficia de reducerea vârstei de pensionare, potrivit noii legi, instituţia nu poate lucra acele dosare, din lipsa normelor metodologice de aplicare a actului normativ. „Noi primim dosare în continuare de la persoanele care au lucrat cu grupa I, dar deocamdată nu le putem procesa, până când nu apar normele metodologice. Aceste norme probabil că vor apărea în câteva săptămâni şi ne vom încadra să procesăm în termenul legal de 45 de zile dosarele persoanelor care doresc să iasă la pensie mai devreme. Deocamdată, noi lucrăm dosarele celor care au depus pe finalul anului trecut cererile de pensionare şi aşteptăm să apară normele metodologice“, a explicat Daniela Licu.
Persoanele care mai au câţiva ani până la pensionarea la limită de vârstă s-au grăbit să meargă la Casa de Pensii în primele zile din 2014, în ideea că, dacă li se iau în calcul anii lucraţi cu grupa I de muncă, ar putea să se pensioneze fără penalizarea care se face când o persoană se pensionează anticipat (penalizare care este de 45% din pensie). „Tatăl meu a lucrat 17 ani cu grupa I şi vreau să văd dacă poate să iasă la pensie mai devreme, acum că tot s-a dat legea aceasta. Se primesc dosarele de la începutul anului, dar am zis întâi să mă interesez care este procedura“, a spus, ieri, o tânără aflată la CJP Dolj.

Contează foarte mult şi stagiul de cotizare al celui care vrea să se pensioneze

Persoana care vrea să se pensioneze şi să i se reducă din vârsta de pensionare, proporţional cu anii lucraţi la grupa I de muncă trebuie să aibă un stagiu cât mai mare de cotizare, adică să fi lucrat o bună perioadă de timp în total. Tocmai de aceea, autorităţile judeţene nu pot face calculele în dosarele de pensie depuse anul acesta de oameni, ci se aşteaptă publicarea normelor metodologice de aplicare a legii.
„De această reglementare estimăm că vor beneficia 20.000 de persoane pe an. Menționăm că numărul posibililor beneficiari este condiționat atât de vârsta standard de pensionare prevăzută de lege, cât și de numărul de ani de stagiu de cotizare realizați în fosta grupă I de muncă“, a precizat Ileana Ciutan, pentru GdS, săptămâna trecută.
Potrivit noii modificări a legii, persoanele care au lucrat 26 de ani cu grupa I şi peste această vârstă beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu maximum 13 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS