25.5 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGuvernatorul BNR, la depunerea actului de fundaţie a Muzeului Tezaurului de la Tismana

Guvernatorul BNR, la depunerea actului de fundaţie a Muzeului Tezaurului de la Tismana

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a fost prezent ieri, în judeţul Gorj, unde, a participat la ceremonia depunerii Actului de fundaţie al punctului muzeal – Muzeul Tezaurului de la Tismana.
Evenimentul a marcat încheierea lucrărilor de infrastructură şi de amenajare a peşterii şi demararea procesului de amenajare a Muzeului Tezaurului de la Tismana.
Proiectul, iniţiat de banca centrală în 2007, pune în lumină acţiunea cunoscută sub numele de „Operaţiunea Neptun“ sau „Tismana“, desfăşurată în anul 1944. Atunci, Banca Naţională, în colaborare cu guvernul, Armata, CFR şi Mitropolia Olteniei, a organizat adăpostirea, în secret, a celor 242 de tone de aur din tezaurul BNR, împreună cu trei tone de aur din tezaurul Poloniei, aflat în tranzit prin România. Întreaga cantitate de aur a fost păstrată până în 1947 în peştera din apropierea Mănăstirii Tismana.
„Gestul nostru de a transforma una dintre peşterile Muntelui Stârmina în muzeu este rezultatul firesc, natural, al unei succesiuni de fapte care au început acum aproape un secol. Deşi de multe ori se spune că nu se învaţă nimic din istorie, Banca Naţională a României a învăţat temeinic din experienţa dramatică a Primului Război Mondial, când cele 93 de tone de aur trimise în Rusia nu s-au mai întors, astfel că, în cel de-al Doilea Război Mondial, a decis să apere singură stocul său de aur. Acest tezaur avea dimensiuni mult mai importante în 1944 comparativ cu 1916; în pofida pierderii din Primul Război Mondial, se atinsese cantitatea de 242 de tone. În 1944, tezaurul era sub foc încrucişat: pe de o parte, armata germană, care se afla în România, pe de alta, Armata Roşie, care se apropia de graniţa noastră răsăriteană. În aceste condiţii, Banca Naţională, în acord cu guvernul, a decis să transporte aurul, în cel mai deplin secret, aici, la Tismana, unde a fost depus în peşteră“, a explicat Mugur Isărescu.
Totodată, guvernatorul a menţionat că un punct muzeal aflat în afara Palatului BNR din Bucureşti lărgeşte posibilitatea celor interesaţi de a cunoaşte istoria BNR, punctând: „Menirea acestui muzeu, aflat în faza de construcţie, dar care va fi finalizat peste câteva luni, este, în primul rând, aceea de a transmite mesajele evenimentelor istorice evocate publicului, în mod special tinerilor. Pentru aceasta ne vom strădui să organizăm colocvii, simpozioane, întâlniri cu specialişti“.
La eveniment a fost prezent Mitropolitul Olteniei, Înalt Preasfinţitul Irineu, dar şi un sobor de preoţi care au oficiat o slujbă de sfinţire a muzeului.
„Acest proiect s-a născut datorită unui entuziasm sufletesc. În Oltenia sunt foarte multe grote care au adăpostit tezaure dacice şi aici, la Sfântul Nicodim, cei care au gândit să aducă tezaurul s-au gândit la protecţia lui. Tezaurul a fost pus prima dată în beciul mănăstirii şi apoi a fost adus în peşteră, iar dacă duşmanul îl găsea, peştera se prăbuşea, era dinamitată“, a declarat Mitropolitul Olteniei.
Punctul muzeal va prezenta publicului cele mai relevante momente din perioada 1944-1947, aşa cum sunt reflectate în documentele din arhiva BNR.
Agerpres

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS