36.8 C
Craiova
duminică, 6 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriCine falimentează Doljul... pe persoană fizică

Cine falimentează Doljul… pe persoană fizică

Persoana cu cea mai mare datorie la stat, asupra căreia s-a atras răspunderea materială, datorează Fiscului nici mai mult, nici mai puţin de 39 de milioane de lei. Cei zece din top au „păpat“ banii cuveniţi statului şi au „uitat“ să-i dea înapoi. Aflaţi din GdS în ce domenii de activitate îşi au firmele marii datornici ai Doljului. Toţi sunt oameni de afaceri, iar procesele de recuperare a banilor de la ei sunt anevoioase şi de durată.

Dacă săptămâna trecută vă prezentam top 10 oameni de afaceri din Dolj care au înregistrat în acte cele mai mari venituri din judeţ în 2012, astăzi vă prezentăm topul celor mai mari datornici la stat – persoane fizice – ale căror datorii sunt impresionante, cu mult peste veniturile declarate de ceilalţi zece businessmeni incluşi în topul veniturilor realizate anul trecut. Cel mai tare om de afaceri din Dolj a câştigat anul trecut 17,3 milioane de lei net, în schimb, persoana fizică aflată în capul listei datornicilor la stat are de dat Fiscului imensa sumă de 39 de milioane de lei sau, altfel spus, 390 de miliarde de lei vechi, respectiv 8,8 milioane de euro. Datoria respectivă este cât bugetul anual pe care îl au 130 de comune de mărime medie din România. Calculul estimativ s-a făcut la un buget anual mediu al unei primării de 300.000 de lei.

Zece datornici pe „lista ruşinii“. Nici unul nu plăteşte pentru TVA luat ilegal

Împotriva persoanei respective a fost atrasă răspunderea solidară, iar Fiscul se luptă cu omul de afaceri în instanţă pentru recuperarea datoriei. De altfel, toţi cei din topul datornicilor sunt oameni de afaceri care nu şi-au plătit voit restanţele către bugetul consolidat al statului, astfel că Finanţele au atras răspunderea solidară, punându-i pe administratori, acţionari sau asociaţi să plătească datoriile firmelor cu bunurile proprii, case, maşini, terenuri etc.
Primii zece datornici la stat (persoane fizice) înşiraţi de Fisc pe o „listă a ruşinii“ totalizează sume neachitate la termen de zeci de milioane de euro. Suma exactă nu o putem totaliza noi, din cauză că în dreptul a patru persoane din top figurează aceeaşi sumă ca la alt datornic şi nu una nouă. Potrivit procedurilor fiscale, aceeaşi datorie se încearcă a fi recuperată din bunurile persoanale ale tuturor asociaţilor, administratorilor, acţionarilor aceleiaşi companii. Aşadar, aceeaşi sumă enormă figurează la ocupanţii mai multor locuri din top, deoarece ei sunt asociaţi la aceeaşi firmă care nu şi-a plătit impozitele, taxele şi contribuţiile reţinute salariaţilor pentru a fi virate către stat. Numele lor nu poate fi dat publicităţii de către Fisc, dar sunt publice domeniile de activitate în care au activat firmele celor zece protagonişti de pe „lista ruşinii“.
Curios este că printre cei zece datornici nu figurează oamenii de afaceri din dosarele de TVA rambursată ilegal, dacă ne luăm după obiectul de activitate principal al societăţilor controlate de aceşti datornici.

39 de milioane – datoria din evaziune

Cel mai îndatorat doljean este asociat la trei firme care au drept obiecte principale de activitate „Extracţia nisipului şi pietrişului“, „Transporturi de mărfuri“ şi „Domeniul farmaceutic şi al produselor petroliere“, potrivit datelor de la Fiscul doljean. Respectivul antreprenor nu ar fi evidenţiat în acte venituri şi nu a plătit la stat impozitele la timp, astfel că sumele acumulate de firme, cu tot cu dobânzi şi penalităţi, au urcat la 39 de milioane de lei. Statul s-a îndreptat împotriva persoanei fizice care conduce cele trei firme. Suma nu este definitivă, respectivul antreprenor contestând-o în instanţă. Unui om de rând i-ar trebui o viaţă întreagă să strângă măcar o parte din aceşti bani.
Ocupantul locului al doilea este tot un om de afaceri, care deţine o societate cu obiect de activitate „Comerţ cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi şi al produselor derivate“. Respectivul figurează cu o restanţă de 36 de milioane de lei, din fraudarea statului în diverse moduri. Ocupanţii locurilor de la trei la şase, în topul datornicilor, sunt asociaţi cu cel de pe locul al doilea, la firma care a făcut evaziune în domeniul enunţat anterior. În dreptul fiecăruia figurează o datorie de câte 34 de milioane de lei, dar este una şi aceeaşi sumă. Excepţie face doljeanul de pe locul al treilea, care are de dat la stat o sumă ceva mai mare decât ceilalţi, 36 de milioane de lei.
Pe locurile şapte şi opt figurează doi antreprenori care sunt parteneri de afaceri cu cel de pe locul întâi, la una dintre firmele sale. Pe ei îi urmăresc Finanţele pentru datorii de 34 de milioane de lei, respectiv 28 de milioane.
Pe locul nouă în topul datornicilor doljeni figurează un întreprinzător care a făcut evaziune cu două firme ale sale, ce activează în domeniile „Comerţ cu ridicata al zahărului, ciocolatei şi al produselor zaharoase“ şi „Comerţ cu ridicata al produselor alimentare în magazine specializate“. Datoria sa la stat a urcat la 26 de milioane de lei, în urma atragerii răspunderii solidare a deţinătorului afacerilor respective. Nici asociatul lui nu a scăpat de atragerea răspunderii solidare, astfel că are de dat la stat 21 de milioane de lei.
Pentru pagubele produse pe firme ei trebuie să plătească cu bunurile personale. Întrebaţi cum au ajuns persoane fizice să aibă datorii aşa de mari la stat, reprezentanţii Fiscului doljean au precizat că datoriile firmelor se recuperează de la persoanele fizice care au condus societăţile debitoare. „Aceste sume provin de la societăţile aflate în insolvabilitate sau insolvenţă pentru care s-a atras răspunderea solidară a administratorilor care nu şi-au achitat cu rea-credinţă obligaţiile la bugetul general consolidat, adică au avut banii, dar nu au plătit datoriile. Ei îşi provoacă insolvabilitatea societăţilor cu bună ştiinţă. Potrivit articolelor 27 şi 28 din Codul de Procedură Fiscală, pe lângă administratori, se atrage răspunderea solidară a asociaţilor sau acţionarilor şi a altor persoane împuternicite să gestioneze o firmă“, a explicat Mihai Antonescu, director executiv al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Craiova.

Banii se recuperează în ritm de melc

Datoriile de zeci de milioane de lei duse „în cârcă“ de afaceriştii evazionişti nu sunt definitive, ci se află în diverse forme de contestare în instanţă. Foarte puţine din sumele totale datorate de persoanele fizice respective au fost încasate de către stat. Reprezentantul Fiscului a afirmat că acolo unde sentinţele rămân definitive şi irevocabile „le vindem casele, terenurile şi alte bunuri pe care le au, până la recuperarea sumelor“, dar este puţin probabil ca afaceriştii să aibă pe numele lor case şi maşini care să ajungă la valorile colosale cu care ei sunt datori la stat.
Mulţi din acest top al ruşinii sunt cercetaţi penal, informează Finanţele locale. Cu cât sunt mai mulţi bani de recuperat la buget, cu atât procedurile în instanţă sunt mai anevoioase. Dacă un om de rând ar avea o datorie modică de câteva zeci sau sute de lei către stat, prin modalităţile de executare silită cunoscute, statul şi-ar recupera banii cât ai clipi. La sume mari, complicate, alambicate, accesorizate cu dobânzi şi penalităţi, se recuperează, de regulă, foarte puţin şi foarte greu, aşa cum s-a întâmplat în cazul rambursărilor ilegale de TVA.

Cele mai mari datorii ale persoanelor fizice din Dolj la data de 30.06.2013*

Nr. Sursa datoriilor Suma (lei)
crt.
1. Atragerea răspunderii solidare 39.227.140
2. Atragerea răspunderii solidare 36.887.417
3. Atragerea răspunderii solidare 36.296.282
4. Atragerea răspunderii solidare 34.358.652
5. Atragerea răspunderii solidare 34.358.622
6. Atragerea răspunderii solidare 34.358.313
7. Atragerea răspunderii solidare 34.160.779
8. Atragerea răspunderii solidare 28.582.757
9. Atragerea răspunderii solidare 26.594.479
10. Atragerea răspunderii solidare 21.999.045
*Date furnizate de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS