27.8 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPersoanele fizice române sau din UE nu vor putea deţine mai mult de 100 hectare de teren agricol

Persoanele fizice române sau din UE nu vor putea deţine mai mult de 100 hectare de teren agricol

Persoanele fizice nu vor putea deţine mai mult de 100 de hectare de teren agricol extravilan, iar pentru a cumpăra, cetăţenii români sau cei din Uniunea Europeană (UE), trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, informează Mediafax.ro. Astfel, persoanele care vor dori să achiziţioneze terenuri agricole va trebui să dovedească faptul că au cunoştinţe în domeniul agricol sau că au activat cel puţin cinci ani în acest sector. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat astăzi că în România cerinţele nu sunt atât de restrictive ca în alte state şi a dat exemplul Franţei, unde una dintre condiţii este existenţa unor studii în agricultură pentru cei care vor să deţină o exploataţie agricolă.

Potrivit unui proiect de lege al Ministerului Agriculturii, persoanele fizice care deţin în proprietate terenuri agricole în România situate în extravilan trebuie să facă dovada că au desfăşurat activităţi agricole pe acestea. Legea se va aplica numai persoanelor fizice, cetăţeni români, respectiv cetăţeni ai unui stat membru al UE, precum şi apatrizilor cu domiciliul în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene. Cetăţeanul unui stat terţ şi apatritul cu domiciliul într-un stat terţ pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor în condiţiile reglementate prin tratate internaţionale, pe bază de reciprocitate.

Piaţa funciară va fi liberalizată de la 1 ianuarie 2014, astfel că va fi permisă cumpărarea de terenuri agricole de către cetăţenii din UE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS