3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCe s-a întâmplat cu disponibilizaţii de la Cargill?

Ce s-a întâmplat cu disponibilizaţii de la Cargill?

Dintre cele aproximativ 170 de persoane disponibilizate de la Cargill, foarte puţine şi-au găsit un loc de muncă până acum. Unele chiar au refuzat anumite posturi. Cei mai mulţi dintre disponibilizaţi au rămas în şomaj.

Disponibilizările de la Cargill Oils Podari se apropie de final. Dintre cei 260 de angajaţi ai fabricii de ulei de la Podari (care nu a fost preluată de la Cargill de către noul investitor care a cumpărat mărcile de ulei produse aici), au mai rămas aproximativ 90 de oameni, dar şi aceştia vor fi trimişi în şomaj zilele acestea, respectiv la începutul anului 2014. „La sfârşitul acestei luni, mai pleacă acasă 48 de persoane, care sunt în preaviz în acest moment, şi mai rămân în unitate circa 40 de oameni – printre care mă număr şi eu – care pleacă în ultima tranşă“, a precizat liderul de sindicat de la Cargill, Emil Bulacu. Un calcul simplu ne arată că până acum au fost disponibilizaţi colectiv de la fosta fabrică de ulei circa 170 de oameni, care au îngroşat rândurile şomerilor. În urmă cu o lună, liderul sindical spunea că avea cunoştinţe că doar cinci persoane se angajaseră la companii din Craiova. Cel mai probabil, cea mai mare parte a disponibilizaţilor sunt în şomaj, după ce şi-au luat şi salariile compensatorii de la companie. Într-o perioadă în care se găsesc cu dificultate locuri de muncă, mulţi dintre cei care au lucrat la Cargill au fost puşi în situaţia de a refuza anumite locuri de muncă sau de a fi respinşi la angajare.

Modexim caută zilnic angajaţi, dar nu a găsit nici unul la Cargill

La momentul anunţului de disponibilizare făcut la începutul anului, două firme au declarat că intenţionează să angajeze din personalul de la Cargill care rămânea fără locuri de muncă. Una dintre aceste firme a fost societatea de confecţii Modexim. Deşi au trecut câteva luni bune de atunci, până la această dată nici măcar una dintre persoanele disponibilizate de Cargill nu s-a angajat la fabrica de confecţii. „Noi angajăm tot timpul personal. Nu a venit nimeni de la Cargill să se angajeze la noi. Probabil preferă să stea în şomaj decât să muncească. Noi am angajat nişte femei care au venit de prin Italia şi stau în ţară acum, dar de la Cargill, repet, nu a venit nimeni până acum, deşi am vorbit cu ei de astă-vară şi am spus că noi ne oferim să angajăm dintre cei disponibilizaţi, atât femei, cât şi bărbaţi“, a declarat zilele trecute, pentru GdS, Iuliana Dănişor, managerul general al firmei de confecţii Modexim.

Anghel i-a refuzat pe unii, alţii l-au refuzat ei pe antreprenor

A doua firmă care s-a oferit să angajeze dintre disponibilizaţi a fost Cerealcom. Deşi antreprenorul craiovean Mihai Anghel anunţa, cu surle şi trâmbiţe, în primăvara acestui an, că va angaja „cel puţin 50 de persoane de la Olpo Podari“, zilele trecute, el a declarat: „Am angajat circa 20 de oameni dintre cei de la Podari pe firmele din grupul nostru, după cum am avut necesităţile. Mai angajăm încă vreo zece, dar să mai plece din ei, că am auzit că la 1 decembrie mai pleacă acasă alţii“. Mihai Anghel nu a ascuns faptul că unii dintre cei care s-au prezentat la interviuri nu au mai dorit să lucreze la el după ce au aflat condiţiile angajării, dar şi că au fost persoane care nu au corespuns cerinţelor firmei sale: „Unora dintre cei care au venit la interviu nu le-au convenit cerinţele noastre şi au renunţat. Au mai fost şi unii de care nu ne-a convenit nouă. I-am refuzat pe câţiva inşi pentru că nu toţi se potrivesc cu ceea ce vrem noi. Nu ştiu să vă spun acum câţi am refuzat, dar au fost câţiva“.
În funcţie de venitul salarial din ultimii ani, ajutorul de şomaj al celor de la Cargill ajunge la sume frumoase, comparabile cu salariul minim pe economie. Liderul sindical exclude faptul că oamenii ar prefera să stea în şomaj decât să lucreze. „Nu cred că preferă cineva şomajul. Este foarte greu să stai în şomaj şi este şi mai greu să te angajezi după ce ai fost o perioadă în şomaj“, a explicat Emil Bulacu.

Cargill a angajat o firmă care să le caute locuri de muncă disponibilizaţilor

Compania Cargill a contractat o firmă specializată din Bucureşti (BPI Group) care să le ofere oamenilor trimişi acasă consiliere individuală, pentru a fi pregătiţi, oarecum, pentru ceea ce cere piaţa muncii în prezent. Mai precis, firma trebuie să îi instruiască pe disponibilizaţi cum să-şi facă un CV, cum să aplice pentru un loc de muncă, să beneficieze de consiliere pentru a fi apţi să îşi caute şi să-şi găsească un nou loc de muncă. „Noi suntem mandataţi de Cargill să reangajăm oamenii disponibilizaţi de la Podari. Proiectul este în curs de desfăşurare, în funcţie de calendarul de oprire a fabricii şi de efectuarea disponibilizărilor. Numeric, nu este relevant în această fază a proiectului câte persoane au fost angajate. Noi căutăm locuri de muncă în zonă în funcţie de ceea ce ştiu să facă şi de ceea ce îşi doresc să facă oamenii. Nu este acelaşi lucru să fi lucrat în industria alimentară şi acum să treci în industria textilelor, de exemplu. Nici statul, prin AJOFM, nici altcineva nu poate obliga oamenii să lucreze undeva anume. Ei decid să lucreze acolo unde doresc“, a declarat o reprezentantă a BPI Group, invocând libertatea individului de a lua alege ce serviciu doreşte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS